PENGALAMAN: MENCABARNYA BERSALIN SEMASA 2020

Ini adalah pengalaman saya yang ke-2 bersalin tak kena gunting. Start tahu saya ni pregnant 1 bulan, saya terus stop semua benda manis, masin. Sebab takut kena kencing manis, lagipun banyak dengar cerita kalau kencing manis baby besar. Woooowww macam mana nak teran, saya ni dah lah kurus kering. Happy juga sebab dapat baby tahun 2020, yelah semasa saya kecik-kecik dulu, memang banyak berangan tentang 2020 ni (cuma tinggal angan-angan jelah). Siapa sangka number yang cantik "2020" tu ialah semua orang kena duduk kat rumah dan tidak boleh keluar sesuka hati. 

Cabaran dia ialah bersalin waktu PKP yang musim pertama tu. Memang kecoh hospital kat kampung, lebih-lebih lagi bila tahu yang saya ni datang dari Kuala Lumpur. Nurse memang tanya saya ni ada pergi dekat dengan perhimpunan Masjid Petaling Jaya (kalau tak silap lah).  Ada juga yang heran macam mana saya boleh terlepas naik Flight sebab perut dah membuyung 34 - 35 minggu macam tu lah. Nanti saya cerita pengalaman naik flight masa pregnant tu.

10 hari sebelum bersalin, perut saya memang dah turun sangat, kepala baby gerak pun rasa macam dah kat hujung-hujung je. Sepanjang duduk berkurung dan menunggu hari bersalin tu, saya memang paksa diri untuk banyak bergerak dan mencangkung. Yang bestnya adik saya bersalin 1 April 2020, baby adik terpaksa lahirkan baby dia awal sebab adik ada ketumbuhan dalam rahim (lupa apa nama dia) dan adik ada kencing manis sekali gus menyumbang "tumbesaran" baby yang montel. Hihihihihihi . Wahhhh saya pula masih menghitung hari. 

Cehhhh saya buat rajin masak untuk orang berpantang. Padahal diri sendiri tengah meenunggu hari. Saya masak ikan bakar, ayam kacang "mo", ayam halia, bawang goreng, ikan bilis goreng, tumbuk kunyit muda, ikan steam, ikan goreeng lada hitam, mmmm banyak la menu orang berpantang ni sebenarnya. Makan je tapi ingat, makan dalam kuantiti sedikit je tetapi kerap. Tu yang memang nak jaga badan macam saya la. Tapi adik mmmmmmmm makan selagi boleh. hahahahaha.

Jom saya mulakan kisah bersalin 2020 saya. 

Pada malam 9 April 2020 hari Khamis, saya rasa perut macam dah selalu mengeras daripada hari-hari lain, sakit tu tak datang lagi lah dan belum ada "spotting" lagi. Mood saya memang nak duduk dan baring je. tak selesa sebab perut tu selau mengeras, pergerakkan baby adalah normal, jadi tak rasa risau. Anak-anak saya semua husband yang jagakan, saya pula berehat je, sebab dalam hati ni rasa waktu bersalin tu dah nak dekat sangat.


Pada pagi 10 April 2020 hari Jumaat, saya rasa perut memulas sedikit sahaja  pada jam 6 pagi, tapi masih boleh tahan lagi. Saya suap anak saya makan sarapan, husband pula sediakan sarapan untuk anak sulung saya. Jam 7 lebih, saya rasa sakit perut tu terasa lebih kuat dan 10 minit sekali. saya terus susun semua barang yang nak dibawa ke hospital dekat ruang tamu. 

Mula jam 8 pagi, sakit dia terasa memang tak boleh bawa bincang. Saya bagitau husband yang saya nak mandi dulu sebelum pergi hospital. Husband saya terus masak air panas (kat kampung tak ada water heater) untuk saya mandi. Setiap kali sakit tu datang, saya akan terus duduk macam kucing tu, kaki tu macam posisi melutut dan tapak tangan sentuh lantai. Husband pula, akan urut (gosok sedehana laju kat pinggang) dari tengah belakang tolak sampai ke bawah pinggang. Memang rasa sakit tapi tindakan husband macam tu dapat mengurangkan rasa sakit tu.

Air suam dah tersedia, saya duduk dekat kerusi, husband saya yang mandikan saya (cuci rambut sekali), kalau sakit tu datang pula husband akan tolong urut pinggang saya tu. Memang mandi cepat-cepat lah sebab selalu je rasa sakit tu datang.

Dah siap mandi, husband tanya nak terus pergi hospital tak? saya cakap belum lagi ni sebab belum keluar "spotting".  Saya cadangkan pergi hospital jam 11 pagi sebab pengalaman saya dulu memang nak tunggu laluan tu buka sampai 6 jam menahan sakit tu. Kalau dekat rumah, husband ada tolong apa yang patut time sakit menyerang, lagipun waktu tu PKP memang husband tak dibenarkan teman isteri dalam wad bersalin. 

Anak-anak saya memang sangat memahami waktu saya sakit, dorang diam je tengok saya tahan sakit. Jam 8.35 macam tu, saya pergi tandas lagi (memang akan sentiasa rasa nak kencing je). Saya nampak ada "spotting" sikit. Saya bagitau husband yang saya nak pergi hospita lah sebab dah mula keluar "spotting". 

Jam 9 pagi lebih, saya sampai hospital dan terus pergi ke wad bersalin. Saya memang suruh husband saya balik terus sebab risau anak-anak saya tu nakal dan tak terkawal nanti. 

Waktu dah sampai hospital tu, saya berjalan nak pergi wad dan memang rasa sakit tu datang saya terus buat posisi merangkak. dah kurang sakit, saya akan cepat melangkah menuju wad. Dan sakit tu menyerang lagi, ada seorang kakak cleaner datang dan papah saya pergi wad. Sampai depan wad, seorang nurse keluar dan saya bagi buku pink dekat dia. Dia tanya soalan dan saya tak sempat jawab sebab saya tengah menahan sakit."dari mana, macam mana boleh sampai sini, anak keberapa, dah buat test covid, dah scan suhu dekat depan......" banyak lagi lah soalan, semua saya tak jawab. Sakit ni kau tanya macam-macam pula. Rasa sakit datang saya terus cepat-cepat cakap"Saya dari Bukit Jalil, sampai sini pada 14 March 2020, saya tak scan suhu lagi" tu je saya boleh jawab dan sakit pun datang lagi. Nurse suruh saya pergi ke pintu utama yang ada kinopi tu untuk scan suhu dulu untuk mengesahkan saya ni tak demam dan sihat. Kesian kakak cleaner yang tolong tu kena marah sebab sentuh saya.

Taktau lah Nurse tu takut sebab saya dari Bukit Jalil atau dia gementar apa. Yang saya tahu kat depan wad bersalin tu, abang security yang jaga situ dah scan suhu saya pun. Tak apalah, saya dengan perut sakit tu menuju ke pintu utama, sakit dah kurang, saya terus cepat-cepat berjalan menuju ke pintu utama (50 meter kot). Namun baru 10 langkah je sakit tu datang lagi, dan saya pun buat la posisi merangkak dan rasa macam nak meneran, time tu semua orang (security, cleanser dan nurse tu nampak). sorang Nurse tu datang papah saya dan seorang security pergi ambil kerusi roda. Kemudian 3 orang Nurse yang dah bersiap pakai baju plastik semua tu pun datang tolong saya. Dorang tolak saya sampai kinopi yang depan pintu utama. Perasaan saya macam saya ni akan menyebabkan malapetaka je. hihihihihi sakit tau.

Sampai dekat kinopi tu, saya pun kena scan suhu sahaja macam yang security tu scan depan wad bersalin tadi. Lepastu masuk dekat dalam kinopi tu sebab ada tempat khas untuk kecemasan. Sekali masuk, nurse pun terpinga-pinga, semua barang tak ada, yang ada katil sahaja. Dorang bising sesama dorang lah sebab dorang dah setup semua kelengkapan dekat situ tetapi dah hilang licin cuma tinggal katil sahaja. SEorang Nurse minta maaf dekat saya dan suruh saya tukar pakaian Pink (pakaian untuk ibu yang masuk wad bersalin tu). Saya disuruh baring diatas katil terlebih dahulu untuk berehat sementara dokter sampai. Tak sampai 5 minit, datang seorang nurse suruh masuk wad bersalin, sebab dekat kinopi tu kosong tak ada apa-apa termasuklah air. Nurse minta maaf lagi dekat saya, saya okey-okey tak apa, sambil menahan sakit. dan rasa macam ada benda dah nak terkeluar sangat-sangat dah. 

Sampai dekat Wad bersalin, saya disuruh kencing untuk check air kencing. Tapi saya bagitau Nurse yang kencing saya tak keluar. Nurse okey je, dia suruh saya baring dekat bilik bersalin sebab dia nak check bukaan laluan baby. Seorang Nurse tu dah sediakan baju untuk bersalin. Sekali Nurse selok, dah luas sangat bukaan dia, tapi Nurse cakap belum pecah air ketuban. Saya bagitau nurse yang semua anak saya memang Nurse yang tolong pecahkan air ketuban dan ketuban saya berlayer. Nurse pun terus minta kebenaran untuk pecahkan air ketuban. Saya dah sedia untuk meneran, Air ketuban dah pecah dan nurse dah angkat "mangkuk" ke apa benda tu untuk tadah air ketuban. Saya pun terus teran. Nurse cakap saya pandai teran, sekejap je dah keluar kepala. Haaaaaahhhh lega. 

Siap keluarkan apa yang patut dan bersihkan saya, Nurse cakap yang saya tak perlukan jahitan sebab tak koyak. Wahhhhh saya suka saya suka, senanglah waktu berpantang nanti. Dah ssiap semua, dokter pun sampai, Nurse kat situ kacau dokter tu. Spotting dokter dia, buat tak tau je Nurse membebel. Sebelum pergi ke katil saya, ada seorang Nurse baju biru tu cakap-cakap tapi yang saya ingat cuma "Jangan tunggu sampai nak terkeluar dah baru pergi hospital.........." Dalam hati saya, saya ada pengalaman yang buruk sangat sebab jadi budak baik datang hospital awal. Tetapi saya tak menjawab kat Nurse tu, saya cuma ucapkan terima Kasih jak. Sebab saya tak sabar nak jumpa my little angle.


Makanan dia sedap tau



Inilah pengalaman bersalin pada 2020 saya. 

Apa yang sedihnya baby girl saya ada G6PD, saya tak risau sangat sebab kawan saya pun ada G6PD dan pantang dia tak boleh makan KACANG PARANG. Dan G6PD Baby adalah kanak-kanak yang sihat seperti kanak-kanak normal, mereka hanya pantang KACANG PARANG. Alaaaaa banyak lagi kacang lain yang mereka boleh makan. Cuma yang lebih menyedihkan bila saya dan baby kena tinggal di wad kanak-kanak selama 5 hari untuk pemantauan takut demam kuning. Memang tak best pun duduk wad kanak-kanak tu dengan Nurse yang bajet lebih, sikit-sikit perli orang, saya yang diam-diam je pun ada je gosip dorang, malas cerita nanti ada spam masuk sini mengomen baik sangat, dorang tak terfikir ke kalau ada orang yang berniat jahat pergi kejar dorang waktu balik kerja. 

Kesimpulannya kita kena tahu kemampuan kita sebelum bertindak, macam saya memang dah jaga kesihatan sejak hari pertama saya tahu yang saya pregnant. Dan saya amalkan diet ibu mengandung senaman malas (ni memang senang kalau tak buat juga tu mmmmmm). Nanti saya nak buat content tentang cara saya untuk mudah bersalin, atau tentang G6PD kot. hihihihihi


p.s Mak mentua saya bidan, dan ada 11 orang anak, saya banyak belajar dari dia termasuklah masakan sedap untuk ibu berpantang. Jadi tak heranlah husband saya boleh jaga saya semasa saya pregnant, bersalin dan berpantang. Bertuah saya hihihihihihihi.


****************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

APA YANG BEST KALAU JOIN MARY KAY

Mesti ramai yang taknak join MK ni sebab ingat MK MLM kan. Nanti saya ceritakan MLM dalam MK ni. Dalam penulisan harini saya nak direct cerita tentang apa yang bestnya dalam MK dan apa yang korang patut tahu kelebihan seseorang itu join MK. Ini apa yang saya nampak dalam MK, mungkin orang lain nampak lebih lagi apa yang saya tahu.


1) Diskaun 
Semua yang join MK ni memang akan ada special diskaun dari kompani. Diskaun yang diberikan adalah sama tanpa mengira pangkat anda dalam MK, haaaaa bestkan. Semakin banyak yang anda beli atau borong, semakin tinggilah diskaun yang anda akan dapat. Alaaaa macam kita beli barang dengan stokis atau pasar borong, semakin banyak kita beli semakin tinggi diskaun dia kan.

Tak kisahlah anda join MK sebab nak guna sendiri atau nak jual, anda masih tetap akan dapat diskaun kalau anda mencapai T&C yang ditetapkan untuk diskaun.


2)Barang adalah direct beli dari HQ
Okey yang ni memang best, sebab kita tak beli barang dari stokis atau agent. Tetapi kita order direct dan bayar direct kepada HQ. Apa-apa yang berlaku dengan bungkusan anda tu seperti pos lambat atau barang rosak dan pecah, kita boleh direct tanya HQ.

Lepas tu, kalau kita nak suruh HQ Pos barang direct kepada customer pun boleh sangat. Kotak MK cantik tau, mesti customer happy je nampak abang CityLink hantar kotak MK. 


3)Kos postage murah
Kalau kita beli barang berat 10kg sekalipun, harga pos dia tetap sama (SM RM10, SS RM15). Nak free pos??? Kalau pembelian anda tu mencapai point yang ditetapkan oleh HQ, anda layak menerima Free Postage. Heyyyyy pembungkusan pun cantik tau, saya tak pernah lagi dapat kotak produk yang rosak.


4)Pengiktirafan atau Penghargaan
Setiap usaha yang berjaya dalam cabaran yang diberi oleh kompeni atau leader anda akan diberi pengiktirafan. Antara hadiah yang kompeni seperti perlancongan bertaraf 5 STARS percuma, cincin berlian percuma, PINK CAR percuma, handbeg percuma, dan banyak lagilah. Anda cuma perlu pastikan anda berjaya menyahut cabaran yang diberi oleh kompeni. 

Cincin


PINK CAR


5)Free Education dan ada convocation

Semua kelas  tentang produk, motivasi adalah percuma tau. Lepas tu kalau anda berjaya samapi ke satu level tu, anda akan masuk Red Jacket University (RJU), setelah selesai RJU, anda akan convocation. Memang meriah sangat. Bagi yang tak pernah naik pentas convocation, boleh berusaha melaksanakan tugasan dan cabaran RJU untuk melayakan anda naik pentas convocation. Haaaaa bayangkan anda naik pentas sambil lambai-lambai, ramai yang memerhatikan anda sambil bersorak untuk anda. Lepastu dapat ambil gambar dengan keluarga . Best kan.

Convocation


6)Masa yang flexible

Ini kerana anda adalah bos. Kalau anda rajin buka kedai, anda rajin promot dan anda rajin cari customer. Memang anda akan dapat hasil yang positif. Anda sendiri yang tentukan masa anda nak tutup atau buka kedai. Sambil rehat buat tugasan boleh buka kedai jap, sambil teman anak tengok TV boleh buka kedai jap. 


7)Mempunyai Aplikasi yang tersendiri.
Kesemua yang join MK ni akan dapat menggunakan aplikasi khas untuk membuat pesanan, menukar barang, download katalog, maklumat produk, dan banyak lagi yang anda boleh cari dekat applikasi yang disediakan.


Okeylah, saya pun dah penat menaip, kalau ada sebarang pertanyaan atau berminat dengan produk MK, nak saya bagi nasihat tentang kulit wajah anda, nak minta katalog MK, atau nak join MK, anda boleh terus hubungi saya. Nanti saya akan balas waktu saya ada masa okey


WhatsApp : https://wasap.my/+60145798627

Link: https://linktr.ee/Chrissella


****************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

PENGALAMAN: BAYI KERAP MENANGIS

Pada 10 April 2020 lahirlah anak saya yang ketiga. 

____________
Pada bulan pertama Baby saya tu saya rasa saya masih boleh control tabiat menangis dia. Dah masuk bulan yang kedua, saya dapati Baby saya tu menangis hampir setiap masa. Yang bestnya, waktu siang dia boleh pula tidur dengan lena. Jadi masa Baby tidur tu saya akan pastikan dalam masa 1 jam, saya akan siapkan semua kerja rumah, mandikan anak-anak, sediakan makanan anak-anak, cuci baju semua lah saya buat cepat dan pantas. Dah siap semua kerja, saya pun dah makan dan mandi. Saya pun tidur (saya masih dalam pantang lagi masa tu). Bagi saya, bila Baby tidur, saya pun kena tidur untuk rehat. Waktu malam pula, baby memang shift dia kot, menangiggis je. Susu dah lepas tu tido kejap, buai pun dah, semua dah. tapi  masih juga nak nangis je. Tapi saya layan je lah, fikir Baby kan masih nak menyesuaikan diri. Penat memang tak payah cakap lah.

Kemudian, cuti bersalin saya pun habis. Saya tinggalkan anak dekat rumah pengasuh. Dalam seminggu tu memang pengasuh complain je sebab Baby kerap menangis. Saya ada belikan pengasuh buai elektrik, sebab pengasuh susah nak jaga. Tetapi Baby tetap masih kerap menangis. 

Haaaaahhhhh pengasuh pun dah complain sebab dia tak boleh buat kerja lain. Saya memang dah bersedia nak berhenti kerja dah tu. Kalau hantar surat berhenti pun bukan boleh terus berhenti. Pengasuh tu mungkin kesian kat saya kot, dia cakap dia akan cuba jaga (sebulan untuk mengasuh Baby RM600, anak 2 tahun RM300, anak 7 tahun RM200. korang rasa dia nak reject jaga anak saya time isu COVID ni melanda dan semua orang duduk rumah je, pengasuh pun ramai yang tak ada anak asuhan). Lagipun pengasuh saya tu ramai anak mungkin banyak pengalaman (dah besar semua, tinggal kembar 2 orang tu baru nak SPM), jadi dia cakap akan cuba bantu saya.

Saya memang tak cukup rehat dan kadang-kadang Baby menangis je waktu malam, dah letak dalam buai, buai berhenti Baby pun nangis (time tu belum beli buai elektrik lagi), dah menyusu pun nangis, semua serba tak kena. Music untuk Baby tidur tu "White Noise" kalau tak silap, tak sampai 5 minit sambung nangis lagi. Memang rasa nak meroyan la, saya pun. First time merasa ada Baby yang High Demand ni.

Anak 2 orang tu, husband yang uruskan mandi, basuh berak, makan semua. Saya memang dah sediakan perlengkapan siap-siap, jadi husband cuma tinggal uruskan je. baju memang dah terlipat elok, makanan pun saya dah masak (kadang-kadang Grabfood juga, hihihihihihi), susu pun memang husband pandai buat. Bab kemas rumah tu, husband yang vacuum, mop dan cuci tandas sejak kami mula kahwin dulu. Cuma cuci pingan je husband saya tak buat.

Sumber: Google Image

BEDUNG
Pengasuh saya bedung Baby saya tu guna kain batik dia. Saya tau sebab waktu balik kerja, pengasuh bagi saya Baby yang dibedung tengah tidur. Memang nampak Baby tidur dengan lena. Sampai je dekat rumah, saya baringkan Baby dekat tilam, saya terus cepat-cepat mandi, masak semua lah dan uruskan 2 orang budak kecik tu. Aktiviti membiasakan bedung Baby ni tak sampai seminggu pun dan Baby memang menerima bedung tu. (2 orang anak saya tu memang tak pernah pakai bedung, cuma yang Baby ni macam ada tanda "High Demand".)

Baby memang ada menangis, saya bagi susu je. Tetapi kalau dekat rumah saya bedung guna kain lampin je, sebab nipis jadi Baby tak rasa panas sangat.Itu pun saya bedung dari bawah ketiak sampai kaki sahaja, tangan dia saya biarkan terkeluar. Waktu siang (cuti) saya akan bedung dan letak dalam buai, waktu malam memang saya letak dekat tilam dan peluk dia. 

Sesi membedung ni berlangsung selama berbulan juga, sampai umur Baby 6 bulan. Dan Baby memang tidur je, kalau dia merengek, saya bagi susu sampai kenyang, lepas tu dia tidur balik. Waktu malam pun macam tu. Memang rasa senang jaga sebab dia tidur je masa umur macam tu.

Baby nangis je saya check pampers dia dan bagi susu. lepas tu dia tidur balik 
***Jangan bedung kuat sangat

Sumber: Google Image

PUTING
Kisah puting ni pun rasanya ada je yang komen anak nanti anak jongang. Dulu pun saya tak bagi Baby saya puting, tetapi bila Baby saya dah menyusu, dah tukar pampers, badan pun tak berpeluh tak sejuk tak panas. Saya bagi je puting, dia terus diam dan tidur. Waktu Baby dah tidur dengan lena barulah saya tarik puting tu. Kalau jalan-jalan pun saya akan bawa sekali puting Baby tu, sebab senang nak tidurkan dia. kalau nak tidur malam pun, lepas menyusu je terus bagi puting, tak lama kemudian dia akan tidur.

Sumber: Google Image

DODOI
Semua orang ada cara mmasing-masing dodikan anak. Cara saya pula, kalau Baby nangis waktu saya dukung tu, saya buat bunyi "Shhhh shhhh shhhh" sambil tepuk-tepuk bontot dia. Kalau menangis tengah baring dekat tilam, saya bagi puting (kalau dah bagi susu) dan bagi Baby tidur mengiring dan tepuk bontot dia sambil buat bunyi "Shhhhhh Shhhhh Shhhhh".

Setelah masalah Baby saya yang kuat menangis tu selesai, memang saya rasa lega je. Pagi bangun tukar pampers, susu semua, pergi kerja, balik kerja, mandikan baby, jam 7.30 malam macam tu dia dah tidur. Menangis malam sebab nak susu je.

Ini adalah pengalaman saya sahaja, lain orang lain cara mengurus masalah anak masing-masing. 


****************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

PENDAFTARAN AHLI BARU MARY KAY RM20

Ramai yang masuk ni sebab nampak "RM20" tu kan. Memang betul sekarang ni kita ada promosi untuk anda yang nak join MK ni dengan yuran pendaftaran RM20 sahaja. Promosi ini berlangsung pada 1 Januari 2021 sehingga 28 Februari 2021. Namun pendaftaran RM70 masih lagi berlangsung sekiranya anda berminat mendapatkan barang yang ada dalam starter kit secara fizikal.

SIAPA yang boleh menjadi sebahagian dalam MK? Lelaki dan Wanita yang berusia 18 tahun dan keatas. Menyertai MK sama ada hanya sebagai pengguna atau sebagai pengguna dan menceburi kerjaya dalam perniagaan MK.

APA PERBEZAAN  YURAN PENDAFTARAN RM20 DENGAN RM70?
Perbezaannya hanya Starter Kit je. Apa fungsi starter kit? Starter kit ni adalah maklumat peralatan untuk anda memulakan perniagaan,

Pilih RM20 atau RM70

Pendaftaran RM20 (eStart): anda akan mendapat starter kit secara digital sahaja. Stater kit digital yang anda boleh muat turun melalui aplikasi yang disediakan khas untuk semua beauty consultant Mary Kay.
Pendaftaran RM70: anda akan boleh dapatkan risalah atau katalog secara digital seperti yang terdapat pada yuran RM20. Tetapi yang specialnya anda akan mendapat starter kit secara fizikal seperti beg fail, sampel, lips SPA (boleh rujuk pada gambar pendaftaran RM70)

Voucher? Sama ada pendaftaran RM20 atau pendaftaran RM70, nilai voucher yang anda akan dapat adalah sama. Anda masih lagi perlu membayar yuran kelas ESRS sebanyak RM47. Keliru??? Okey, saya jelaskan secara terperinci mengenai modal yang anda perlu sediakan untuk mendapat kesemua voucher tersebut dan rumusan secara ringkas.
...................................

Pilihan Pertama (eStart): 1 Jan 2021 - 28 Feb 2021
Modal: RM20 (Pendaftaran) + RM47 (ESRS) = RM67
Starter Kit: Dapat secara digital
Voucher: RM285 (Rm20 new BC, Rm15 MOO, Rm50 E-ESRS, Rm200 ESRS CLASS)

Pilihan kedua: 
Modal: RM70 (Pendaftaran) + RM47 (ESRS) = RM117
Starter Kit: Dapat secara digital dan fizikal 
Voucher: RM285 (Rm20 new BC, Rm15 MOO, Rm50 E-ESRS, Rm200 ESRS CLASS)

Pilihan pertama itu sebenarnya untuk membantu mereka yang ingin menceburi kerjaya MK semasa negara kita sedang dilanda Covid ni.
Antara Pilihan Pertama dengan Pilihan Kedua, yang mana lebih berbaloi? Kedua-dua pilihan adalah bergantung kepada bajet anda. Voucher yang anda dapat juga sama nilai dan tempoh sah 14 hari sahaja (T&C).  Kalau anda hanya nak join sebab nak jadi pengguna sahaja, saya cadangkan anda untuk ambil pilihan pertama. Tetapi sekiranya anda berminat dengan Lips SPA (lips scrub & lips balm), saya cadangkan anda untuk ambil pilihan yang kedua. kerana harga asal Lips SPA adalah RM82

Ini adalah starter kit bagi pendaftaran RM70


Nak tau apa yang saya beli dengan Voucher RM285 tu dulu? Boleh Klik SINI
Apa yang best kalau join MK? Jom baca SINI

WhatsApp : https://wasap.my/+60145798627

Link: https://linktr.ee/Chrissella

 

********************

Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella