Featured Slider

PENGALAMAN: MENCABARNYA BERSALIN SEMASA 2020

Ini adalah pengalaman saya yang ke-2 bersalin tak kena gunting. Start tahu saya ni pregnant 1 bulan, saya terus stop semua benda manis, masin. Sebab takut kena kencing manis, lagipun banyak dengar cerita kalau kencing manis baby besar. Woooowww macam mana nak teran, saya ni dah lah kurus kering. Happy juga sebab dapat baby tahun 2020, yelah semasa saya kecik-kecik dulu, memang banyak berangan tentang 2020 ni (cuma tinggal angan-angan jelah). Siapa sangka number yang cantik "2020" tu ialah semua orang kena duduk kat rumah dan tidak boleh keluar sesuka hati. 

Cabaran dia ialah bersalin waktu PKP yang musim pertama tu. Memang kecoh hospital kat kampung, lebih-lebih lagi bila tahu yang saya ni datang dari Kuala Lumpur. Nurse memang tanya saya ni ada pergi dekat dengan perhimpunan Masjid Petaling Jaya (kalau tak silap lah).  Ada juga yang heran macam mana saya boleh terlepas naik Flight sebab perut dah membuyung 34 - 35 minggu macam tu lah. Nanti saya cerita pengalaman naik flight masa pregnant tu.

10 hari sebelum bersalin, perut saya memang dah turun sangat, kepala baby gerak pun rasa macam dah kat hujung-hujung je. Sepanjang duduk berkurung dan menunggu hari bersalin tu, saya memang paksa diri untuk banyak bergerak dan mencangkung. Yang bestnya adik saya bersalin 1 April 2020, baby adik terpaksa lahirkan baby dia awal sebab adik ada ketumbuhan dalam rahim (lupa apa nama dia) dan adik ada kencing manis sekali gus menyumbang "tumbesaran" baby yang montel. Hihihihihihi . Wahhhh saya pula masih menghitung hari. 

Cehhhh saya buat rajin masak untuk orang berpantang. Padahal diri sendiri tengah meenunggu hari. Saya masak ikan bakar, ayam kacang "mo", ayam halia, bawang goreng, ikan bilis goreng, tumbuk kunyit muda, ikan steam, ikan goreeng lada hitam, mmmm banyak la menu orang berpantang ni sebenarnya. Makan je tapi ingat, makan dalam kuantiti sedikit je tetapi kerap. Tu yang memang nak jaga badan macam saya la. Tapi adik mmmmmmmm makan selagi boleh. hahahahaha.

Jom saya mulakan kisah bersalin 2020 saya. 

Pada malam 9 April 2020 hari Khamis, saya rasa perut macam dah selalu mengeras daripada hari-hari lain, sakit tu tak datang lagi lah dan belum ada "spotting" lagi. Mood saya memang nak duduk dan baring je. tak selesa sebab perut tu selau mengeras, pergerakkan baby adalah normal, jadi tak rasa risau. Anak-anak saya semua husband yang jagakan, saya pula berehat je, sebab dalam hati ni rasa waktu bersalin tu dah nak dekat sangat.


Pada pagi 10 April 2020 hari Jumaat, saya rasa perut memulas sedikit sahaja  pada jam 6 pagi, tapi masih boleh tahan lagi. Saya suap anak saya makan sarapan, husband pula sediakan sarapan untuk anak sulung saya. Jam 7 lebih, saya rasa sakit perut tu terasa lebih kuat dan 10 minit sekali. saya terus susun semua barang yang nak dibawa ke hospital dekat ruang tamu. 

Mula jam 8 pagi, sakit dia terasa memang tak boleh bawa bincang. Saya bagitau husband yang saya nak mandi dulu sebelum pergi hospital. Husband saya terus masak air panas (kat kampung tak ada water heater) untuk saya mandi. Setiap kali sakit tu datang, saya akan terus duduk macam kucing tu, kaki tu macam posisi melutut dan tapak tangan sentuh lantai. Husband pula, akan urut (gosok sedehana laju kat pinggang) dari tengah belakang tolak sampai ke bawah pinggang. Memang rasa sakit tapi tindakan husband macam tu dapat mengurangkan rasa sakit tu.

Air suam dah tersedia, saya duduk dekat kerusi, husband saya yang mandikan saya (cuci rambut sekali), kalau sakit tu datang pula husband akan tolong urut pinggang saya tu. Memang mandi cepat-cepat lah sebab selalu je rasa sakit tu datang.

Dah siap mandi, husband tanya nak terus pergi hospital tak? saya cakap belum lagi ni sebab belum keluar "spotting".  Saya cadangkan pergi hospital jam 11 pagi sebab pengalaman saya dulu memang nak tunggu laluan tu buka sampai 6 jam menahan sakit tu. Kalau dekat rumah, husband ada tolong apa yang patut time sakit menyerang, lagipun waktu tu PKP memang husband tak dibenarkan teman isteri dalam wad bersalin. 

Anak-anak saya memang sangat memahami waktu saya sakit, dorang diam je tengok saya tahan sakit. Jam 8.35 macam tu, saya pergi tandas lagi (memang akan sentiasa rasa nak kencing je). Saya nampak ada "spotting" sikit. Saya bagitau husband yang saya nak pergi hospita lah sebab dah mula keluar "spotting". 

Jam 9 pagi lebih, saya sampai hospital dan terus pergi ke wad bersalin. Saya memang suruh husband saya balik terus sebab risau anak-anak saya tu nakal dan tak terkawal nanti. 

Waktu dah sampai hospital tu, saya berjalan nak pergi wad dan memang rasa sakit tu datang saya terus buat posisi merangkak. dah kurang sakit, saya akan cepat melangkah menuju wad. Dan sakit tu menyerang lagi, ada seorang kakak cleaner datang dan papah saya pergi wad. Sampai depan wad, seorang nurse keluar dan saya bagi buku pink dekat dia. Dia tanya soalan dan saya tak sempat jawab sebab saya tengah menahan sakit."dari mana, macam mana boleh sampai sini, anak keberapa, dah buat test covid, dah scan suhu dekat depan......" banyak lagi lah soalan, semua saya tak jawab. Sakit ni kau tanya macam-macam pula. Rasa sakit datang saya terus cepat-cepat cakap"Saya dari Bukit Jalil, sampai sini pada 14 March 2020, saya tak scan suhu lagi" tu je saya boleh jawab dan sakit pun datang lagi. Nurse suruh saya pergi ke pintu utama yang ada kinopi tu untuk scan suhu dulu untuk mengesahkan saya ni tak demam dan sihat. Kesian kakak cleaner yang tolong tu kena marah sebab sentuh saya.

Taktau lah Nurse tu takut sebab saya dari Bukit Jalil atau dia gementar apa. Yang saya tahu kat depan wad bersalin tu, abang security yang jaga situ dah scan suhu saya pun. Tak apalah, saya dengan perut sakit tu menuju ke pintu utama, sakit dah kurang, saya terus cepat-cepat berjalan menuju ke pintu utama (50 meter kot). Namun baru 10 langkah je sakit tu datang lagi, dan saya pun buat la posisi merangkak dan rasa macam nak meneran, time tu semua orang (security, cleanser dan nurse tu nampak). sorang Nurse tu datang papah saya dan seorang security pergi ambil kerusi roda. Kemudian 3 orang Nurse yang dah bersiap pakai baju plastik semua tu pun datang tolong saya. Dorang tolak saya sampai kinopi yang depan pintu utama. Perasaan saya macam saya ni akan menyebabkan malapetaka je. hihihihihi sakit tau.

Sampai dekat kinopi tu, saya pun kena scan suhu sahaja macam yang security tu scan depan wad bersalin tadi. Lepastu masuk dekat dalam kinopi tu sebab ada tempat khas untuk kecemasan. Sekali masuk, nurse pun terpinga-pinga, semua barang tak ada, yang ada katil sahaja. Dorang bising sesama dorang lah sebab dorang dah setup semua kelengkapan dekat situ tetapi dah hilang licin cuma tinggal katil sahaja. SEorang Nurse minta maaf dekat saya dan suruh saya tukar pakaian Pink (pakaian untuk ibu yang masuk wad bersalin tu). Saya disuruh baring diatas katil terlebih dahulu untuk berehat sementara dokter sampai. Tak sampai 5 minit, datang seorang nurse suruh masuk wad bersalin, sebab dekat kinopi tu kosong tak ada apa-apa termasuklah air. Nurse minta maaf lagi dekat saya, saya okey-okey tak apa, sambil menahan sakit. dan rasa macam ada benda dah nak terkeluar sangat-sangat dah. 

Sampai dekat Wad bersalin, saya disuruh kencing untuk check air kencing. Tapi saya bagitau Nurse yang kencing saya tak keluar. Nurse okey je, dia suruh saya baring dekat bilik bersalin sebab dia nak check bukaan laluan baby. Seorang Nurse tu dah sediakan baju untuk bersalin. Sekali Nurse selok, dah luas sangat bukaan dia, tapi Nurse cakap belum pecah air ketuban. Saya bagitau nurse yang semua anak saya memang Nurse yang tolong pecahkan air ketuban dan ketuban saya berlayer. Nurse pun terus minta kebenaran untuk pecahkan air ketuban. Saya dah sedia untuk meneran, Air ketuban dah pecah dan nurse dah angkat "mangkuk" ke apa benda tu untuk tadah air ketuban. Saya pun terus teran. Nurse cakap saya pandai teran, sekejap je dah keluar kepala. Haaaaaahhhh lega. 

Siap keluarkan apa yang patut dan bersihkan saya, Nurse cakap yang saya tak perlukan jahitan sebab tak koyak. Wahhhhh saya suka saya suka, senanglah waktu berpantang nanti. Dah ssiap semua, dokter pun sampai, Nurse kat situ kacau dokter tu. Spotting dokter dia, buat tak tau je Nurse membebel. Sebelum pergi ke katil saya, ada seorang Nurse baju biru tu cakap-cakap tapi yang saya ingat cuma "Jangan tunggu sampai nak terkeluar dah baru pergi hospital.........." Dalam hati saya, saya ada pengalaman yang buruk sangat sebab jadi budak baik datang hospital awal. Tetapi saya tak menjawab kat Nurse tu, saya cuma ucapkan terima Kasih jak. Sebab saya tak sabar nak jumpa my little angle.


Makanan dia sedap tau



Inilah pengalaman bersalin pada 2020 saya. 

Apa yang sedihnya baby girl saya ada G6PD, saya tak risau sangat sebab kawan saya pun ada G6PD dan pantang dia tak boleh makan KACANG PARANG. Dan G6PD Baby adalah kanak-kanak yang sihat seperti kanak-kanak normal, mereka hanya pantang KACANG PARANG. Alaaaaa banyak lagi kacang lain yang mereka boleh makan. Cuma yang lebih menyedihkan bila saya dan baby kena tinggal di wad kanak-kanak selama 5 hari untuk pemantauan takut demam kuning. Memang tak best pun duduk wad kanak-kanak tu dengan Nurse yang bajet lebih, sikit-sikit perli orang, saya yang diam-diam je pun ada je gosip dorang, malas cerita nanti ada spam masuk sini mengomen baik sangat, dorang tak terfikir ke kalau ada orang yang berniat jahat pergi kejar dorang waktu balik kerja. 

Kesimpulannya kita kena tahu kemampuan kita sebelum bertindak, macam saya memang dah jaga kesihatan sejak hari pertama saya tahu yang saya pregnant. Dan saya amalkan diet ibu mengandung senaman malas (ni memang senang kalau tak buat juga tu mmmmmm). Nanti saya nak buat content tentang cara saya untuk mudah bersalin, atau tentang G6PD kot. hihihihihi


p.s Mak mentua saya bidan, dan ada 11 orang anak, saya banyak belajar dari dia termasuklah masakan sedap untuk ibu berpantang. Jadi tak heranlah husband saya boleh jaga saya semasa saya pregnant, bersalin dan berpantang. Bertuah saya hihihihihihihi.


****************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

APA YANG BEST KALAU JOIN MARY KAY

Mesti ramai yang taknak join MK ni sebab ingat MK MLM kan. Nanti saya ceritakan MLM dalam MK ni. Dalam penulisan harini saya nak direct cerita tentang apa yang bestnya dalam MK dan apa yang korang patut tahu kelebihan seseorang itu join MK. Ini apa yang saya nampak dalam MK, mungkin orang lain nampak lebih lagi apa yang saya tahu.


1) Diskaun 
Semua yang join MK ni memang akan ada special diskaun dari kompani. Diskaun yang diberikan adalah sama tanpa mengira pangkat anda dalam MK, haaaaa bestkan. Semakin banyak yang anda beli atau borong, semakin tinggilah diskaun yang anda akan dapat. Alaaaa macam kita beli barang dengan stokis atau pasar borong, semakin banyak kita beli semakin tinggi diskaun dia kan.

Tak kisahlah anda join MK sebab nak guna sendiri atau nak jual, anda masih tetap akan dapat diskaun kalau anda mencapai T&C yang ditetapkan untuk diskaun.


2)Barang adalah direct beli dari HQ
Okey yang ni memang best, sebab kita tak beli barang dari stokis atau agent. Tetapi kita order direct dan bayar direct kepada HQ. Apa-apa yang berlaku dengan bungkusan anda tu seperti pos lambat atau barang rosak dan pecah, kita boleh direct tanya HQ.

Lepas tu, kalau kita nak suruh HQ Pos barang direct kepada customer pun boleh sangat. Kotak MK cantik tau, mesti customer happy je nampak abang CityLink hantar kotak MK. 


3)Kos postage murah
Kalau kita beli barang berat 10kg sekalipun, harga pos dia tetap sama (SM RM10, SS RM15). Nak free pos??? Kalau pembelian anda tu mencapai point yang ditetapkan oleh HQ, anda layak menerima Free Postage. Heyyyyy pembungkusan pun cantik tau, saya tak pernah lagi dapat kotak produk yang rosak.


4)Pengiktirafan atau Penghargaan
Setiap usaha yang berjaya dalam cabaran yang diberi oleh kompeni atau leader anda akan diberi pengiktirafan. Antara hadiah yang kompeni seperti perlancongan bertaraf 5 STARS percuma, cincin berlian percuma, PINK CAR percuma, handbeg percuma, dan banyak lagilah. Anda cuma perlu pastikan anda berjaya menyahut cabaran yang diberi oleh kompeni. 

Cincin


PINK CAR


5)Free Education dan ada convocation

Semua kelas  tentang produk, motivasi adalah percuma tau. Lepas tu kalau anda berjaya samapi ke satu level tu, anda akan masuk Red Jacket University (RJU), setelah selesai RJU, anda akan convocation. Memang meriah sangat. Bagi yang tak pernah naik pentas convocation, boleh berusaha melaksanakan tugasan dan cabaran RJU untuk melayakan anda naik pentas convocation. Haaaaa bayangkan anda naik pentas sambil lambai-lambai, ramai yang memerhatikan anda sambil bersorak untuk anda. Lepastu dapat ambil gambar dengan keluarga . Best kan.

Convocation


6)Masa yang flexible

Ini kerana anda adalah bos. Kalau anda rajin buka kedai, anda rajin promot dan anda rajin cari customer. Memang anda akan dapat hasil yang positif. Anda sendiri yang tentukan masa anda nak tutup atau buka kedai. Sambil rehat buat tugasan boleh buka kedai jap, sambil teman anak tengok TV boleh buka kedai jap. 


7)Mempunyai Aplikasi yang tersendiri.
Kesemua yang join MK ni akan dapat menggunakan aplikasi khas untuk membuat pesanan, menukar barang, download katalog, maklumat produk, dan banyak lagi yang anda boleh cari dekat applikasi yang disediakan.


Okeylah, saya pun dah penat menaip, kalau ada sebarang pertanyaan atau berminat dengan produk MK, nak saya bagi nasihat tentang kulit wajah anda, nak minta katalog MK, atau nak join MK, anda boleh terus hubungi saya. Nanti saya akan balas waktu saya ada masa okey


WhatsApp : https://wasap.my/+60145798627

Link: https://linktr.ee/Chrissella


****************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

PENGALAMAN: BAYI KERAP MENANGIS

Pada 10 April 2020 lahirlah anak saya yang ketiga. 

____________
Pada bulan pertama Baby saya tu saya rasa saya masih boleh control tabiat menangis dia. Dah masuk bulan yang kedua, saya dapati Baby saya tu menangis hampir setiap masa. Yang bestnya, waktu siang dia boleh pula tidur dengan lena. Jadi masa Baby tidur tu saya akan pastikan dalam masa 1 jam, saya akan siapkan semua kerja rumah, mandikan anak-anak, sediakan makanan anak-anak, cuci baju semua lah saya buat cepat dan pantas. Dah siap semua kerja, saya pun dah makan dan mandi. Saya pun tidur (saya masih dalam pantang lagi masa tu). Bagi saya, bila Baby tidur, saya pun kena tidur untuk rehat. Waktu malam pula, baby memang shift dia kot, menangiggis je. Susu dah lepas tu tido kejap, buai pun dah, semua dah. tapi  masih juga nak nangis je. Tapi saya layan je lah, fikir Baby kan masih nak menyesuaikan diri. Penat memang tak payah cakap lah.

Kemudian, cuti bersalin saya pun habis. Saya tinggalkan anak dekat rumah pengasuh. Dalam seminggu tu memang pengasuh complain je sebab Baby kerap menangis. Saya ada belikan pengasuh buai elektrik, sebab pengasuh susah nak jaga. Tetapi Baby tetap masih kerap menangis. 

Haaaaahhhhh pengasuh pun dah complain sebab dia tak boleh buat kerja lain. Saya memang dah bersedia nak berhenti kerja dah tu. Kalau hantar surat berhenti pun bukan boleh terus berhenti. Pengasuh tu mungkin kesian kat saya kot, dia cakap dia akan cuba jaga (sebulan untuk mengasuh Baby RM600, anak 2 tahun RM300, anak 7 tahun RM200. korang rasa dia nak reject jaga anak saya time isu COVID ni melanda dan semua orang duduk rumah je, pengasuh pun ramai yang tak ada anak asuhan). Lagipun pengasuh saya tu ramai anak mungkin banyak pengalaman (dah besar semua, tinggal kembar 2 orang tu baru nak SPM), jadi dia cakap akan cuba bantu saya.

Saya memang tak cukup rehat dan kadang-kadang Baby menangis je waktu malam, dah letak dalam buai, buai berhenti Baby pun nangis (time tu belum beli buai elektrik lagi), dah menyusu pun nangis, semua serba tak kena. Music untuk Baby tidur tu "White Noise" kalau tak silap, tak sampai 5 minit sambung nangis lagi. Memang rasa nak meroyan la, saya pun. First time merasa ada Baby yang High Demand ni.

Anak 2 orang tu, husband yang uruskan mandi, basuh berak, makan semua. Saya memang dah sediakan perlengkapan siap-siap, jadi husband cuma tinggal uruskan je. baju memang dah terlipat elok, makanan pun saya dah masak (kadang-kadang Grabfood juga, hihihihihihi), susu pun memang husband pandai buat. Bab kemas rumah tu, husband yang vacuum, mop dan cuci tandas sejak kami mula kahwin dulu. Cuma cuci pingan je husband saya tak buat.

Sumber: Google Image

BEDUNG
Pengasuh saya bedung Baby saya tu guna kain batik dia. Saya tau sebab waktu balik kerja, pengasuh bagi saya Baby yang dibedung tengah tidur. Memang nampak Baby tidur dengan lena. Sampai je dekat rumah, saya baringkan Baby dekat tilam, saya terus cepat-cepat mandi, masak semua lah dan uruskan 2 orang budak kecik tu. Aktiviti membiasakan bedung Baby ni tak sampai seminggu pun dan Baby memang menerima bedung tu. (2 orang anak saya tu memang tak pernah pakai bedung, cuma yang Baby ni macam ada tanda "High Demand".)

Baby memang ada menangis, saya bagi susu je. Tetapi kalau dekat rumah saya bedung guna kain lampin je, sebab nipis jadi Baby tak rasa panas sangat.Itu pun saya bedung dari bawah ketiak sampai kaki sahaja, tangan dia saya biarkan terkeluar. Waktu siang (cuti) saya akan bedung dan letak dalam buai, waktu malam memang saya letak dekat tilam dan peluk dia. 

Sesi membedung ni berlangsung selama berbulan juga, sampai umur Baby 6 bulan. Dan Baby memang tidur je, kalau dia merengek, saya bagi susu sampai kenyang, lepas tu dia tidur balik. Waktu malam pun macam tu. Memang rasa senang jaga sebab dia tidur je masa umur macam tu.

Baby nangis je saya check pampers dia dan bagi susu. lepas tu dia tidur balik 
***Jangan bedung kuat sangat

Sumber: Google Image

PUTING
Kisah puting ni pun rasanya ada je yang komen anak nanti anak jongang. Dulu pun saya tak bagi Baby saya puting, tetapi bila Baby saya dah menyusu, dah tukar pampers, badan pun tak berpeluh tak sejuk tak panas. Saya bagi je puting, dia terus diam dan tidur. Waktu Baby dah tidur dengan lena barulah saya tarik puting tu. Kalau jalan-jalan pun saya akan bawa sekali puting Baby tu, sebab senang nak tidurkan dia. kalau nak tidur malam pun, lepas menyusu je terus bagi puting, tak lama kemudian dia akan tidur.

Sumber: Google Image

DODOI
Semua orang ada cara mmasing-masing dodikan anak. Cara saya pula, kalau Baby nangis waktu saya dukung tu, saya buat bunyi "Shhhh shhhh shhhh" sambil tepuk-tepuk bontot dia. Kalau menangis tengah baring dekat tilam, saya bagi puting (kalau dah bagi susu) dan bagi Baby tidur mengiring dan tepuk bontot dia sambil buat bunyi "Shhhhhh Shhhhh Shhhhh".

Setelah masalah Baby saya yang kuat menangis tu selesai, memang saya rasa lega je. Pagi bangun tukar pampers, susu semua, pergi kerja, balik kerja, mandikan baby, jam 7.30 malam macam tu dia dah tidur. Menangis malam sebab nak susu je.

Ini adalah pengalaman saya sahaja, lain orang lain cara mengurus masalah anak masing-masing. 


****************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

PENDAFTARAN AHLI BARU MARY KAY RM20

Ramai yang masuk ni sebab nampak "RM20" tu kan. Memang betul sekarang ni kita ada promosi untuk anda yang nak join MK ni dengan yuran pendaftaran RM20 sahaja. Promosi ini berlangsung pada 1 Januari 2021 sehingga 28 Februari 2021. Namun pendaftaran RM70 masih lagi berlangsung sekiranya anda berminat mendapatkan barang yang ada dalam starter kit secara fizikal.

SIAPA yang boleh menjadi sebahagian dalam MK? Lelaki dan Wanita yang berusia 18 tahun dan keatas. Menyertai MK sama ada hanya sebagai pengguna atau sebagai pengguna dan menceburi kerjaya dalam perniagaan MK.

APA PERBEZAAN  YURAN PENDAFTARAN RM20 DENGAN RM70?
Perbezaannya hanya Starter Kit je. Apa fungsi starter kit? Starter kit ni adalah maklumat peralatan untuk anda memulakan perniagaan,

Pilih RM20 atau RM70

Pendaftaran RM20 (eStart): anda akan mendapat starter kit secara digital sahaja. Stater kit digital yang anda boleh muat turun melalui aplikasi yang disediakan khas untuk semua beauty consultant Mary Kay.
Pendaftaran RM70: anda akan boleh dapatkan risalah atau katalog secara digital seperti yang terdapat pada yuran RM20. Tetapi yang specialnya anda akan mendapat starter kit secara fizikal seperti beg fail, sampel, lips SPA (boleh rujuk pada gambar pendaftaran RM70)

Voucher? Sama ada pendaftaran RM20 atau pendaftaran RM70, nilai voucher yang anda akan dapat adalah sama. Anda masih lagi perlu membayar yuran kelas ESRS sebanyak RM47. Keliru??? Okey, saya jelaskan secara terperinci mengenai modal yang anda perlu sediakan untuk mendapat kesemua voucher tersebut dan rumusan secara ringkas.
...................................

Pilihan Pertama (eStart): 1 Jan 2021 - 28 Feb 2021
Modal: RM20 (Pendaftaran) + RM47 (ESRS) = RM67
Starter Kit: Dapat secara digital
Voucher: RM285 (Rm20 new BC, Rm15 MOO, Rm50 E-ESRS, Rm200 ESRS CLASS)

Pilihan kedua: 
Modal: RM70 (Pendaftaran) + RM47 (ESRS) = RM117
Starter Kit: Dapat secara digital dan fizikal 
Voucher: RM285 (Rm20 new BC, Rm15 MOO, Rm50 E-ESRS, Rm200 ESRS CLASS)

Pilihan pertama itu sebenarnya untuk membantu mereka yang ingin menceburi kerjaya MK semasa negara kita sedang dilanda Covid ni.
Antara Pilihan Pertama dengan Pilihan Kedua, yang mana lebih berbaloi? Kedua-dua pilihan adalah bergantung kepada bajet anda. Voucher yang anda dapat juga sama nilai dan tempoh sah 14 hari sahaja (T&C).  Kalau anda hanya nak join sebab nak jadi pengguna sahaja, saya cadangkan anda untuk ambil pilihan pertama. Tetapi sekiranya anda berminat dengan Lips SPA (lips scrub & lips balm), saya cadangkan anda untuk ambil pilihan yang kedua. kerana harga asal Lips SPA adalah RM82

Ini adalah starter kit bagi pendaftaran RM70


Nak tau apa yang saya beli dengan Voucher RM285 tu dulu? Boleh Klik SINI
Apa yang best kalau join MK? Jom baca SINI

WhatsApp : https://wasap.my/+60145798627

Link: https://linktr.ee/Chrissella

 

********************

Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

APA YANG BEST DAN TAK BEST JOIN MK?



Ramai yang join Mary Kay ni sebab terpikat dengan iklan dari Beauty Consultant atau janji manis yang tak pasti (cehhhhwahhhh). Disebabkan ada beberapa orang yang tanya saya tentang apa yang best dan apa yang tak best bila join Pink Business ni. Perniagaan MK ni juga dikenali sebagai Pink Business, namun ada juga kaum lelaki yang berjaya dalam Pink Business ni tau.

Okeylah pada entri kali ni saya senaraikan beberapa perkara yang saya rasa anda patut tahu sebelum join Pink Business ni. Keseluruhan entri ini adalah berdasarkan pandangan saya sahaja. "BEST" atau "TAK BEST" itu adalah terpulang kepada pandangan dan pendirian anda sendiri.


1) KEISTIMEWAAN BEAUTY CONSULTANT BARU
Semua yang join Pink Business ni akan dikenali sebagai Beauty Consultant Mary Kay atau BCMK.
 

>>BEST<<
Dengan yuran pendaftaran RM70 (2020) dan yuran kelas ESRS RM47, anda akan diberi set starter kit dan voucher sebanyak RM285. Untuk menebus voucher tersebut, BC baru perlu berbelanja sebanyak:-

= 200 points dan keatas untuk menebus voucher RM85 dan dapat % diskaun 
= 350 points dan keatas untuk menebus Voucher RM200 -RM285 dan dapat % diskaun

*1 point = RM3.65 (anggaram)

BC baru juga akan diberi cabaran selama 3 bulan pertama. Setiap cabaran yang berjaya dilaksanakan akan mendapat hadiah (hadiah ni bukan suprice pun sebab nanti akan dapat email, apa hadiah yang BC baru dapat dalam 3 bulan pertama tu)

Nak tau hadiah saya untuk cabaran BC baru dalam 3 bulan tu boleh klik cabaran BC baru


>>TAK BEST<<
Anda sebenarnya tak tahu pun berapa voucher yang anda akan dapat, berapa lama expired voucher tu, macam man nak tebus voucher tu. Ada recruiter yang akan suruh anda tebus voucher RM85 sahaja terlebih dahulu untuk pembelian pertama, padahal anda boleh je terus tebus voucher RM285 dan lagi jimat. Untuk permulaan kalau tebus semua voucher tu, anda mungkin dapat beli banyak barang dengan kos yang lagi murah. Ada juga recruiter yang akan suruh anda beli 350 points terus. dan kalau anda mencapai 600 point pada 3 bulan pertama, anda akan dapat 2 hadiah dari kompeni dan diskaun yang lagi banyak. Atau hadiah dari leader anda.
*Semakin tinggi points, semaakin banyak diskaun yang anda akan dapat

Contohnya:
Untuk menebus voucher RM85 anda perlu berbelanja minimum sebanyak 200 points (anggaram RM730) dan beberapa % diskaun.

Untuk menebus voucher RM285 anda perlu berbelanja minimum sebanyak 350 points (anggaram RM1,277.50) dan beberapa % diskaun.

Anda perlu tahu bahawa voucher RM200 (kelas ESRS) dan voucher RM50 (e-ESRS) akan luput selepas 14 hari. 


[Semuanya terpulang kepada bajet anda dan tujuan anda join MK, kalau anda hanya join MK sebagai pengguna, saya cadangkan supaya anda tebus kesemua voucher pada pembelian pertama.]


2) DAPAT DISKAUN 
Disini ramai yang salah faham tentang diskaun


>>BEST<<
Ni memang best sangat sebab keuntungan sangat memuaskan bagi anda yang memang join MK sebab nak tambah pendapatan atau nak bekerja secara sepenuh masa sebagai BCMK. Lebih-lebih lagi bila waktu promosi tu ada produk best dan BC tetap akan mendapat diskaun yang lagi murah. Daaaannn sekiranya anda membuat pembelian minimum 150 point, anda akan dapat pengeposan secara percuma. 

Tak kisah lah anda pangkat apa pun dalam MK ni, % diskaun yang kompeni bagi tetap sama, yang penting dan perlu anda tahu, semakin tinggi points pada bulan tersebut anda semakin besarlah % diskaun yang anda akan dapat.

DANNNN setiap 1 haribulan diskaun semua orang akan kembali kepada 0%, semua orang akan bermula dengan 0% diskaun untuk bekerja keras lagi sehingga mencapai % diskaun yang maximum.


>>TAK BEST<<
Kalau anda hanya beli 1 produk sahaja dan points adalah bawah daripada 100 points (Tahun 2020), anda tidak akan dapat diskaun pun. Dah la tak dapat diskaun, lepastu kena bayar kos pengeposan pula tu. 

Contohnya: Anda hanya nak beli Set Botanical Effect F1 pada bulan tersebut, dan point bagi satu set Botanical Effect adalah 86 point dan harga adalah RM266. Ini bermakna anda tidak akan dapat diskaun dan tak dapat free postage. 

[Saya nasihatkan jangan join MK kalau sebab nak beli murah je, Join MK sebab nak jana pendapatan atau nak beli secara banyak. Anda nak dapat diskaun, anda beli je dengan BCMK dan kalau tak dapat diskaun pun, anda akan dapat free postage ]


3) DAPAT HADIAH DARI KOMPENI DAN LEADER
Setiap bulan kompeni akan ada hadiah untuk mereka yang mencapai target, kalau anda berjaya melaksanakan cabaran dari kompeni, anda mungkin akan dapat hadiah yang lebih menarik. Begitu juga hadiah dari leader anda, tapi tak semua leader akan bagi hadiah. macam leader saya memang dia akan buat cabaran setiap minggu. 


>>BEST<<
Kompeni akan menyediakan hadiah MOB (Month Of Bonus) yang berbeza setiap bulan, kadang-kadang dapat beg, skincare atau macam-macam lagilah. TETAPI anda perlulah mencapai target jualan yang ditetapkan. Ala, macam kita buat perniagaan juga perlu ada target nak dicapai. Dan yang paling bestnya siap boleh dapat percutian 5 stars, kereta, dan cincin berlian.


Hadiah dari leader pula, memang banyak jenis, bayangkan kalau seminggu tu 1 cabaran 200 point, sebulan ada 4 cabaran. lepastu ada yang jadi "Queen of sale" , "Queen of Sharing" , "Leader of success" . yang capai target bulanan pun dapat juga hadiah. Kalau anda ada leader yang pemurah, mungkin anda akan diberi penginapan hotel ke, tiket taman tema ke dan banyak lagi.


>>TAK BEST<<
Kompeni memang akan bagi percutian percuma, cincin percuma, kereta pecuma. Tetapi untuk hadiah yang mempunyai nilai yang besar ini memerlukan anda menjadi leader terlebih dahulu baru boleh capai semua cabaran tu. Kalau anda memang nak sangat dapat semua tu, anda perlulah berusaha dengan lebih gigih lagi untuk mencari orang yang nak join MK ni. Maksudnya memang anda layak sangat lah dapat hadiah tu setimpal dengan usaha anda mencari BC baru dan buat sale.


Hadiah dari leader? jangan lah expect hadiah untuk 200 points tu leader akan bagi cincin emas. Biasanya 200 points tu anda dapat lah hadiah yang beberapa hinggit je, atau yang dibeli kat DIY. Tetapi sekurang-kurangnya leader tu hargai jugalah usaha sekecil 100 points tu. Kalau leader saya pula, siapa yang jadi "Queen" tu memang hadiah dia blender, periuk nasi, jam, dan banyak lagi.

*Tak semua leader akan bagi hadiah tau, itu semua bergantung kepada team mana yang anda join.


4) SISTERHOOD YANG BAIK

MK sendiri memang mengamalkan perhubungan yang baik antara ahlinya.

>>BEST<<
Bagi yang baru berkenalan dengan BC MK ni mesti anda akan didedahkan dengan hubungan yang baik antara ahli kan. Berkongsi suka-duka dalam group anda. saling menyokong, boleh sembang-sembang, Boleh keluar lepak dengan team anda.


>>TAK BEST<<
Bila dah masuk group tu, jangan pandai nak memandai-mandai. Sebab group tu mungkin hanya terbuka untuk sembang tentang MK je, dan bukannya sembang tentang resipi, baju raya tahun ni, tempat makan yang best. Atau pun korang cuma buat kegembiraan yang fake bersorak untuk leader korang over show dia pergi bercuti sebab pencapai dia, atau dia akan cakap "Taniah semua, sekarang unit kita dah jadi unit PINK CAR, jom tengok gambar atau video sign dokumen PINK CAR". TETAPI kalau anda pun nak percutian percuma, PINK CAR percuma tu semua, anda pun sepatutnya berusaha untuk mencapai target anda.


5) UNTUK MEMBANTU MEMPERKAYAKAN LAGI KEHIDUPAN WANITA LAIN 
Dalam MK sebenarnya salah satu tujuan utamanya adalah untuk menggubah nasib wanita ke arah yang lebih baik. Tetapi ada juga lelaki yang berjaya dalam MK ni tau.


>>BEST<<
Kompeni akan sentiasa mencuba untuk menambahbaik sistem mereka, dan menyediakan hadiah yang terbaik untuk yang telah berjaya mencapai target. Leader (SSD saya) juga sentiasa memberi motivasi serta material yang selengkapnya untuk membantu BC. Semua material yang diberi akan di upload dalam group telegram mengikut kategori produk (kiranya macam katalog lah). Dah ada semua material kan, kita gunalah sebaik-baiknya. Usaha sendiri, leader dah berhempas pulas tolong kita cari material untuk kita UP setiap hari. Kalau anda "tersangkut" kat mana-mana, terus call atau whatsapp leader. Leader saya tak pernah pun tak reply setiap kali saya whatsapp walaupun soalan bodoh yang saya tanya. Haaaahhh terbaikan leader saya, dia tak akan cakap "saya sibuk ni, lain kali lah saya bagi tau". Ayat leader saya "jom lah kacau saya, tak ada orang ke nak kacau saya". Dalam 2 atau 3 hari, dia akan bagi material "weiii korang cepatlah UP UP UP, ni material untuk harini". Saya bangga juga ngan leader saya tu, dia berkerja sebagai Engineer, ada keluarga tapi dia tetap seorang yang hebat. 


>>TAK BEST<<
Anda pasti ke yang Leader anda (tak semua leader) tu membantu anda untuk memajukan kehidupan anda, atau anda rasa sebenarnya andalah yang membantu memajukan kehidupan Leader anda.  Ko ingat kalau ko tak buat sale tak dapat cari BC baru under ko, ko rasa leader ko tu pandang ko ke? ko ingat semua Leader tu betul-betul ke nak pimpin korang sampai sediakan semua material untuk korang (Tak semua leader)? Kalau anda takde sale takde recruit, korang ingat leader korang dapat gaji, dapat pink car, dapat percutian percuma ke??? Sebab itulah anda perlu "kacau" leader anda, bila tak ada material, bila tak tau nak pos apa, bila tak tau reply mesej customer. Dia dapat semua tu sebab adanya anda dalam unit dia.  

*Bila korang yang baca ni jadi leader, pastikan korang recruit orang bukan nak komisen atau nak capai target challenge dari kompeni semata-mata. Dah recruit, lepas tu anak buah tu terkapai-kapai, duit modal burn macam tu. Ayat yang tak boleh blah "modal serendah RM70 je, kalau rugi pun tak banyak sebab RM70 je", ko ingat tu, bagi ko RM70 tu tak bernilai, tapi ada orang RM70 tu lah duit makan duit susu anak dan sebagainya.


--------------------------

Cukup lah saya nyatakan 5 tajuk kecil ni sahaja. Ada banyak lagi yang anda perlu tahu yang best tentang MK ni. Nanti saya ceritakan dalam content lain.

Best atau tak best itu pandangan masing-masing. Berusaha, pasti anda akan berjaya dalam apa-apa jenis perniagaan.


Kalau ada yang berminat dengan produk MK atau nak menyertai perniagaan MK bolehlah hubungi saya di Link di bawah

WhatsApp : https://wasap.my/+60145798627

Link: https://linktr.ee/Chrissella

 

********************

Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

PENGALAMAN: PERSIAPAN UNTUK INTERVIEW SPA SARAWAK PART 2

Dekat Part 1 haritu saya dah buat resume kan. jadi kali ni pula saya nak tunjuk yang saya buat surat permohonan ke surat sokongan ke surat pendahuluan ke, tak tau apa nama surat tu. Alaaaa surat tu macam surat kita mohon kerja. Nak tau rupa surat tu macam mana, boleh tengok dekat gambar dibawah ni,

 

Surat temuduga

Pendek sahaja coretan saya kali ni (musim PKPB ni sibuk part time, kenalah cari rezeki lebih), sabar ya adik-adik, saya tau semua nak direct baca mengenai pengalaman Interview saya kan. Tengah cari file sijil-sijil saya tu. Interview masa 2019 dan sekarang dah 2020. Haaaaahhh rasa-rasa mana la tikus sembunyikan file tu. Dekat Part 3 nanti saya cerita tentang file sijil saya tu okey. CANTIK tau file saya tu tersusun indah. Hihihihihihihi.

 

Bagi yang taknak tau mengenai persiapan saya nak pergi interview tu, tak payah la baca. Sebab pengalaman setiap orang, persiapan setiap orang tak sama.

 

 

********************

Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

PENGALAMAN: PERSIAPAN UNTUK INTERVIEW SPA SARAWAK PART 1 (N29)

Sejak akhir-akhir ni ramai yang whatsapp dan DM saya di FB. Tak sangka ramai pelawat datang ke diari saya. Dah 2 tahun buat diari ni, Sekali lagi saya ingatkan saya buat exam, ujian penilaian dan interview tu semua adalah N29 okey, BUKAN N41


Okey lah saya taknak cerita mengenai pengalaman saya terlebih dahulu. Sebab saya nak jelaskan sesuatu dalam penulisan interview tu nanti. Dan saya nak terangkan betapa bersungguh-sungguhnya saya membuat persiapan, sehingga masa interview tu saya terguris sedikit (psycho betul) sebab saya nak You (penginterview) tahu what I say was come true today (2020, ramai yang DIBERHENTIKAN kerja), open your eye & zip your mouth. (cehhhh wahhhhhh macam lah pegawai tu kesah nak sibuk-sibuk datang ke diari saya,).


Anak-anak, cucu-cucu, cicit-cicit ku, ini diari hidup saya untuk korang baca bila saya dah tiada nanti. Saya dah berusaha tapi ada yang lebih baik dari saya, cehhhhhh hihihihi.


Okey, mula-mula tu memang betul buat persiapan study mengenai jawatan, perkembangan dunia, fahami bidang kerja saya sekarang, imbas semula Tesis yang saya buat time dekat UNIMAS dulu. Ya seperti persiapan orang lain yang datang interview. semunya saya siapkan pada hari pertama saya dapat email jemputan untuk interview. Saya buat "kerja" awal.


Orang lain sibuk sediakan sijil cop-cop, susun-susun. Pertama sekali saya buat resume yang sesingkat boleh, secantik boleh. Perlu ke buat resume??? Sebenarnya tak perlu pun, Sebab dalam surat pangilan interview tu tak cakap pun nak kena buat resume. Tetapi nampak lebih professional kan kalau kita buat resume sendiri. Setiap orang ada cara dan personaliti yang tersendiri, dan inilah cara saya.

Resume
Resume yang saya buat tu macam ni lah rupa dia.


HHaaaaaaahhhhhh resume dalam bahasa Melaysia, iiiuuuuu takde kelas la. Hello dear, kalau rasa dirik  hebat gilak speaking owang putih why not kitak polah la resume speaking kitak. Kenapa saya buat bahasa Malaysia, menurut pengalaman orang lain yang saya kaji sendiri, kalau resume English nanti akan di interview English, kalau Bahasa Malaysia pula kita boleh berbudi bahasa Malaysia. PERINGATAN SEKALI LAGI, jawatan yang saya nak pergi interview tu N29. Kalau N41 mesti lah logiknya resume dalam English, You nak jadi PEGAWAI pada alaf baru 2020 takkan tak boleh speaking kannnnnn. Haaaahhhhh gituuuuu dear. 


Resume dah siap, saya buat surat permohonan kerja pula, kalau berminat nak tahu cara saya buat surat permohonan kerja. Sila-sila la bersabar ye. Nanti saya korek balik computer, rasanya ada lagi surat tu.

 

*update
Part 2 dah siap

 

********************

Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

PENGALAMAN: CARA SAYA GUNA VOUCHER NEW BEAUTY CONSULTANT MARY KAY DAN CABARAN YANG PERLU SAYA CAPAI

Selepas selesai mendaftar sebagai BC, maka bermulalah cabaran yang khas untuk BC baru. Sebenarnya saya join Mary Kay ni pun mula-mula nak jadi pengguna sahaja, dan tiba-tiba gelaran Beauty Consultants Mary Kay ni menjadi kerja kedua saya. Nanti saya cerita macam mana boleh terjebak kerja part time sebagai BC Mary Kay ni.

Cabaran untuk BC baru berlangsung selama 3 bulan. Saya dah daftar dengan recruiter saya tengah bulan June, tetapi saya lambat beli starter kit yang RM70 tu. Jadi saya dapat starter kit tu pada 23 June 2020. Ini bermaksud saya ada lagi 7 hari untuk menempuh cabaran yang bertama. Dan selepas saya beli starter kit tu, pink voucher RM120 terus dikreditkan ke dalam aplikasi InTouch saya. Tapi pink voucher tu cuma boleh guna RM20 sebulan untuk pembelian 200 points sahaja.


CABARAN PERTAMA:200 POINTS FREE TW3D CLEANSER (BERJAYA)

Pada bulan pertama tu saya mula-mula rasa agak tertipu juga sebab saya ingatkan bayar je RM70 terus dapat voucher RM85. Rupa-rupanya tak semudah itu tau untuk dapatkan voucher dia. Saya ada juga pergi sound recruiter saya tu, tetapi nak buat macam manakan, dah bayar, starter kit pun dah dapat. Kemudian saya cuba untuk positif, nak mulakan perniagaan kenalah bermodal dan usaha lebih sikitkan. RM70 je untuk register.

Mula-mula, saya install 2 applikasi yang sangat penting untuk semua BC Mary Kay. Satu applikasi yang dikenali sebagai In Touch untuk membuat pembelian, semak stok, semak point, untuk hadiah-hadiah dan banyak lagilah. Memang menarik aplikasi dia. Yang kedua adalah applikasi eCollege. Dalam eCollege ni, semua BC boleh belajar mengenai semua produk secara terperinci.

Dah selesai install kedua-dua aplikasi tersebut, saya pun mulakan kelas ESRS di eCollege. Macam mana belajar di eCollege??? Semua pelajaran ada 3 modul, dalam setiap module akan ada video. Jadi tengok semua video yang ada tu. Lepas tengok video tu perlu jawab quiz pula. Dah siap jawab quiz, barulah voucher RM50 tu di kreditkan ke dalam InTouch. Voucher RM15 pula dapat daripada Mobile Online Ordering (MOO), kalau kita buat pembelian dekat applikasi InTouch tu akan terus dapat voucher RM15 tu. Kemudian Pink voucher RM20 untuk bulan pertama saya.

Jumlah kesemua voucher yang saya dapat kumpul pada bulan pertama tu adalah RM85 dan cuma sah laku selama 14 hari sahaja. Kemudian saya sempat lagi mendaftar untuk kelas ESRS pada bulan yang sama, tapi kena bayar RM47 dan selesai kelas je terus dapar voucher RM200. Wowwww best kan

1)    Pink Voucher RM20
2)    MOO Voucher RM15
3)    e-ESRS Voucher RM50 (tamat 14 hari selepas menjawab kuiz)
4)    ESRS Voucher RM200 (tamat 14 hari selepas menghadiri kelas ESRS)

Total semua voucher yang saya ada RM285, best kan. Apa yang saya beli? Berapa kos yang saya keluarkan pada bulan pertama??


CABARAN KEDUA: 350 POINTS FREE TW3D EYE CREAM (GAGAL)

Untuk cabaran bulan kedua ni, saya tak aktif sangat pada minggu pertama. Lagipun saya baru sahaja buat pembelian beberapa hari lepas untuk cabaran bulan pertama sebagai BC baru. Bulan kedua ni saya masih keliru dengan apa yang saya buat. Disebabkan Sale Director (SD) saya seorang yang hebat dan sentiasa push saya dan ajar saya macam-macam untuk buat sale.

Langkah pertama saya dipaksa rela untuk buat FB biz & IG Biz. Kedua saya dipaksa rela untuk bagitau semua keluarga, kawan-kawan, termasuklah kena buat pengumuman dekat FB & IG personal bahawa saya adalah Beauty Consultant Mary Kay. Opssssss rasa nak nangis pun ada, malu kot. Tapi malu-malu pun saya buat juga. Bukan saya ni buat benda tak baik pun. Sambutan perkenalan saya tu suam-suam kuku je. Tapi SD saya push lagi untuk saya show off bahawa saya memang betul-betul BC Mary Kay. (Stress tau kena push, tapi kalau tak push, saya tak buat)

Marah? Tak lah, saya merajuk je. Saya cakap dekat diri sendiri “Okey time to show off” pada minggu ke tiga saya beli clay mask je dan beli bekas kecil-kecil (2g) tu kat shopee. Dan pada 31 Julai 2020 bersempena Hari Raya Haji, saya bawa semua clay mask tu pergi rumah kakak ipar sebab keluarga semua berkumpul dekat sana. Hari tu pula adalah hari perlepasan rentas negeri, dah lama PKP tak keluar rumah, saya sekeluarga mengambil peluang ni untuk berkumpul.

Apa saya buat? Saya letak clay mask yang ada tu dekat atas meja dan isi dalam bekas (2g) dan bagi kepada semua ahli keluarga yang ada. Saya memang tak mengharapkan dorang beli pun time tu. Sebab saya tau semua orang nak guna duit sepanjang PKP ni.

Pada malam tu ada seorang Kak Ipar saya Whatsapp, dia cakap nak Gel Eye Mary Kay. Jadi tu lah custumer pertama saya. Memang saya tak buat sale pun untuk bulan kedua sebagai BC baru. Jadi saya tak dapatlah free TW3D eye cream. Lagipun memang saya tak minat eye cream.

 

CABARAN KETIGA: 600 POINTS FREE LUMIVIE INTENSIVE SERUM & BEG MARY KAY (BERJAYA)

Ini adalah cabaran terakhir saya sebagai BC baru. Memang nampak best sangat serum tu dengan bag Mary Kay. Saya target awal-awal beli 2 set Botanical Effect (1 set nak guna sebagai tester, 1 set sebagai stok). Haaahhhh ingat lagi time Hari Raya Haji, saya ada mempromosikan diri saya kepada keluarga bahawa sekarang saya dah join Mary Kay, kalau berminat dengan produk Mary Kay boleh lah cari saya.

Dan keluarga saya memang menyokong kerjaya saya sebagai BC Mary Kay. Rasa best sangat dan syukur, walaupun dorang tak beli banyak barang sangat, tetapi bagi saya sokongan tu memang sangat mengharukan. Saya juga memberanikan diri untuk mengiklankan produk Mary Kay di status Whatsaap & dalam group perniagaan kawasan setempat. Hasilnya, saya dapat seorang custumer untuk lipstick.

Selain itu, saya juga menghadiahkan mak saya set Timewise Repair. Bunyinya memang kedengaran mahal nak hadiahkan mak set Timewise Repair tu, tetapi dengan diskaun, saya rasa tak terbeban sangat lah.

Total kesemua yang saya bayar selepas tolak diskaun adalah RM1,213.20 (boleh tengok gambar dibawah ni, semua barang yang saya beli). Jimatkan, hampir dapat jimat 50% daripada harga asal. Dannnnnnn setelah tolak semua barang custumer, saya cuma keluarkan modal sebanyak RM590.20 sahaja. Itu pun sebenarnya hadiah yang saya belikan Set Timewise Repair untuk mak. Saya pun ada dapat hadiah dari Mary Kay (bonus bulanan) lupa dah apa. Dan paling penting saya dapat capai target saya untuk dapat Bonus terakhir saya sebagai New Beauty Consultant.

Dah dapat hadiah dari Mary Kay, saya dapat lagi hadiah dari leader-leader saya. Best sangat-sangat. tak sabar nak tunggu van City-Link tu datang lagi.

Bayangkan kalau tiap-tiap bulan saya dapat jual produk sebanyak tu, wahhhhh lebih besar dari gaji saya sekarang. Padahal saya cuma join part time je & sebagai pengguna pada mulanya.

Okey boleh rujuk gambar dibawah ni untuk anda buat perbandingan harga.


Berminat nak sertai saya dalam perniagaan Mary Kay dengan pendaftaran RM70 sahaja atau nak beli produk Mary Kay atau nak tanya-tanya pun boleh. Jom hubungi saya segera melalui link di bawah ni

WhatsApp : https://wasap.my/+60145798627

Link: https://linktr.ee/Chrissella

 

 

 

********************

Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

SAYA PILIH UNTUK MENJADI BEAUTY CONSULTANT MARY KAY.

Pada 23 June 2020 saya telah membuat keputusan menyertai perniagaan Mary Kay. Saya start guna produk Mary Kay pada tahun 2019. Itu berpunca daripada muka saya breakout sebab pergi SPA kecantikan untuk mengecilkan pori-pori. Tapi memang lama dah minat dekat product Mary Kay ni, Cuma terasa mahal sangat, tu yang kumpul-kumpul duit.

Siapa sangka kan rupanya Mary Kay tu memang lama dah dekat dengan saya. Kawan saya sendiri adalah beauty consultant Mary Kay. Dia memang sangat baik sebab bagi saya peluang mencuba sendiri produk Mary Kay tu. Saya bayar secara beransur-ansur. Dah habis bayar barulah saya dapat produk tu. Time tu saya order Timewise 3D (Cleanser, day & night cream, mask).

Mula-mula pakai dalam 2 bulan, kulit wajah nampak kusam dan gelap. Disebabkan mahal, saya cuba bersabar dulu. Sampai satu masa ada kawan tegur kulit wajah saya nampak glowing la & nampak fresh walaupun pori-pori tu masih ada. Sedar- tak sedar dah 6 bulan guna, skincare pun tinggal lagi sikit. Bila difikirkan balik, Mary Kay ni tak adalah mahal sesangat pun, sebab satu skincare tu saya boleh guna 6 bulan (penggunaan saya lah). Jadi maksudnya, setahun saya Cuma 2 kali je beli skincare.

Disebabkan saya memang pengguna setia Mary Kay, saya buat keputusan untuk terus sign up menjadi Perunding Kecantikan Mary Kay. Lebih-lebih lagi nak dapat diskaun la kononnya.dannnnn dapat voucher free pula tu. 6 bulan saya kumpul duit untuk joint Mary Kay ni.

Starter Kit

Mula-mula saya register RM70 dan dapat la starter kit yang macam dalam gambar kat atas tu. Tetapi saya dalam starter kit tu saya tak dapat TimeWise Miracle Set 3D sample dengan TimeWise Moisture Renewing Gel Mask sample sebab tak ada stok katanya. Kemudian saya check dekat App Intouch (ni app untuk semua Beauty Consultant Mary Kay) dan tak nampak pun voucher seperti yang dijanjikan tu. Terkejut juga lah, rasa tertipu pun ada.

Okey lah next content saya adalah mengenai apa yang saya patut buat untuk dapatkan voucher saya, dan apa yang saya beli dengan voucher tu, sebab sekarang ni saya dah tamat cabaran sebagai New Beauty Consultant yang berlangsung selama 3 bulan. Lupa nak bagitau, semua yang dah mendaftar untuk menyertai Mary Kay akan dikenali sebagai Beauty Consultant (BC). Walaupun join hanya untuk menjadi pengguna sahaja.

Sesiapa yang rasa nak menjadi Beauty Consultant Mary Kay, tak kisahlah lelaki atau wanita, join sebab nak dapat diskaun, nak jual, atau nak berjaya dalam perniagaan Mary Kay ni, Jangan segan-segan untuk hubungi saya. Saya akan bantu anda.

 
 
 
********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

REVIEW: BETUL KE SUPERMAMA AIR BREAST PUMP SANGAT SENANG DIGUNAKAN???

Wahhh bestkan, kotak je pun dah rasa eksklusif 

Setelah sekian lama menyepi disebabkan cuti bersalin tambah berpantang lagi, memang tak terfikir pasal blog-blog, biznes-biznes semua. Posting pertama untuk blog selepas lama bercuti adalah nak buat review tentang AIR BREAST PUMP.


Beli sebab memang nak baby minum susu ibu je, walaupun susu tu tersangatlah kurang. Kedua sebab tertarik dengan iklan kat FB tu. Mana taknya Motor dicantum sekali dekat pump dan bentuknya pun macam best je. Nak beli 2 set (RM500) tapi takut tak sesuai pula, rugi nanti. Jadi saya beli 1 set (RM299) dulu lah untuk try test cuba.


Disebabkan ramai yang Pm Pm kat posting facebook supermama tu, tapi baca juga yang admin facebook tu lambat reply. Jadi saya pun buat keputusan untuk terus masuk kat website SuperMama LabApa yang bestnya kalau beli terus dari website SuperMama Lab tu??? Kita boleh tahu sama ada produk tu ada stok atau pre-order. Lepas tu boleh bayar secara ansuran selama 3 bulan tau. Tapi saya tak bayar ansuran la sebab kena bagi 3 number yang kat belakang kad atm kita tu. Dah selesai semua bayaran, nanti semua maklumat akan diterima melalui email kita sahaja.


Barang yang saya pesan tu mengambil masa selama 2 hari bekerja sahaja, kalau pengeposan ke Sabah atau Sarawak mungkin mengambil masa selama 4 hari ke atas kot. Cuma yang saya tak suka, barang tu di pos tak guna bubble wrap yang tebal jadi kotak dia ada kemek sikit.



Beli je memang dapat saiz 27. saya beli asing saiz 24




Dapat free alat ganti ni sekali

Nampak je dalam gambar ni kecil, tapi boleh muat 2 set AIR BREAST PUMP tau.  


__________________________Masa untuk mencuba _____________________

Mula-mula guna tu rasa sakit dekat puting, mungkin sebab terkena bahagian plastik yang keras tu. Lepas tu saya buat keputusan untuk beli silicone shield yang bersaiz 24 pula. Baru rasa selesa sebab plastik yang mencantumkan silicone shield dengan linker moto tu berada di bahagian luar silicone. Kalau saiz 27 tu pula, plastik keras (linker) tu berada di dalam dalam silicon jadi bila moto bergerak untuk pam, puting akan bergeser dekat linker tu dan rasa sakit. (faham ke tak tu???). Cuba tengok gambar yang kat bawah ni. tu lah rupa linker. Bahagian yang saya bulat merah tu lah yang saya maksudkan. Jadi sebab itulah saya tukar kepada silicone shield saiz 24.

Kuat ke moto pum tu??? Okey memang kuat, saya cuma guna sampai level 2 daripada 5. Memanglah tak terasa bila pam guna level 2 tu, tetapi ingat, sekiranya terasa sedutan pam tu kuat, susu akan kurang terhasil sebab puting tak selesa. Dan elakkan daripada mengepam lebih dari 30 minit. Saya akan guna push up bra yang tak ada dawai semasa menggunakan pam tersebut, memang terasa selesa dan melekat terus, mula-mula pernah cuba guna bra biasa atau singlet bra tu, tapi terasa longar dan senang jatuh. Sambil mengepam saya bolehlah buat kerja lain.  Tapi tak adalah buat kerja lasak sangat, nanti jatuh pula pump tu, cuma boleh buat kerja ringan-ringan je, macam makan. Hahahahahaha


Betul ke AIR BREAST PUMP SuperMama Lab ni tak kuat berbunyi??? Sebelum beli, saya pun ingatkan tak ada bunyi langsung. Rupanya kalau di tempat kerja, kawan yang duduk jarak 4 meter pun boleh dengar bunyi moto pum tu (betapa senyapnya tempat kerja saya kan, hihihihihi). Setiap kali saya guna breast pum memang kawan semua tau. TETAPI kalau pasal getaran moto tu, memang betul tak ada getaran langsung.


Lupa nak bagitau, setiap bahagian AIR BREAST PUMP SuperMama Lab ada dijual secara berasingan tau. Jadi setiap 3 hingga 4 bulan bolehlah tukar ye. Terus beli dekat website SuperMama Lab je. 


********************

Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella