Featured Slider

PENGALAMAN UJIAN PENILAIAN PENOLONG PEGAWAI TADBIR GRED N29 (E-RECRUITMENT)


Dah selesai menjawab ujian online, dan dah pun lulus ujian online. Sekarang tiba masanya untuk sesi penilaian pula. Kesemua calon yang layak akan dijemput hadir ke sesi penilaian ini. Tapi sesi penilaian tak macam ujian online haritu yang dijalankan serentak untuk semua calon. Penilaian akan dijalankan dalam beberapa hari, nasiblah kalau yang bekerja tu dapat sesi penilaian pada hari bekerja. Saya untung sebab dapat hari Ahad (16-12-2018) jadi tak payah minta cuti. Terus beli tiket bilun, nasib murahhhhhh.

Ni lah email yang saya dapat tu

Ni yang saya check dekat web rasmi e-recruitment

Sebenarnya kawan saya dah hadir sesi penilaian tu sehari sebelum saya, dia bagitau cuma bawa badan dan IC dan handphone ja dengan pakaian yang disarankan dekat email tu. Nanti dekat pusat penilaian tu, air mineral memang sentiasa ada disediakan, makan semua cukup, dan handphone pula akan diserahkan kepada orang yang bertugas pada hari tersebut.

Saya menginap dekat hotel yang berdekatan dengan Kolej Laila Taib Sibu, supaya tak kelam kabut sangat. Pakaian??? Saya cuma pakai seluar track hitam, baju T-shirt (warna pink gelap pula tu, tu je yang nampak macam baju baru) lengan pendek berkolar, dan kasut sukan (pink hitam), memang orang panggil saya black pink la haritu. Awal pagi dah pergi ke Pusat Penilaian (Kolej Laila Taib Sibu), dengan tak sarapan, sebab saya ni ada penyakit tak boleh makan awal pagi. Nanti mulalah nak ke tandas ja. Jadi lebih baik jangan makan terlalu awal, sebab sarapan pun akan disediakan nanti.

PENDAFTARAN
Saya antara yang terawal sampai, dapat nombor giliran (untuk lekat dekat baju) pun  number 6 kalau tak silap. Memang saja nak datang awal, sebab saya memang selalu bersemangat “Awal”, pergi mana pun nak jadi yang terawal atau pertama. Lepas tu terus masuk dewan kuliah untuk menunggu calon lain selesai mendaftar. Sepanjang hari tu la saya akan dipanggil sebagai “Candidate no.6” orang tak akan panggil nama. Setelah selesai sesi pendaftaran, acara dimulakan dengan taklimat. Seramai lebih kurang 120 orang peserta yang hadir, tu pun ada peserta yang tak hadir.

Pegawai yang memberi taklimat tu cakap, hanya mereka yang mempunyai CGPA 3.0 ke atas sahaja yang layak menduduki ujian online haritu. Kalau anda terpilih tetapi CGPA kurang dari 3.0 , ini kerana pengalaman kerja yang mereka ada (salah seorangnya, saya lah hihihihihi)

PENILAIAN 1 – PENULISAN ESEI
Disini, semua peserta akan diberi 2 keping kertas soalan dan 2 keping kertas untuk jawapan. Esei yang akan ditulis adalah esi Bahasa Melayu dan Esei Bahasa Inggeris. Panjang esei adalah 100 patah perkataan sahaja.

Soalan esei, peserta dikehendaki memilih satu soalan Bahasa Melayu dan satu soalan untuk Bahasa Inggeris. Memang lah arahan suruh pilih salah satu soalan tapi soalan pun hanya satu sahaja, jadi nak ka tak nak memang kena jawab juga walaupun soalan susah. Lepas tu, jangan pandai-pandai nak tulis jawapan lebih dari 100 patah perkataan, sebab penilai hanya akan baca sampai 100 patah perkataan sahaya, selebihnya tak akan disemak.

Soalan Bahasa Melayu saya dapat, “tentang baja organik”, Bahasa Inggris pula “tentang gula / diabetis”, saya pun lupa dah. Tapi soalan yang diberikan tu tak adalah susah tahap SPM. Cuma kena jaga tulisan, susunan tatabahasa dan ayat kenalah cantik. Sebab nak mengayat pembaca kan. Hihihihihihihi.

*****************
Okeylah, selesai sahaja sesi penulisan esei. Semua peserta akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan A dan B. Disebabkan saya antara peserta yang terawal, jadi saya masuk kumpulan 1A. Ambik kau, nasib nombor kat baju tu nombor 6. Kumpulan saya ada 10 orang tapi saya perasan ada nobor yang hilang, mungkin tak hadir kot. Semua kumpulan A dah siap berbaris, kemudian, petugas akan memberi setiap peserta 1 plastik untuk menyimpan handphone masing-masing (sila off ye sebelum simpan) dan diletak dalam bakul kumpulan. Nanti senang nak ambil sebab ikut kumpulan kan.


PENILAIAN 2 – SURVIVAL & TEAMWORK
Kumpulan saya yang 10 orang ni bermula dengan bilik ujian Survival dan teamwork. Kumpulan lain pula pergi bilik lain dulu untuk ujian yang lain. Okey, semua peserta diminta untuk duduk di meja masing-masing. Meja tu dah berdindingkan dengan papan nipis, jadi kawan sebelah tak nampak pun apa kita buat dekat sebelah. Atas meja ada makanan. Maksudnya, sarapan dulu lah hahahahah. Pagi tu kami berserapan dengan bihun goreng dan air kotak bunga. Diberi beberapa minit untuk sarapan. Dah lah sejuk gila bilik tu, bergegar sambil makan. Mesti Pegawai kat depan tu nampak kaki saya yang bergegar.

SURVIVAL
Saya pun lupa apa nama game ni. Atas meja tu ada disediakan dengan sejumlah chopsticks bamboo yang dah diikat dengan getah sayur  dan 1 pack tanah liat polimer. Kertas soalan pula memang dah ditampal siap-siap dekat papan nipis yang menjadi pemisah antara saya dan calon lain.

Soalan pertama: Anda diberi berapa minit untuk membahagikan tanah liat polimer tu kepada beberapa bahagian. Lupa la pula bahagikan kepada berapa ketul. Kemudian peserta perlu berhenti bila wisel dibunyikan. Wahhhh nervous tau, dengan sejuk nya aircond dalam bilik tu, bergegar lutut ni. (Yes berjaya dengan yakinnya).

Soalan kedua: Anda diberikan beberapa minit untuk membahagikan chopsticks kepada 3 bahagian. Setiap bahagian tu mempunyai bilangan chopsticks yang berbeza ya, jadi dengar arahan dengan baik kalau lupa baca balik soalan tu. Wisel berhenti pun dibunyikan (Yes berjaya juga)

Soalan ketiga: Anda diminta menggunakan chopsticks dan tanah liat polimer (ni sebagai gam la supaya tak berterabur) yang anda telah bahagikan tadi membentuk segi tiga. Semuanya ada tiga jenis segi tiga. Bentuk pertama guna 9 chopsticks untuk membentuk 4 segi tiga. Mmmmm tapi saya lupa pula soalan untuk bentuk kedua dan ketiga. Yang saya tau bunyi wisel, semua kena angkat tangan dan berhenti. Saya berjaya buat 2 bentuk ja, bentuk yang lagi sat utu tak sempat habis. Pegawai tu cakap dia nampak bentuk yang ketiga saya tu, cuma saying tak sempat siapkan, tinggal pasang 2 chopstick ja lagi.

Tapi antara semua peserta, saya rasa saya sahaja yang hampir Berjaya habiskan ketiga-tiga bentuk tu, ada peserta yang langsung tak Berjaya buat walaupun bentuk yang pertama. (Kiranya saya berjaya la kan, hahahaha), markah pertama saya kena potong sikit sebab tak berjaya selesaikan misi.

TEAMWORK
Game ni memerlukan semangat berpasukan. Setiap peserta hanya diberikan 2 keping kertas A4, 2 keping papan yang berat ntah berapa kg, lupa pula. Tapi saya sorang memang tak terangkat la papan tu.

Soalannya bina jambatan menggunakan barang yang telah diberikan. Kemudian jambatan tersebut mampu menampung semua ahli selama beberapa saat. Ketinggian jambatan hendaklah berapa inci tu lupa dah.hihihihihi. Masa beberapa minit diberikan, masa tamat maka wisel pun dibunyikan.

Okey disini apa yang penting?? Kerjasama. Hahahahaha , tu betullah penting. Tapi pada 5 minit pertama tu kumpulan saya diam tak ada komunikasi langsung, jadi masalah nya tak akan selesai. (sebenarnya saya tahu macam mana nak bina jambatan tu, sebab dulu pernah buat cuma bukan guna papan. Tapi takkan lah depan pegawai tu saya nak cakap saya pernah buat ni.. Jadi saya mulakan komunikasi, yang lain mungkin malu kot. Saya guna BM + BI. Akhirnya kami berjaya mendirikan jambatan yang kukuh.

Macam mana kami bina jambatan??? Saya cadangkan kami gulung semua kertas A4 yang dah siap diukur mengikut ketinggian yang telah ditetapkan (berapa inci macam dalam soalan tu) untu dijadikan sebagai tiang jambatan. Gabungkan beberapa “tiang” dan letakkan di setiap sudut (kami letak 3 sudut  kanan 3 sudut kiri) dan baki “tiang” letak di tengah-tengah. Hasilnya jambatan yang kukuh.

Jambatan dah kukuh dah, cuma kami salah strategi naik jambatan. Cuba baca betul-betul soalan “… yang mampu menampung semua ahli…” dia tak cakap pun wajib semua berdiri sekali atas jambatan tu.  Kalau secara logiknya jambatan digunakan untuk ke “seberang” sungai, kalau jambatan kecik mestilah sorang-sorang lalu, sebab kalau naik ramai-ramai takut jatuh ke sungai.

Faham tak cara naik jambatan yang kami bina ni? Maksudnya, kena naik sorang, lepas tu sorang lalu kat jambatan tu sampailah semua ahli Berjaya ke seberang tanpa meruntuh jambatan tersebut.

Tapi tulah disebabkan kami tinggal beberapa minit je lagi untuk mencuba jambatan yang dah siap dibina. Tak terfikir pula cara tu. Kami naik ramai-ramai, cukup muat 6 orang ja, jambatan pun runtuh. Masa terus tamat.

Moral yang kami dapat, jangan membazir masa pada minit yang pertama. Yelah berkenalan hai-hai pun tak, tiba-tiba terus diberi arahan bina jambatan, tapi, kumpulan saya memang terbaik, tak gaduh pun. Walaupun gagal kami senyum dan gelak ramai-ramai time jatuh tu.


PENILAIAN 3 – ORAL SPEAKING
Bilik tu pun dah tulis besar-besar perkataan ORAL SPEAKING, maksudnya kena speaking English okey. Kami duduk dalam bilik mengikut nombor baju masing-masing. Dua orang pertama akan diberi kertas soalan dan kertas kosong dan pensil, setelah masa tamat, petugas yang menjaga kami akan mengambil kertas soalan dan nota yang ditulis tadi. Kemudian dua orang peserta tersebut, diminta duduk di luar menunggu untuk dipanggil masuk ke bilik sebelah.

Hanya seorang peserta sahaja yang dibenarkan masuk bilik penilaian oral speaking pada satu masa. Ppeserta diberi masa 10 minit untuk membentangkan tajuk yang dipilih tadi.

Alamak semua yang masuk bilik tu tak sampai pun 5 minit dah keluar, saya rasa macam nak pengsan ja, petugas tu pun perasan saya ni gementar, dia siap urut-urut bahu saya dan suruh saya tarik nafas. Hahahahaha punyalah takut nak speaking. Padahal kerja pun speaking juga. Tapi yalah kerja tu speaking sembang ja, ni nak huraikan karangan macam peperiksaan oral SPM dulu tu, tekanan otak saya ni nak berfikir balik. Lepas tu peserta yang dah selesai siap cakap pegawai tu ngantok dengar dia speaking. Ada yang buat muka boring ja.

Soalan Oral Speaking: Soalan dia tak adalah susah sangat sebenarnya. Ada 20 pilihan soalan. Tapi kalau ke semua  soalan, satu pun tak boleh pilih, korang ceritalah apa yang korang nak cerita. Yang penting bercakap.

Saya pilih soalan, “The importance of high level education”. Giliran saya pun sampai, petugas tu siap tepuk belakang saya lagi, hihhihihi. Dia cakap kalau kau pengsan, siap kau ya, nafas tu jaga. Hahahahaha. Okey saya ketuk pintu, berdiri depan pegawai. Jarak tu saya agak dalam 2 meter kot dari tempat duduk pegawai tu. Dalam tu ada dua orang pegawai, seorang lelaki dan seorang laki perempuan Muslim (sebab dia pakai tudung).

“You can start now”. Saya ucapkan selamat dan memperkenalkan diri (bukan sebut nama ya, sebut nombor yang lekat dekat baju tu). Siap selamba ja “I’m not very good in speaking, but I will try my best…” sepanjang speaking tu saya memang kena senyum ja, tangan tu kontrol sikit, nanti terbang pula.  Nak tau apa yang terjadi, pegawai suka dengan huraian yang saya buat. Siap doarang tanya soalan lagi, haaaa tambah lama la masa saya speaking (boleh capai target 10minit ni). Last sekali saya cakap “that all, thank you’, dorang pun cakap “haaahhhh are you done???” (Saya rasa saya dapat markah okey dekat sini)

Moral dekat sini: Cakap dengan yakin, dan senyum walaupun rasa takut. Pilih topik yang kita tahu dan sekurang-kurangnya dapat huraikan 5 isi. Bajet la 1 isi 2 minit untuk bercakap. Sebelum datang ke sesi penilaian ni pun, saya memang ada baca tiga artikel. Baca bukan sebab nak hafal tapi nak tengok penggunaan grammar dia ja, lagipun dah lebih 5 tahun kot saya tamat pengajian.

*****************
Kesemua peserta dalam kumpulan saya dah selesai Oral Speaking, waktu pun dah tengah hari, jadi kiranya masa makan tengah hari la. Semua makanan untuk tengah hari memang dah tersedia dalam bilik tu. Lepas makan, kami rehat sementara menunggu untuk ke sesi penilaian lain. Rehat la dalam kumpulan, nak tidur pun boleh. Memang tak da can nak jumpa kumpulan lain la. Kalau terjumpa pun tu waktu berselisih sebab nak tukar bilik penilaian ja.

PENILAIAN 4 – MEETING ROOM
Sesuai dengan nama bilik tu. Kami duduk dekat meja bentuk bujur la senang cerita. Sesi ni lebih kurang macam kita ambil subjek MUET dulu, bahasa pun bahasa orang putih. Mula-mula bercakap seorang demi seorang. Kemudian barulah bahas beramai-ramai macam meeting.

Soalan: semua peserta diberi sekeping soalan dan sekeping kertas A4 dengan pensil untuk buat nota. Soalan tu ada gambar seorang Presiden, Petani Tua, Askar yang tiada kaki, Nurse, budak Universiti, dan ada beberapa orang lagi yang saya lupa. Soalan tu suruh kita bilih beberapa orang yang muat-muat dalam bot tu untuk tinggalkan pula utu, siapakah yang anda akan pilih.

Seorang peserta hanya diberi masa 2 minit sahaja untuk mengulas jawapan, dan loceng akan dibunyikan sekiranya masa telah tamat. Ni saya terlebih masa, banyak sangat nak bercakap kan. Peserta perlu menjawab 2 soalan, iaitu siapa yang anda rasa patut stay dan siapa yang seharusnya pergi.

Manakala tak sampai 10 minit kalau tak silap untuk perbincangan dalam kumpulan. Soalan untuk kumpulan adalah sama macam soalan individu tadi, siap yang perlu tinggal di pulau dan siapa yang perlu tinggalkan pulau. Okey belajar dari kesilapan pada sesi buat jambatan tadi, saya menjadi pengerusi mesyuarat, dan perbincangan kami sangat berjaya walaupun kesuntukan masa. Syukur sebab ahli kumpulan saya memang mempunyai semangat berkumpulan dan cepat tangkap apa ahli lain cakap. Mungkin disebabkan saya yang memulakan mesyuarat jadi pegawai minta saya yang buat keputusan penutupan mesyuarat. (saya selalu ikut mesyuarat dekat pejabat jadi rasa lebih kurang sama ja caranya, cuma tak adalah sampai perlu buat kata-kata penutupan).

Moral: Jangan takut untuk memulakan sesuatu perbicaraan, mungkin itu adalah satu kelebihan supaya anda nampak lebih menonjol. Senyum itu penting. Jangan membazir masa untuk menunggu siapa yang patut mula bercakap terlebih dahulu. Cara saya memulakan mesyuarat “Hello all candidate, okey the 1st thing that we should do is we must choose …... I suggest the army…… so any idea please? How about your idea gentleman / young lady?” kan senang. Masa tu lah semua akan memberi idea masing-masing, sebagai pengerusi pula perlu peka dengan apa yang ahli cakap sebab memang sepatutnya yang buat conclusion tu pengerusi.

PENILAIAN 5 – UJIAN KECERGASAN FIZIKAL
Wahhhh terasa macam baru lepas habis kelas sekolah menengah, sekarang waktu pendidikan jasmani. Hihihihihihi. Ini adalah penilaian terakhir untuk kami semua. Mula-mula pegawai akan tanya ada yang sakit atau mengandung atau baru lepas bersalin atau pernah patah tulang? Baik mengaku awal-awal ya. sebab memang ada yang mengandung tau. Semua yang ada masalah tersebut, dikecualikan daripada membuat ujian fizikal ini.

Antara ujian fizikal yang kami lakukan adalah larian ulang alik, lompat jauh, bangkit tubi, tekan tubi, dan jangkauan melunjur. Dalam ujian ni pun kalau boleh saling membantu untuk meluluskan pasangan masing-masing, sebab memang akan dijalankan secara berpasangan. Kalau seorang buat ujian, seorang pula tolong kira.

Apa-apa pun sila buat mengikut kemampuan diri sendiri sebab kecederaan mungkin boleh berlaku sekiranya terlalu memaksa diri.

TAMAT
Akhirnya selesai kesemua penilaian. Semua diminta berkumpul semula di bilik kuliah yang mula-mula kami buat ujian bertulis pagi tadi. Setelah selesai sesi taklimat semua, kemudian ambil handphone masing-masing dan scan QR yang diberi untuk membuat penilaian mengenai apa yang kami telah lalui sepanjang hari. Sebelum balik, kami mengambil gambar kenangan bersama ahli kumpulan. Harap mereka tak marah saya simpan kenangan disini. Terpilih atau tidak ke peringkat seterusnya, itu rezeki masing-masing. Yang penting pengalaman sebagai kenangan seumur hidup.

Selfie time, walaupun baru kenal tetapi kami tetap mesra

Setelah pulangkan semua hak milik kerajaan, hahahaha, nombor yang ada kat baju tu pun kena pulangkan tau. Cuma bawa balik makanan kuih-kuih untuk minum petang tu ja. Kemudian satu persatu kumpulan akan dipanggil untuk mengambil bakul bag. Syukurlah Sibu dah ada Grab Car, saya book Grab Car tu terus ke hotel sebab bos dah siap check out. Saya pun cakap dekat pemandu grab yang saya nak ke airport, jadi kami naik grab car yang sama direct terus ke airport Sibu. Nak cepat balik sebab esok kan nak kerja lagi, taknak lah kena potong gaji. Budak dekat opis pun ada tanya pasal keputusan penilaian tu. Saya cakap “saya tak pernah gagal separuh jalan punya, kalau gagal pun time tu dah level terakhir tau”, siapa tanya pun saya akan jawab “ni anak Papa saya laa mesti lulus punya”.

KEPUTUSAN
Disebabkan kesibukan bekerja ditambah lagi musim Tahun Baru Cina, angpaw besar ma,  saya pun dah lupa pasal Penilaian yang saya buat aritu. Pada suatu hari saya dapat email yang menyatakan saya berjaya ke pusingan seterusnya (tulah kecoh sangat dulu “yakin lulus punya”, ambik kau masin mulut) Haaaahhhh macam game mencari harta karun pula, banyak level kena pergi.

Inilah keputusan Penilaian saya tu.

Sebenarnya time dapat email “dijemput ke Sesi Temuduga” hati saya dah 50/50 nak pergi ni. Bukan rasa tak yakin, tapi rasa ada sesuatu beban tarik saya dari belakang. Kalau nak tau pengalaman saya pergi temuduga tu, nanti saya cerita ya.

  

********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

PENGALAMAN MENDUDUKI UJIAN REQT PENOLONG PEGAWAI TADBIR GRED N29 (E-RECRUITMENT)

Saya menduduki ujian online ni pada 15 September 2019. Ujian tersebut memang akan dijalankan pada hari sabtu, mungkin sebab tak nak mengganggu waktu bekerja calon yang bakal menduduki peperiksaan tu kot. Saya tahu bahawa saya terpilih menduduki ujian REQT secara online sebab saya ada menerima SMS dan Email. Kemudian saya login ke website e-recruitment untuk menyemak maklumat lanjut di bahagian “Jadual Ujian”. Dalam email pun memang dah ada maklumat yang lengkap mengenai ujian tersebut, saja ja excited lebih nak tengok sendiri kat website rasmi e-recruitment tu.



Semakan di Website




Email

Malas nak cerita soalan apa yang keluar, sebab soalan ujian adalah berbeza setiap tahun. Kalau nak tahu sangat mengenai jenis-jenis soalan tu, boleh rujuk gambar di atas tu. Ada soalan objektif dan esei.

PERSEDIAAN
Mula-mula saya “boost data” internet supaya lebih laju, saya guna celcom ja. Kemudian laptop, mmmmmm laptop saya ni manja sikit, kalau sapa-sapa terlanggar cable dia, terus shut down. Jadi saya cari sudut yang strategik sikit supaya tak ada yang terlanggar atau tersepak tali cable laptop tu.

Saya dah charge beteri handphone siap-siap supaya tak mengganggu internet saya, sebab saya tarik internet dari handphone (risau nanti guna betri cepat sangat dan habis betri terus tak boleh jawab soalan ujian sampai habis). Charger handphone pun dah sedia, harap-harap betri cukup sampai habis ujian, sebab kalau charge handphone sambil online, takut line akan jadi slowSaya sediakan sekali pensil, kertas, dan kalkulator. Sebab nanti mesti akan ada soalan kira-kira.

Saya siap buat checklist lagi, hahahahaha takut la tak sempat jawab habis soalan. Tambah-tambah lagi memang tak ada orang sekeliling boleh tolong saya pun.

1)    Internet mesti laju
2)    Laptop
3)    Mr.Google
4)    Handphone (full charged)
5)    Kertas & pensil
6)    Kalkulator


WAKTU UJIAN
Sebelum klik “Mula”, tarik nafas panjang-panjang, dan target 1 minit saya akan jawab minimum 3 soalan untuk soalan objektif, kerana saya risau tidak cukup masa untuk karangan.

Saya memulakan ujian objektif Bahasa Melayu terlebih dahulu, Banyak soalan Sejarah (berkaitan Sarawak) yang saya jumpa terutamanya sejarah keluarga Rajah Brooke, ini lah waktunya saya perlu minta bantuan Mr. Google. Salah satu soalan yang saya ingat-ingat lupa ialah “siapakah nama isteri Rajah yang keempat?” aduhai kalau saya tanya budak yang baru nak ambil SPM pu belum tentu boleh jawab kot. Kemudian sedikit soalan tatabahasa, dan soalan Math.

Untuk soalan Bahasa Inggeris pula, lebih banyak soalan grammar yang keluar. Ada juga beberapa soalan Sejarah (Sarawak), tapi tak sebanyak yang saya jawab dekat Bahasa Melayu tadi.

Akhir sekali saya pergi ke soalan esei. Hanya 100 patah perkataan sahaja yang dibenarkan, kalau lebih pun memang tak boleh taip sebab dah setting kat sistem tu hanya untuk 100 patah perkataan sahaja.

Saya pun tak seberapa ingat soalan esei Bahasa Melayu tu, kalau tak silap “Kesan pengambilan gula secara berlebihan”. Soalan Bahasa Inggeris pula kalau tak silap “Adverse effects of obesity”, soalan dia tentang diabetes atau obesity macam tu lah.

Cara saya jawab esei ni. Mula-mula pengenalan 2 baris. Kemudian baru isi esei (3 isi ja), Akhir sekali penutup. Contoh isi saya, (pasal gula tu) “Pertama memberi kesan buruk kepada gigi. Gula mengandungi ……….. menyebabkan gigi menjadi rapuh dan menyumbang kepada masalah gigi rongak”. Esei ni cuma untuk para pemeriksa melihat bagaimana penggunaan bahasa dan ayat yang jelas dan difahami, cukup 1 isi untuk 1 huraian, lagipun kena bajet 100 perkataan sahaja untuk 1 esei. Bukan macam jawab soalan SPM tu perlu ada 5 ayat setiap perengan.

SELESAI
Selesai semua soalan, tinggal lagi 5-10 minit macam tu nak habis waktu, saya cepat-cepat klik “Hantar”, memang tak semak apa pun. Lagipun takut kalau waktu tu tamat terus tak diterima dah. Risau juga kalau tinggal lagi 1 minit baru hantar, nanti tiba-tiba line jem lagi lah stress. Jadi hantar ja la dengan yakinnya.

Tiba-tiba, desktop tu memaparkan sesuatu (lupa nak ambik gambar sebab suspend gila). Nak undo balik tak boleh. Cuba longin balik, tapi tak boleh. Huhuhuhuhu. Okey, tak pa lah sistem down kot. Nasib lah

Tunggu sahaja keputusannya, sebab apa-apa keputusan yang saya dapat, Gagal atau Lulus pun akan diberitahu melalui email juga.

KEPUTUSANNYA
Pada 13 November 2019, tiba-tiba saya terima sms dan email dari e-Recruitment. Tadaaa “Tahniah, anda berjaya ke peringkat seterusnya…”. Nak tau pengalaman saya di peringkat penilaian??? Sila baca DI SINI.

Inilah keputusan ujian saya

********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

TRIMESTER PERTAMA PART 2: MABUK YANG BERPANJANGAN SEMASA MENGANDUNG

Google Image


Muntah - muntah atau mabuk mengandung itu adalah perkara biasa bagi bakal ibu. Saya ada seorang rakan yang mengalami masalah muntah sampai ke hari dia bersalin. Dan ada juga bakal ibu yang tidak mempunyai masalah muntah atau loya ini. Jadi jangan samakan semua ibu mengandung akan mengalami masalah yang sama ye.

Saya??? Saya ada pengalaman saya sendiri untuk dijadikan rujukan kepada diri saya dan kepada yang berminat nak tahu cara saya mengharungi penyakit “mabuk”. Memang susah dan tak mudah, tapi kenalah mencuba mengatasinya.

Nak tahu cara saya??? Teruskan membaca.

1.  Makan bubur
Pada trimester pertama ini, pengambilan makanan berat mungkin menyebabkan Ibu akan kerap muntah. Jadi tukar menu anda kepada bubur. Ia juga tidak berbau. Sekiranya, anda boleh makan bubur, cuba tambahkan sedikit sayur atau daging ayam kedalam bubur tersebut. Jangan biarkan perut kosong dan lapar.

2.  Makan dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap
Jangan makan terlalu banyak, kurangkan kuantiti makanan daripada biasa. Kerana ia akan meransang anda untuk muntah sekiranya anda berasa kenyang. Ibu mengandung tidak semestinya makan dalam kuantiti yang banyak hanya dengan alasan perlu makan lebih untuk bayi (secara realitinya bayi tak makan banyak pun, tetapi kerap). Banyak macam manapun anda makan, selepas 1 jam, anda akan berasa lapar semula dan ingin mengunyah.

Anda mungkin suka melihat baby bump yang besar tetapi anda juga perlu ingat bayi yang besar akan menyukarkan anda untuk bersalin secara normal. Biar baby bump kecil, dah lahir nanti anda bagi lah dia makan sampai tembam. (ini pengalaman orang kurus kering macam saya la.hihihihihi).

3.  Minum air secukupnya
Muntah yang teruk akan menyebabkan air dalam badan berkurangan. Malah kekurangan air dalam badan boleh menjadi punca ibu cepat penat dan lesu. Muntah kosong lebih perit berbanding muntah air.

4.  Elakan makan makanan yang tinggi lemak
Makanan yang berlemak seperti masakan bersantan dan berkrim akan menyebabkan anda mudah berasa mual. Kalau hilang selera makan yang teruk, cubalah untuk minum nestum atau oat.

5.  Makan makanan ringan
Makanan ringan memang sedap, tetapi bukan makanan ringan seperti keropok dan mee segera. Makanan ringan yang dimaksudkan ialah Kismis, kurma, kekacang, dan buah yang telah dikeringkan. Boleh bawa kemana sahaja, 

6.  Rehat yang secukupnya
Ibu mengandung memerlukan rehat yang cukup. Tetapi jangan la sampai terlebih tidur pula.

7.  Cuba focus terhadap benda lain
Cuba alihkan perhatian anda kepada benda lain seperti melukis, menyulam, membuat kraf tangan, bersiar-siar dan sebagainya. Kalau selalu fikir nak muntah sahaja memang akan muntahlah selalu mak buyung.

Ini cara saya mengatasi mabuk semasa mengandung, bagaimana pula cara anda???


********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

TRIMESTER PERTAMA PART 1: MENCEGAH STRETCH MARK DARI AWAL KEHAMILAN

Sumber: Gambar Google


Tahniah saya ucapkan kepada bakal ibu terutamanya yang bergelar “First Mom”. Mungkin ada diantara bakal ibu yang belum tahu mengenai stretch mark dan cara mencegahnya.  Stretch mark adalah “rekahan” yang terjadi akibat perut ibu yang semakin membesar. Kalau nak tau cara saya mengelakan kesan stretch mark yang sangat teruk selepas bersalin, bolehlah cuba tips yang saya berikan dibawah ini.


1.  MINUM AIR SECUKUPNYA
Disebabkan anda kini berbadan dua, jadi jangan cerewet sangat sampai tak nak minum air masak. Sepanjang waktu mengandung, ibu memang perlu banyak minum air supaya kulit bibir tidak kering dan pecah-pecah.

Begitu juga dengan kulit perut (kawasan yang bakal terjadinya stretch mark) turut menjadi lembab dan boleh mengurangkan gatal akibat regangan perut yang semakin membesar dengan comel.

Badan turut menjadi lemah akibat kekurangan air. Badan ibu mengandung akan mengalami peningkatan suhu lebih tinggi daripada biasa, jadi pengambilan air yang cukup amat penting.

Jangan risau sekiranya anda sentiasa perlu pergi ke tandas kerana itu adalah perkara yang sangat baik supaya anda tidak mengalami masalah air kencing kotor.


2.  LOTION ATAU MINYAK
Sapu lotion atau minyak (organ oil, olive oil, Bio oil, minyak Johnson Baby, Vaseline dan banyak lagi) setiap hari sekurang-kurangnya 2 kali. Jangan GARU bahagian perut anda sekiranya anda berasa sangat gatal, cuba sapu lotion setiap kali rasa gatal. Kalau nak garu juga, mmmmm cuba usap-usap sikit bahagian perut yang gatal tu kerana tindakan mengaru akan menyebabkan “rekahan” pada perut menjadi semakin teruk.


3.  VITAMIN
Sila makan dengan betul vitamin yang nurse bagi tu. Kalau nak cuba beli dekat pharmacy pun boleh, tetapi sila rujuk kepada dokter terlebih dahulu, kerana ada vitamin yang tidak sesuai untuk ibu mengandung.

Ibu mengandung boleh mendapat vitamin secara semula jadi dengan memakan buah-buahan segar setiap hari. Vitamin bukan sahaja menjadi kulit ibu sihat, malah kulit Baby pun akan cantik.


Selepas bersalin pun kena rajin teruskan amalkan tip di atas, baru kulit akan licin, saya boleh lakukannya dan saya percaya anda pun boleh. Cukup sampai disini sahaja tips untuk bakal ibu pada kali ini, Selamat mencuba.

********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

MENJADI PERMAISURI SEHARI DI PALACE OF THE GOLDEN HORSES



Cerita ni dah berbulan lamanya, sekarang baru ada mood nak menaip. Palace Of The Golden Horses adalah salah sebuah hotel mewah. Kalau nak tau lebih lanjut bolehlah search dekat website Palace Of The Golden Horses Kuala Lumpur. Lokasi bukan dekat Kuala Lumpur pun, tapi dekat Sri Kembangan Selangor. Boleh search guna Google Map.

Disebabkan pada hari ahad tu saya ada aktiviti dekat hotel tersebut, jadi tu yang merancang nak menginap semalam. Takut driver malas nak bangun pagi hantar saya pergi event, hihihihihihihi.

Saya check in dekat Palace Of The Golden Horses pada jam 3 petang hari Sabtu, sebab kena tunggu orang tu balik kerja kannnnnnnn. Selepas makan tengah hari terus gerak ke hotel. Padahal jarak hotel tu dari rumah cuma 10 minit je pun. Ye lah dah Permaisuri nak ke istana nya kenalah tunggu pengiring datang kan. Hihihihihi.

Bilik yang saya pilih ialah Deluxe King Room with Lake View & Breakfast for 2. Malas nak menaip panjang-panjang, sila mencuci mata tengok gambar yang saya ambil dekat bawah ni okey. Tapi gambar semua nya kabur sebab kamera rosak, ni pun ada gambar yang tak tersave. Huhuhuhuhu.

Lobi dia luas tau, ni cuma 1 sisi je. Gambar sisi lain dah hilang.

Alamak gambar kuda emas saya hilang, jadi tak dapatlah nak tunjuk Golden Horses tu sangat. Mmmmmm. Hotel ni memang luas, dari
kaunter check in tadi nak menuju ke lif rasa macam 2 minit juga lah (yelah, biasa lif tu sebelah kaunter check in je, 3 saat dah sampai). Apa lagi kalau berjalan macam lemah lembut macam saya ni, lagi la lambat sampai.

Akhirnya sampai juga dekat lif

Design lif pun dah cantik

Dah masuk keluar lif kan sekarang nak menuju ke bilik pula, jauh lif tu dari bilik yang saya pilih 3 kali ganda dari jarak tadi. Huhuhuhu padan muka nak lake view sangat.

Inilah pemandangan depan bilik saya

Buka je pintu, inilah bilik saya

Ini kerusi rehat tepi balkoni

Semua perabot dalam bilik ni sangat cantik

Mini bar

Toilet, memang banyak cermin

Tempat mandi

Kawasan hair dryer

Toiletries

Ingatkan nak mandi kolam petang tu, tapi mmmmmmmm hujan la pula. Saya suka mandi kat kolam ni sebab tak payah bawa tuala, nanti boleh ambik tuala dekat kaunter bersebelahan dengan kolam tu, cuma tinggalkan kad bilik dekat kaunter tu je. Tapi dah pakai tuala tu nanti kena pulangkan semula dekat kaunter dan penjaga kat kaunter tu akan bagi semula kad bilik anda.

Pemandangan dari balkoni bilik saya

Hujan, tak boleh mandi kolam

Ni lah lake view tu, duduk dekat balkoni tengok tasik ni. Sebab dah lewat, jadi tak boleh naik cruise.

Dah selesai bergambar dekat bilik, saya pun keluar bersiar-siar dekat luar pula sebelum hari malam. Kalau dah malam nanti tak nampak apa-apa pun. Misi pertama ialah menuju ke Taman Orkid. Tetapi nak menuju ke Taman Orkid tu pun banyak persinggahannya juga. Jom layan setiap persinggahan sepanjang perjalanan ke Taman Orkid.



Dalam hotel memang banyak lukisan kuda macam ni

Patung kuda pun banyak

Ni perhiasan majlis perkahwinan yang berlangsung pada malam tersebut


Inilah kereta kuda Unicorn Cafe 

Meja dan kerusi di Unicorn Cafe

Ni pula bersebelahan dengan Unicorn Cafe



Ni macam mini market lah


Tadaaaaa akhirnya sampai juga dekat pintu Taman Orkid

Orkid semua tergantung macam ni


Boleh lepak dekat dalam taman orkid

Semua orkid dekat sini adalah jenis warna purple.



Semasa dekat dalam Taman Orkid ni, saya tiba-tiba ternampak ada sebuah dewan yang langsung tak ada orang tapi adalah juga terdengar orang yang sedang menyusun pingan semua tu. Vacation spouse saya cakap tu dewan makan Sultan, orang biasa macam kita ni tak boleh masuk.

Saya snap gambar ni dari pintu kaca taman orkid

Setakat tangga je la tempat berselfie

Hujan pun dah berhenti, jadi masa untuk bersiar-siar di luar Istana pula.




Ni perhiasan dekat tengah-tengah libi 

Banyak lagi gambar nak letak kat sini, tapi semuanya dah hilang. mmmmm

Saya suka serapan buffet dekat Palace Of The Golden Horses ni sebab desert dia sedap sangat tapi saya tak dapat makan sarapan dekat situ sebab saya ada aktiviti pagi tu. Huhuhuhu.

Selesai sahaja aktiviti saya tepat jam 1 tengah hari, spouse saya pun dah siap chek out. Walaupun kami lambat sejam keluar dari parking hotel, dorang tak cas pun. Hihihihihi, Penat dan saya rasa tak sabar nak balik istana sebenar saya.

Kalau nak tau apa event yang saya ikut dekat Palace Of The Golden Horses ni, boleh baca DISINI

Malam memang susah nak dapat cruise

********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella