APA ITU MANUAL PROSEDUR KERJA (MPK)

Manual prosedur kerja adalah sebuah dokumen rujukan yang terperinci bagi peringkat jabatan atau pejabat. Menerangkan mengenai prosedur dan sistem-sistem yang terdapat dalam sesebuah jabatan atau pejabat. Ia membantu sesebuah jabatan / pejabat berfungsi dengan cekap dan berkesan.

Perkara-perkara yang terkandung dalam manual prosedur kerja
1)    Latar belakang Jabatan / Pejabat
2)    Objektif Jabatan / Pejabat
3)    Carta Organisasi Jabatan / Pejabat
4)    Fungsi Utama Jabatan / Pejabat
5)    Aktiviti – aktiviti bagi setiap Fungsi Utama
6)    Proses kerja bagi setiap aktiviti
7)    Carta aliran kerja
8)    Senarai borang



********************
Sekian coretan saya pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

APA ITU FAIL MEJA (FM)


Fail meja biasanya akan disediakan atau digunakan oleh penjawat awam. Fail meja adalah dokumen rujukan untuk sesuatu jawatan di peringkat individu. Juga boleh diertikan sebagai “manual” untuk sesuatu jawatan di peringkat individu. Mengandungi panduan dan maklumat yang terperinci mengenai tugas harian yang dijalankan oleh seseorang individu untuk jawatan yang disandang.

Dengan adanya fail meja ini, individu sesuatu jawatan akan dapat menjalankan tugas dengan sempurna serta mengelakkan kelewatan dalam menyelesaikan sesuatu kerja

Perkara-perkara yang terkandung dalam fail meja
1)    Objektif jabatan / pejabat
2)    Objektif bahagian / unit
3)    Carta organisasi jabatan / pejabat
4)    Carta organisasi kedudukan pegawai
5)    Senarai tugas / kuasa / hubungan kakitangan
6)    Peraturan-peraturan pentadbiran
7)    Proses kerja
8)    Carta aliran kerja
9)    Senarai semak / Checklist
10) Senarai borang yang digunakan
11) Senarai undang-undang dan peraturan
12) Senarai jawatankuasa yang dianggotai
13) Norma kerja
14) Senarai tugas harian

********************
Sekian coretan saya pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

TUTORIAL 31: MENCARI EMAIL YANG TELAH “ARCHIVE” / ARKID (GMAIL)


Mungkin ada diantara anda pernah tak sengaja terklik “Archive”. Dimanakah email “Archive” tersebut??? Jangan risau kerana email tersebut tidak akan terpadam.

Kalau anda tak pasti yang manakah “archive” yang dimaksudkan, sila rujuk pada gambar 1 di bawah.

Gambar 1

Untuk mencari email yang anda telah klik “archive”, mula-mula anda perlu klik pada label “All Mail” seperti yang saya tunjukan dalam gambar 2 di bawah.

Gambar 2

Kemudian, kesemua email akan muncul, dan anda boleh mencari semula email yang anda telah klik “Archive”. Sekiranya anda tak jumpa label "All Mail" sila ikuti Tutorial DIINI.


Nak tahu cara pindahkan “Archive” email ke “Inbox” semula, sila ikuti Tutorial 32

**************************
Sekian sahaja saya Tutorial Emel kali ini. Selamat mencuba.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

MENJAMU SELERA DI CINNAMON COFFEE HOUSE @ ONE WORLD HOTEL


Pada 28 March 2019, saya ada event dekat Cinnamon Coffee House. Kalau nak tau event apa, boleh baca dekat konten DISINI.

Pemandangan di luar Cinnamon Coffee House

Pemandangan dari luar Cinnamon Coffee House


Inilah tempat saya semasa event tersebut

Saya suka buffet yang disediakan di Cinnamon Coffee House. Semuanya sedap-sedap. Macam-macam jenis makanan ada, dari makanan yang ringan-ringan sehingga makanan yang berat-berat. Jangan risau kerana semua makanan yang dihidangkan adalah HALAL. Antara gambar yang sempat saya ambil. 

Barisan pemanis mulut

Kek

kek

Barisan makanan yang berat-berat

Bun / Roti

Marshmello & strawberry untuk dicecah bersama coklat

Pencuci mulut

Rojak buah

Daging kambing

Sushi

Sushi

Nasi Ayam

Seafood

ABC

Pizza

Ais krim

Bubur kacang

Waktu beroperasi setiap hari bagi Cinnamon Coffee House ialah:
Buffet sarapan pagi bermula 6:00 am sehingga 10:30 am
Buffet makan tengah hari bermula 12:00 pm sehingga 2:30 pm
Buffet makan mala bermula 6:30 pm sehingga 10:30 pm
Weekend Hi-Tea bermula 12:00 pm sehingga 4:30 pm

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan, boleh hubungi talian +60 3 7681 1157

********************
Sekian coretan diari saya pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

DINNER BERSAMA JANNA NICK (DUTA NH COLLA PLUS 3)

Pada 28 March 2019, saya dapat berjumpa dengan Miss Janna Nick iaitu Duta NH Colla Plus 3 bagi tahun 2019 ini. Macam mana saya boleh berjumpa dengan Miss Janna Nick??? Saya menyertai satu contest yang bertajuk “Date with Janna Nick” yang dianjurkan oleh Watson Malaysia dan NH Colla-Plus3.

Sumber gambar: Facebook Watsons

Semua peserta yang menang dijemput menjamu selera di Cinnamon Coffee House di One World Hotel. Nak tau apa yang best dekat Cinnamon Coffee House, nanti saya akan ceritakan pada konten INI.

OOOyaaa lupa, semua peserta dibenarkan membawa seorang partner bersama. Jadi saya bawalah kawan yang sama kerja dengan saya. Macam-macam dia tanya mengenai Miss Janna Nick, saya cuma cakap Janna Nick tu artis Malaysia je, orangnya cantik, dan yang pastinya dia Duta NH Colla-Plus 3.

Tempat pendaftaran di depan Cinnamon Coffee House

Pendaftaran bermula pada 6PM. Pada 6.30PM  semua peserta dijemput masuk dan menjamu selera terlebih dahulu. Semunya makanan yang sedap-sedap, macam-macam ada. Tak rugi saya bawa kawan saya sorang ni, orangnya kurus, tapi hampir semua makanan buffet tu dia rasa.

Waktu makan yang diberi sangat panjang tapi rasa macam baru setengah jam je makan. Tepat jam 8pm Miss Janna Nick pun muncul. Wooowwwww sesiapa sahaja yang memandang memang terpukau dengan kejelitaan Miss Janna Nick. Kawan saya memang tak berhenti pandang kat Miss Janna Nick tu. “She very beautiful then the youtube that you send to me”.

Ketibaan Duta NH Colla Plus 3

Bukan sahaja dapat jumpa Miss Janna Nick dan berselfie, tetapi dapat juga goodies bag yang bernilai RM250, iaitu 3 kotak NH Colla Plus 3 (12 botol x 50ml). Saya bagilah dekat kawan 1 kotak je sebab dah teman saya datang ke Cinnamon Coffee House di One World Hotel.

Inilah goodies bag yang akan diberikan kepada peserta

Selfie Time

Berat juga

Pada jam 9PM, semua acara pun selesai, Miss Janna Nick pun pergi. Namun bagi peserta yang masih mahu terus makan boleh lagi lepak dekat Cinnamon Coffee House. Saya dan kawan saya pula terus balik sebab esok nak pergi kerja lagi.

********************
Sekian coretan diari saya pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

TUTORIAL 30: TIDAK JUMPA LABEL IMPORTANT, CHAT, ALL MAIL, SPAM, DAN TRASH (GMAIL)

Biasanya semua label akan berada di ruang sebelah kiri, iaitu bersama dengan label “Inbox” seperti yang ditunjukan dalam gambar 1 dibawah. Namun sekiranya anda baru mencipta gmail baru dan tidak pernah mengubah “setting” atau tetapan pada label gmail anda, kemungkinan besar, ada beberapa label yang anda tidak akan jumpa di bahagian kiri gmail anda. Seperti Label "Important", "Chat", "All Mail", "Spam", dan "Trash"

gambar 1

Untuk memunculkan atau menyembunyikan label pada gmail anda, sila ikuti tutorial ini. Jangan risau kerana gambar turut disediakan bersama.

Mula-mula sila klik dekat “setting” yang terletak disebelah kanan bahagian atas gmail anda. Kemudian klik lagi pada perkataan “setting”. Kalau tak faham, sila rujuk pada gambar 2 di bawah.

gambar 2

Seterusnya, sila rujuk pada gambar 3 dibawah. Terlebih dahulu anda perlu klik dekat “Labels” seperti yang saya tunjuk dekat bahagian “a” dalam gambar 3. Kemudian anda akan jumpa senarai kesemua label dan boleh pilih label mana yang anda nak “show” atau “hide” (rujuk gambar 3 bahagian “b”)

gambar 3

Kesemua label yang anda klik “show” akan muncul dekat sebelah kiri gmail anda (rujuk gambar 3 bahagian “c”)

**************************
Sekian sahaja saya Tutorial Emel kali ini. Selamat mencuba.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

TUTORIAL 29: STRIKETHROUGH TULISAN EMAIL (GMAIL)

Gambar 1

Mesti ada yang tak faham apa itu “strikethrough” tu apa kan. Anda boleh jumpa “strikethrough” ni dekat Microsoft Word. “Strikethrough” digunakan untuk buat garisan dekat tengah-tengah perkataan yang anda nak gariskan, contoh macam gambar 1 diatas.

Sebelum anda buat “strikethrough” pada perkataan atau ayat dalam email anda, terlebih dahulu anda taip semua perkataan dekat email anda tu.


Gambar 2: Selesai menaip

Kemudian guna “tetikus” anda untuk menanda perkataan atau ayat yang anda ingin highlight, kalau tak faham, sila rujuk gambar 3 di bawah (nampakan yang saya tunjuk guna anak panah tu).


Gambar 3: Tanda perkataan yang anda nak buat "strikethrough”

Seterusnya pergi ke bahagian tool dan klik pada simbol “more” seperti yang saya petakan dengan warna merah dalam gambar 4 bahagian “a”. Setelah anda klik “more”, anda akan nampak ada 3 simbol, sila pilih symbol yang saya bulatkan di bahagian bertanda “b


Gambar 4

Hasilnya nanti akan kelihatan seperti contoh dalam gambar 5 di bawah ini.


Gambar 5


**************************
Sekian sahaja saya Tutorial Emel kali ini. Selamat mencuba.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella