Featured Slider

UNDERWATER WORKSHOP 2020


Pada 11 January 2020 saya menyertai satu workshop yang pertama pada 2020. Workshop tersebut bertemakan Underwater yang berlangsung di Bunch Cluster KL.  Terdapat empat jenama terkenal terlibat dengan workshop tersebut, antaranya DASHING DIVA, moonshot, peripera, dan CLIO.

Inilah workshop yang saya ikut tu

Jamuan ringan yang disediakan

Self service ye, kalau nak makan sila ambil sendiri

Keadaan di dalam ruang workshop, ramai peserta yang masih belum hadir


Acara bermula pada 11 pagi sehingga 2 petang, namun pendaftaran berlangsung sejak pukul 10 pagi. Semua peserta dihidangkan dengan pemanis mulut yang sangat sedap. Kemudian sesi demo solekan pun bermula. Selepas itu, sesi menghias kuku menggunakan kuku palsu atau sticker dari jenama Dashing Diva. Memang nampak sangat exsklusif sangat. Tak nak menaip panjang-panjang, silalah tengok gambar yang saya ambil sepanjang acara berlangsung.

 
Inilah peralatan yang digunakan untuk demo solekan

Kosmetik Peripera

Kosmetik CLIO

Kosmetik Merzy

Kosmetik moonshot

Dashing Diva

Kuku plastik

Menggunakan sticker kuku

Cenderahati untuk semua peserta


********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

TERIMA PANGGILAN DARIPADA SCAMMER


Baru masuk 8 hari tahun 2020 terus dapat panggilan daripada Jabatan kerajaan. Ingatkan panggil masuk kerja. Rupanya nak minta duit saya kot.

Pada 7 January 2020 saya ada transfer duit kat papa untuk renew lesen dan sewa kedai sekali. Pada 8 January 2020, pula saya transfer duit dekat saya punya Beauty Consultant produk Mary Kay.

Setelah selesai transfer duit Mary Kay tu, rasanya belum sampai 3 minit macam tu, tiba-tiba ada panggilan masuk. Tak tengok siapa yang call terus jawab. Mula-mula operator yang bercakap “Anda mempunyai 1 pesanan …… sila tekan 0 untuk berhubung dengan ….”, Tak syak apa lagi, dah tekan 0 tapi senyap je tiba-tiba ada seorang lelaki Cina yang bercakap.

Scammer: “Ye cik ada apa”
Saya:”Saya ada terima panggilan daripada encik tapi operator yang bercakap suruh tekan 0”
Scammer:”minta no IC”
Saya:”xxxxxxxxxxx”
Scammer:”Cik xxxxxx (nama penuh)” (tak sampai 10 saat dah dapat nama penuh)
Saya:”Ye saya
Scammer:”Anda didapati…… tidak membayar cukai… atas kompeni cik. Warisan Research PLT, dari Terengganu”

Saya kat Office dan depan komputer, terus je taip nama kompeni tu, sekali tengok google. Mmmmm sahhhh la orang ni nak bodohkan saya, kompeni tu berkaitan dengan kes 1MDB.

Saya:”ooo saya tak ada kompeni”
Scammer:”Kalau cik tak ada kompeni macam mana boleh ada rekod import? Ni semua dari LHDN dan cik gagal bayar cukai pendapatan, Cik kerja apa? Gaji berapa?” (Tadi cukai import sekarang cukai pendapatan pula, macam la LHDN tu tak ada rekod saya)
Saya:” okey terima kasih nanti saya pergi LHDN sebab say sibuk ni”
Scammer:”Kes ini telah diserahkan kepada pihak Jabatan SPRM jadi phak LHDN dah tidak ada urusan dengan cik.”
Saya:”Okey, thank you.”
Scammer:”Cik mesti datang ke SPRM Putrajaya sekarang, kalau tidak cik akan disenarai sebagai muflis, cik tau apa itu muflis, muflis itu bankrupt…. Menurut akta…..” (akta pun pun macam tak betul, sebab saya google semua yang dia cakap)
Saya:”Okey la encik, macam ni lah nanti saya akan pergi ke SPRM Putrajaya, saya akan cari pegawai di sana”
Scammer:”Cik perlu cari saya, Steven Ngui sebelum jam 4, cik sekarang di mana”
Saya:”Saya di Cybersouth sahaja”

Saya terus off dan baru perasan nombor telefon yang diguna tu adalah nombor Maxis dan bukannya nombor pejabat. Saya tau sebab saya ada App “Whose call”, cuma tak ada nama lagi, mungkin sebab nombor baru beli kot. Yelah scammer memang selalu tukar nombor baru. Ingat senang ka nak menubuhkan sesebuah syarikat besar. Biasa kalau komputer atau sistem robot yang buat panggilan saya terus letak ja, malas nak layan. Kecuali manusia ja saya layan. Jadi lain kali terus letak ja, tak payah layan. Lagipun, saya memang akan jawab semua panggilan, mana tau saya menang peraduan besar ke, tak pun client yang nak order barang Mary Kay ke. 

Peringatan untuk diri sendiri dan pada yang membaca. Scammer boleh menjadi sesiapa sahaja, dan mereka memang ada nama kita IC kita, serta nombor telefon kita, tetapi sila tanya pada keluarga atau rakan-rakan sebelum bertindak. Lagipun pihak kementerian atau jabatan bukan nya banyak masa sangat nak buat panggilan kepada semua orang. Kebiasaanya seseorang akan menerima surat atau email sahaja. Contoh nya, bila ada saman tertunggak, rasa-rasanya pihak JPJ dan seangkatan dengannya akan call kita dan bagi tau tak? setakat ni saya rasa belum pernah lagi la dapat panggilan macam tu. Waktu nak renew road tax & insurans kereta tiba-tiba terkejut ada saman tertunggak. Sama juga dengan peminjam tegar PTPTN. dah 10 tahun tak bayar, tak ada SPRM atau PDRM atau Mahkamah nak call, paling teruk pun anda akan dapat surat "cinta" dari mahkamah. itu pun disuruh hadir ke mahkamah yang terdekat, bukan mesti ke Putrajaya. Tak hadir ke mahkamah??? Tak ada juga mahkamah call, cuma nama terus disenaraikan CCRIS je (ni semua loan pun susah lah, jadi sila bayar PTPTN anda okey. Pandai pinjam, pandai lah bayar).  

Kecuali terdapat kes-kes tertentu memang pihak jabatan atau bank akan membuat panggilan kepada anda dan menggunakan nombor telefon pejabat yang mungkin anda boleh cari di google. Contohnya, pihak bank call cakap "Cik transaction anda harini sebanyak RMXXXX,  dan ada yang dibatalkan......  Pihak kami nak pastikan penggunaan akaun Cik adalah dari Cik atau pihak ketiga...." (lebih kurang macam tu lah, untuk keselamatan pengguna bankTetapi sila jangan bertindak secara terburu-buru seandainya mendapat panggilan yang meragukan, putuskan sahaja talian anda dengan scammer tu, tak payah cakap banyak, biar dia cakap sorang-sorang..



********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

REVIEW GUNA DOUBLE DARE OMG! 2 IN 1 KIT DETOX BUBBLING MICROFIBER MASK

Mask dia ada 2 keping macam dalam gambar ni.

Di pasaran selama ni memang banyak mask yang jenis 2 in 1, 3 in 1, 7 in 1, dan banyak lagi in 1. Tetapi sekarang mungkin trend baru kot, dengan menggunakan 2 keping mask. Pertama tu macam untuk membersihkan muka dan kepingan ke 2 tu untuk penyerapan ke dalam kulit wajah.

Kali ni saya nak buat review tentang mask OMG! 2 in 1 Detox Bubbling Microfiber Mask dari Double Dare.  Seperti yang saya tunjuk dalam gambar, OMG! 2 in 1 Detox Bubbling Microfiber Mask ada 2 keping mask.

Mask Step 1

Baca arahan terlebih dahulu

Mask yang pertama dikenali sebagai Detox Bubbling Mask yang berfungsi sebagai membersihkan dan mendetox wajah anda. Cuma guna dalam 1 hingga 3 minit sahaja. Sesuai dengan namanya Bubbling (Berbuih) Mask, nanti anda akan rasa ada buih-buih kat muka semasa menggunakan mask tersebut. Setelah selesai berBubbling ni, sila lah bilas segala buih yang ada dekat wajah dan bersedia untuk sesi Mask yang kedua. Semakin lama anda pakai semakin banyaklah buih yang akan terhasil. Memang terasa macam baru lepas mencuci muka je. Tetapi jangan pakai terlalu lama sebab risau kulit wajah anda akan menjadi kering dan pedih. Saya dah buat jadi tau dah rasanya, yelah seronok tengok buih nya semakin banyak hahahahaha. Degil taknak ikut arahan.

Ni tunggu lebih minit, tu yang banyak buih

Haaahhhh seronok pula

Mask yang kedua dikenali sebagai Microfiber Mask pula akan memberi penyerapan nutrisi, Collagen dan Stem cell tumbuhan semula jadi supaya kulit akan lebih sihat, muda dan bersinar. Guna mask yang kedua ni seperti mask yang biasa tu selama 15 minit sehingga 20 minit. Kemudian setelah selesai menggunakan mask yang kedua, urut wajah dengan lembut.

Mask yang kedua

Sama juga kena baca arahan dulu

Rupa mask kedua tu macam ni.

Dah siap…..
Secara keseluruhannya saya berpuas hati, cuma saya lebih suka mencuci muka dengan pencuci muka sendiri berbanding menggunakan mask pertama yang hanya biarkan ia berbuih selama seminit sahaja. Rasa macam tak cukup bersih pula. Mungkin saya patut cuci muka seperti biasa sebelum menggunakan mask yang pertama tu. Untuk mask yang kedua pula, saya boleh rasa muka menjadi lebih lembab dan cerah sedikit.  

********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

PENGALAMAN MENGINAP DI HILTON GARDEN INN, PUCHONG



Saya telah memenangi peraduan yang dianjurkan oleh Hilton Garden Inn, Puchong pada bulan September 2019. Pihak hotel telah memberi saya voucher melalui email. Dalam voucher tersebut menyatakan saya telah memenangi penginapan selama 2 hari 1 malam termasuk sarapan pagi, dan voucher tersebut haruslah ditebus sebelum 31 December 2019.

Disebabkan sibuk, jadi saya menebus voucher tersebut pada saat akhir. Itu pun nasib baik ada kekosongan pada tarikh yang saya pilih tu (December 2019).

Pada hari yang saya sepatutnya menginap di hotel Hilton, saya boleh terlupa mengenai tempahan yang saya dah buat tu. Nasib baik ada orang yang tolong ingatkan, tu pun check- in sebelum malam, dan syukur tak dibatalkan. Masa untuk check-in di Hilton Garden Inn Puchong ni

Mula-mula sampai di kawasan parking hotel, saya tak tau pun jalan nak menuju ke parking tu. Nasib baik ada seorang security tu nampak saya ni macam sesat kot. Jadi security tu suruh terus menuju ke parking LB2. Dah siap parking, kena naik lif menuju ke tingkat 6. Dekat tingkat 6 tu la sebenarnya lobi tempat untuk mendaftar “check-in / check-out”.

Jumpa pun tempat parking

Ada 3 lif

Semasa urusan check-in hotel tu, saya pilih penyambut tetamu perempuan sebab saya rasa lebih senang nak bercakap. Setelah selesai register semua, voucher pun dah tunjuk kat kaunter tu. Tiba-tiba penyambut tetamu tu tanya “Puan nak berus gigi dan pencukur ke?” saya tanya balik “berapa kena tambah?”, penyambut tetamu tu cakap “Free je ni”. Kalau dah free takkanlah saya taknak kan. Jadi penyambut tetamu tu bagi saya berus gigi, pencukur, dan cap untuk mandi tu.

Kaunter lobi

Ni semua saya dapat dekat kaunter tadi

Tiba masanya naik ke bilik penginapan, nak naik kena sentuh kad hotel tu dekat screen kad dalam lif baru dapat tekan butang naik. Kalau tak memang tak boleh naik la, cuma boleh turun je. Nak masuk bilik hotel pun kena sentuh kad dekat dengan screen yang berada atas tombol pintu, baru boleh buka pintu (ni sama macam hotel lain juga lah).

Dah masuk bilik hotel saya, apa lagi kita check lah semua tempat. Memang cantik design bilik ni, view pun saya dapat yang bahagian menghadap tasik. Okey lah malas nak taip panjang-panjang pasal bilik dia, silalah tengok dekat gambar yang saya sediakan dibawah ni ye.

Saya dapat pemandangan "Lake view", cantik waktu matahari nak terbit

Ni lah tempat saya tidur malam ni

Meja tempat saya lepak sambil menikmati "lake view"

Tea time

Peti sejuk

Bilik saya ni tak ada tab mandi ye

Ada air panas untuk mandi

Shampoo semua ada disediakan

dekat kawasan singki pun ada sabun dan tisu serta suis untuk "Hair dryer"

Almari

"Hair dryer" ada dalam almari

Meja solek terletak di sebelah TV, besar betul cermin.

Terdapat juga kemudahan gym, kolam renang, mesin pencuci & pengering (ni kena guna duit syiling) dan kedai mini (untuk membeli makanan ringan).

Swimming pool untuk dewasa dan kanak-kanak

Gym ni kena masuk dan buka pintu guna access card bilik kita sahaja

Sarapan pagi bermula dari pukul 6 pagi sehingga lah pukul 10 pagi. Sarapan pagi yang disediakan tak adalah semewah mana tapi memang boleh mengenyangkan. Antara menu sarapan yang ada ialah nasi lemak, bubur, salad, roti, mee, nasi goreng, dan lain-lain. Rasa pun boleh tahan.

Sarapan yang menyelerakan

Roti

Saya pilih berserapan di luar

Boleh menikmati pemandangan tepi kolam

Masa untuk check out pula adalah pukul 12 tengah hari. Memang Pengalaman yang sangat menyeronokan kerana kemudahan hotel sangat mesra bagi semua peringkat umur.


********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

SATAY SRI MELAKA DI KUALA LUMPUR



Satay adalah salah satu makanan kegemaran saya. Tak perlu pergi jauh sampai ke Melaka untuk merasa satay Melaka, sebab dekat Kuala Lumpur ni pun ada gerai Satay Sri Melaka. Setiap kali nak makan satay, saya akan pergi ke Satay Sri Melaka yang terletak berdekatan dengan Giant Taman Permata. Satay Sri Melaka biasanya beroperasi pada waktu malam sahaja, bermula dari jam 4.30 petang sehinggalah larut malam.


Terdapat juga hidangan lain yang dijual di gerai-gerai berhampiran, tetapi saya memang datang jauh-jauh untuk makan Satay Sri Melaka dan nasi impit. 5 cucuk satay dan 1 nasi impit pun dah cukup mengenyangkan, sebab secucuk satay tu bukannya sikit. Rasa kuah kacangnya juga sangat sedap. Antara menu lain yang saya suka dekat sini ialah laksa dan soto.


Alamat:


********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

PANTAI YANG CANTIK DI CEMPAKA BEACH RESORT, KUANTAN PAHANG



Pada Hujung bulan September 2019, saya secara tak sengaja dan tanpa dirancang telah pun berada di Cempaka Beach Resort, Kuantan. Ceritanya bermula pada pagi hari Sabtu sebelum subuh, ada orang tu kejutkan saya suruh teman pergi outstation, urgent katanya. Dengan pantasnya saya bersiap dan berkemas sebab sejam lagi dah nak bertolak.

Perjalanan dari KL ke Kuantan mengambil masa dua jam lebih kalau tak silap. Dalam kereta saya sambung tidur, hahahahaha. Ada juga singgah sekejap dekat R&R (lupa nama tempat tu).

Buka je pintu terus boleh nampak kolam renang

Cempaka Beach Resort ni betul-betul berhadapan dengan pantai. Waktu kami sampai, terdapat sekelompok kambing tengah lalu di hadapan resort yang kami nak bermalam tu. Rehat sekejap dalam bilik.

Agak-agak dah petang dan tak panas, kami terus pergi berjalan-jalan di tepi pantai, ala tak jauh pun, cuma seberang jalan je dari resort. Wahhh, bersih betul pantai dekat sini. Ada yang mandi air pantai, ada yang main pasir. Angin pantai pun sangat kuat, memang cantik untuk berselfie.

Air baru nak pasang

Dah siap mandi air pantai, kami terus pergi semula ke resort dan bilas badan dekat pili air yang memang dah disediakan di tepi kolam. Ye, Cempaka Beach Resort ni ada 3 kolam renang tau. 2 kolam yang berbumbung khas untuk kanak-kanak, tengah hari pun boleh mandi kolam sebab ada bumbung khas disediakan. 1 lagi kolam yang tak berbumbung untuk golongan yang lebih dewasa.

2 Kolam untuk kanak-kanak, dan 1 kolam untuk yang dewasa.

Mula-mula kami pun ada rasa bersalah sebab tepi kolam jadi berpasir, yelah balik dari mandi pantai terus mandi dekat kolam pula. Tetapi pemilik resort tu senyum je cakap tak apa sebab mereka memang selalu akan cuci kolam tu pada waktu pagi. Takut juga mula-mula bayangkan muka pemilik tu akan jadi macam Hulk dalam cerita Marvel tu. Memang sangat selesa menginap dekat Cempaka Beach Resort, pemiliknya sangat peramah.

Menu kami malam tu adalah masakan seafood di restoran yang berdekatan. Dah duduk dekat tepi pantai memanglah banyak seafood, besar-besar pula tu. Semasa kami nak keluar makan malam tu, pemilik resort ada pesan yang pagar resort akan ditutup dalam pukul 11 malam sebab risau sekelompok lembu akan masuk ke kawasan resort tersebut. Tapi jangan risau sebab pagar tu tak dikunci pun, kalau balik lebih dari pukul 11 malam, boleh tarik sendiri je pagar tu dan kemudian tutup balik.

Dah malam baru teringat nak ambik gambar bilik penginapan kami, dalam 1 bilik tu saya kongsi bertiga. sebab ada 2 katil luas. Sila lah tengok gambar bilik yang saya sempat ambil tu. Ni kira bilik keluarga.

Ada dua katil size Queen, Ion & Ion boat ada dalam almari tu.

Bilik Air

View bilik kami betul-betul menghadap pantai, boleh nampak kambing atau lembu lalu.

Suasana pagi dipenuhi dengan bunyi ombak pantai, bunyi kambing, lembu dan segala macam ternakan dekat kawasan tu lah. Setelah check out, kami singgah sebentar di Pasar Nelayan Kepadang Kuantan. Semasa kami sampai tu memang dah tinggal sedikit je hasil laut, yelah dah tengah hari kan. Menurut kakak yang jadi pemandu arah kami, biasa dalam pukul 7 pagi atau pukul 8 pagi bot nelayan baru sampai dekat jeti, memang semua hasil laut segar bugar. Udang pun masih melompat-lompat lagi. Tapi kami tak beli apa-apa pun dekat pasar nelayan, sebab tak ada bekas, risau sampai KL ikan, sotong semua dah busuk.

Pasar Nelayan Kepadang, Kuantan Pahang

Sekian sahaja cerita mengenai percutian saya yang tak dirancang kali ini. Tak dapat snap banyak gambar, sebab betri handphone dah nak habis, charger lupa, power bank tinggal. Mmmmm kelam kabut bersiap jadi macam tu lah. Memang seronok berada di 
Cempaka Beach Resort.

<Facebook: Cempaka Beach Resort >

********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella