Featured Slider

TUTORIAL 21: CARA MEMBUAT SIGNATURE (GMAIL)

Gambar 1


Secara umum nya ramai yang akan menganggap “Signature” adalah tandatangan.Tetapi lain pula maksudnya di dalam email. Jadi jangan teruskan usaha anda untuk menurunkan tandatangan anda pada Gmail mahupun Yahoo mail anda. “Signature” yang dimaksudkan disini adalah seperti yang ditunjukan dalam gambar dibawah.

Gambar 2: "Signature" dalam email adalah seperti yang di dalam petak merah


“Signature” pada email ini memudahkan kerja anda dalam membuat email baru dan membalas email. Kerana anda tidak perlu naip benda yang sama atau “copy paste” benda yang sama setiap kali anda membuat atau membalas email.

Okey, saya akan buat tutorial menggunakan Gmail di komputer, kalau anda buat menggunakan smart phone, mungkin paparan yang anda dapat pada skrin smart phone anda ada perbezaan sedikit, tapi cara tetap sama.

Mula-mula sila klik pada simbol “setting” yang terletak di bahagian atas sebelah kanan (rujuk pada gambar 3)

Gambar 3


Setelah anda klik simbol “setting”, akan muncul seperti gambar 4. Kemudian klik pada perkataan “setting” seperti yang ditunjukan dalam gambar 4.

Gambar 4


Kemudian, skrol ke bawah sampai anda jumpa “Signature”. Sila isi semua text yang anda selalu gunakan untuk menghantar dan membalas email (sila rujuk contoh text dalam gambar 5 sebagai idea untuk anda). Jangan lupa “√” petak yang saya tunjukan dalam gambar 5 dengan anak panah kuning

Gambar 5


Setelah selesai menaip text dekat ruang “Signature”. Sila skrol kebawah sehingga anda jumpa petak “Save Changes” seperti yang ditunjukan dalam gambar 6, dan klik pada petak tersebut untuk save.

Gambar 6

Dah selesai, hasilnya akan seperti yang ditunjukkan dalam gambar 7. Jadi selepas ni, anda tidak perlu lagi menaip atau “copy paste” bahagian tersebut setiap kali anda ingin menghantar email, kerana ia akan secara automatik muncul dalam message anda.

Gambar 7: Hasilnya, "Signature" akan secara automatik berada dekat message email anda 


**************************
Sekian sahaja tutorial mengenai email
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella.

ERKE GRAND OPENING DI EKO CHERAS MALL

Pada January lepas, saya ada menyertai contest yang dianjurkan oleh ERKE MALAYSIA di facebook sempena pembukaan cawangan baru ERKE di Eko Cheras Mall. Hanya 100 orang pemenang sahaja yang akan terpilih untuk memenangi baju ERKE. Tak sangka, saya adalah salah seorang pemenang peraduan tersebut. Semua pemenang dikehendaki menuntut hadiah masing-masing di Eko Cheras Mall pada hari Jumaat (1 February 2019). Nasib baik pada tarikh tersebut adalah hari cuti untuk Wilayah Persekutuan, jadi saya tak payah lah mohon cuti semata-mata nak tuntut hadiah ERKE.


Nama saya no.17

Sampai ja dalam Eko Cheras Mall, nampak banyak lot kedai yang baru beroperasi dan ada yang masih menyusun atur kedai masing-masing. Mall baru kot, orang pun tak ramai sangat. Tetapi sampai ja dekat kawasan ERKE, ya ampun ramainya manusia yang sudah berbaris. Yang berbaris panjang-panjang tu bukan pemenang peraduan Facebook, tetapi mereka berbaris untuk berebut menjadi 100 orang yang pertama mendaftar sebagai ahli ERKE. Ini kerana 100 orang yang terawal mendaftar sebagai ahli ERKE turut akan diberi hadiah sehelai t-shirt ERKE.

Sampai ja, barisan dah panjang

Pemenang peraduan Facebook diutamakan menuntut hadiah terlebih dahulu, dan berbaris di sudut lain. Hanya 2 orang sahaja yang dibenarkan masuk menuju ke kaunter dalam 1 masa untuk memudahkan proses pengedaran hadiah. Nasib baik saya datang awal, dan saya adalah orang yang ke 4 untuk masuk ke ERKE. Pemenang juga secara automatik akan didaftarkan sebagai ahli ERKE.

Gambar kredit facebook Erke Malaysia:  Ini barisan untuk pemenang peraduan Facebook



Gambar kredit facebook Erke Malaysia: saya tengah menunggu giliran ni, dalam 1 masa cuma boleh masuk 2 orang je.

Ini kauter untuk pemenang peraduan di facebook

Bagi yang hanya ingin menjadi 100 ahli terawal pula, kaunter di hadapan lot kedai ERKE sudah pun disediakan. Semuanya berjalan lancer dan tak serabut.

Gambar kredit facebook Erke Malaysia: Ini pula kaunter untuk orang yang ingin mendaftar sebagai ahli, dan 100 orang terawal akan mendapat t-shirt secara percuma

Sempena pembukaan cawangan baru ERKE semua produk ERKE dijual “Buy 1 Free 1”. Jadi kalau ada yang berminat nak beli barang brand ERKE ni, boleh la kongsi dengan kawan. Jimat (Tapi harga pun masih mahal juga, walaupun buy 1 free 1 hahahahahahaha)







Dah sampai rumah baru perasan saiz baju L. tapi bila dah keluarkan dari plastic dan pakai kat badan, muat la pula. Hihihihihihi.

Terkejut tengok size L

Nasib baik size L tu kecik je 


OKey, pada 23 February 2019 akan datang, cawangan baru ERKE di Sunway Velocity. Pada 11 pagi sehingga 12 petang. Bagi yang berminat nak dapatkan t-shirt ERKE percuma, sila rebut peluang ini  sebagai 100 orang yang terawal mendaftar sebagai ahli ERKE. Saya pula akan berusaha kipas Boss saya, mana tau dia terpikat dengan sale “BUY 1 Free 1“. Tapi selalunya kipas tu saya tak berfungsi pun. mmmmmmm

Siapa yang berminat, boleh la datang ke Sunway Velocity


**************************
Sekian sahaja
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella.

GUNTING RAMBUT DI RICHEST BARBER SHOP DI PUNCAK JALIL

Boss saya ajak keluar makan hanya nak temankan dia pergi gunting rambut ja. Saya dah keluar sejak dari pagi lagi. Tak sempat nak balik rumah, terus temankan si Bossku gunting rambut. Nasib baik la tempat gunting rambut tu dekat ja dengan rumah,

Kedai gunting rambut tu terletak di Taman Puncak Jalil. Jauh-jauh jalan di KL yang banyak kedai gunting rambut, di Puncak Jalil juga dia nak gunting rambut. Alasannya banyak kedai tutup, kalau dah pergi gunting rambut jam 9 malam memang la banyak kedai tutup. Apalah Bosku, macam la tak ada hari esok.

Kedai Richest Barber Shop ni sebaris dengan Watsons


Sampai ja dekat lokasi, nampaklah papan nama kedai tu Richest Barber Shop, tapi kalau dalam Google map nama kedai tu Rabs Barbershop. Dari luar nampak macam menarik ja dekorasi kedai tu. Tapi bila masuk je, saya pun terkejut, ni kedai gunting rambut ke??? Mana tak terkejut, ni kali pertama saya masuk kedai gunting rambut yang banyak dekorasi. Biasa kalau kedai gunting rambut untuk lelaki yang saya selalu temankan bos saya tu, Cuma ada cermin besar dan tak ada dekorasi langsung.






Kaunter pembayaran

Senarai harga



Ni la salah seorang abang yang guntung rambut tu. Kawasan menunggu di luar


Sambil menunggu, sambil berselfie, walaupun dah kusut. Ye lah kalau dekat salon perempuan, nak juga saya tumpang cuci rambut ke, treatment ke. Hihihihi.

Kita selfie dari kanan

Kemudian, selfie dari kiri pula


Kalau anda berminat nak datang kedai ni, cari dekat Google Map, taip je Rabs Barbershop. OKey lah, ni alamat kedai tu:

ALAMAT:
NO66G JALAN PUJ 3\2, 
Taman Puncak Jalil, 
43300 Seri Kembangan, Selangor

WAKTU BEROPERASI:
Isnin - Khamis (10 am - 10 pm)
Jumaat - Ahad (2 pm - 1am)

**************************
Sekian sahaja aktiviti saya di malam minggu pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella.

TUTORIAL 20: EMAIL RINGKAS UNTUK PEMBERITAHUAN MESYUARAT



Pengumuman waktu mesyuarat adalah lebih mudah dengan menghantar email kepada mereka yang berkaitan. Anda tidak perlu risau seandainya anda terlupa menjemput salah seorang untuk menghadiri mesyuarat. Hal ini kerana, dengan penggunaan email, anda akan lebih mudah menyemak senarai orang yang menerima email tersebut. Namun begitu, seandainya, individu (VVIP) yang anda ingin  jembut hadir ke mesyuarat ialah seorang yang sangat penting, maka anda harus menghubungi individu tersebut.

Email untuk pemberitahuan mesyuarat tidak perlu terlalu panjang. Cukup sekadar untuk anda menyatakan TARIKH, MASA, dan LOKASI mesyuarat yang akan diadakan.

CONTOH
Untuk lebih jelas, sila klik pada gambar dibawah. Anda boleh zoom gambar di bawah ini.


Contoh 1


Contoh 2

**************
Sekian sahaja untuk tutorial menulis email secara ringkas pada kali ini
Terima kasih kerana membaca

TUTORIAL 19: FORMAT ASAS MENULIS EMAIL


Sebelum anda menulis email, pastikan anda tahu bahawa email tersebut ditujukan kepada SIAPA dan apakah ALAMAT EMAIL orang tersebut.


Gambar di atas menunjukan cara formal yang asas dan biasa digunakan untuk menghantar email.

a)  To / Kepada
Di petak “To” ini, anda harus isi alamat email orang utama yang anda tuju atau sebagai penerima utama email.

b)  Cc
Cc adalah singkatan kepada perkataan “Carbon Copy”. Petak “Cc” ini digunakan untuk menghantar email yang sama kepada orang yang berkaitan dengan email tersebut. Orang yang penting untuk anda “Cc” setiap kali anda menghantar email ialah Boss anda dan email pejabat anda. Hal ini kerana bos anda akan tahu anda buat kerja kalau anda “Cc” email tersebut kepadanya. Malahan, orang yang anda “To” juga akan dapat melihat siapakah yang anda “Cc”. Seandainya anda tidak “Cc” email tersebut kepada yang berkaitan, orang itu boleh menyatakan bahawa dia tidak tahu mengenai “perkara” tersebut, kerana tidak ada yang memaklumkan atau email kepadanya.
Disini saya tidak bulatkan “Bcc” kerana ia jarang digunakan. “Bcc” adalah singkatan kepada perkataan “Blind Carbon Copy”. Cara penggunaan nya sama seperti “Cc”. Tetapi “To” atau penerima utama email tidak akan dapat melihat senarai maklumat email atau nama yang anda “Bcc”.

c)  Subject
Subject boleh dikenali sebagai TAJUK besar untuk email anda. Pastikan anda masukan sekali kod fail (sekiranya ada) untuk memudahkan anda dan staf yang lain mencari semula maklumat tersebut sekiranya diminta oleh majikan anda pada masa akan datang. Tetapan untuk “Subject” adalah berdasarkan kepada admin atau kerani yang mengendalikan fail atau projek tersebut. Asalkan email atau maklumat yang dihantar jelas dan mudah dicari semula di dalam email anda.

Contohnya:
Kod fail + Tajuk = “CSB 088 – Jemputan Majlis Ramah Tamah”

Kod fail + Nama Projek + Tajuk = “308 - SS Jambatan L - Permohonan Kelulusan Bahan Binaan”

Kod fail + Nama Projek + Tajuk (Rujukan) = “258 - SDE Jalan - Permohonan Kelulusan Pelan (005)

d)  Siapa
Siapa disini merujuk kepada alamat email di bahagian “To”. Sekirannya di bahagian “To” terdapat 2 alamat email, maka anda perlu letak 2 nama di bahagian ini. Pastikan anda tahu kepada siapa email tersebut. Namun sekiranya anda tidak tahu nama atau kepada siapa email itu dituju, anda cuma letak gelaran seperti Tuan / Puan sahaja.

Contoh
“Kepada En.Amir dan En,Kumar”
“Kepada Tuan / Puan”
“Kepada yang berkenaan”

e)  Perkara
Di bahagian inilah anda akan taip mengenai tujuan email tersebut.

Contoh
“Sila rujuk pada dokumen yang telah dilampirkan untuk rujukan dan kelulusan dari pihak Tuan / Puan. Sekiranya ada sebarang pertanyaan, sila terus hubungi pihak kami”

“Disini saya ingin membuat temu janji dengan pihak Tuan untuk sesi lawatan ke tapak pembinaan. Maklum balas daripada pihak Tuan amat lah di hargai.
Sekiranya ada sebarang pertanyaan, sila jangan teragak-agak untuk terus hubungi pihak kami”

f)   Nama Pengirim
Sila nyatakan nama anda sebagai pengirim, untuk memudahkan pihak penerima email tahu siapakah yang harus mereka rujuk sekiranya terdapat sebarang pertanyaan.

Contoh
“Terima Kasih
Yang Benar
Chrissella”

“Terima Kasih
Yang Menjalankan Tugas
Chrissella
Bahagian khidmat pelanggan

g)  Maklumat Pengirim
Maklumat pengirim ini tidak begitu wajib, namun lebih baik sekiranany di nyatakan di dalam email. Sila nyatakan maklumat pengirim seperti gambar di atas. Sekiranya anda ada logo syarikat, anda juga boleh selitkan bersama.

Setelah semuanya lengkap, semak semula alamat email dan perkara yang anda nyatakan. Kemudian barulah klik “Send”


**************
Sekian sahaja untuk tutorial EMAIL pada kali ini
Terima kasih kerana membaca

HOTEL GRAND MARGHERITA DI KUCHING

Kredit: website Hotel Grand Margherita


Sebenarnya saya tak menginap pun dekat Hotel Grand Margherita ni. Saya cuma bookingkan hotel ni untuk keluarga saya sahaja. (kalau dah booking tu, faham-faham la kena bayar terus huhuhuhu). Tujuan keluarga saya ke Kuching untuk menghadiri majlis perkahwinan anak buah saya pada cuti Tahun Baru Cina (2019). Nasib baik bos dah bagi angpao, bolehlah booking hotel.

Saya book Hotel Grand Margherita dekat booking.com seminggu sebelum Majlis. 2 hari sebelum check in, saya cuba call bahagian “Central Reservation”. Saya tau number “Central Reservation” ni pun sebab booking.com ada email sekali number telefon tu beserta bukti pembayaran. Malangnya dah banyak kali call dalam masa dua hari tu tapi tak ada orang pun jawab panggilan saya.

Pada hari untuk check in tu, hati saya dah rasa lain macam je. Tengah hari tu, saya dapat panggilan dari Papa. Papa Tanya sama ada saya dah bayar ke hotel tu, sebab receptionist hotel tu cakap nama Papa tak ada dalam sistem. Perkara pertama yang saya buat ialah BERTENANG (dalam hati nak meletop dah), lepastu saya suruh Papa tunjuk bukti pembayaran dengan number confirmation yang saya dah Whatsapp tu. Tapi malangnya receptionist tu masih lagi cakap tak ada dalam sistem time check tadi. Mmmmmmmmmmmmm Papa dah nak bertukar jadi Lion dance dah rasanya. Saya suruh Papa paksa receptionist tu check lagi sekali, sebab dia hanya check sekali je dekat sistem dari tadi,

Setelah double check dalam sistem, “oooo dah ada dalam sistem” (geram je hati ni, dah kena paksa baru nak double check). Dah ambil kunci bilik, staf hotel pun tolong bawakan semua beg. Pengalaman yang menakutkan bila situasi macam ni. 

Malam tu Papa & Mama pergi majlis perkahwinan, adik pula jadi babysitter. Semua gambar dalam bilik hotel pun adik yang ambilkan, tapi tak banyak la gambar yang adik ambilkan.





Time book ada bath, tapi takpa lah

Abaikan 2 orang model tu ye


Kredit: website Hotel Grand Margherita

Petang tu ramai budak-budak yang mandi, tapi tiba-tiba hujan pula


Bila saya tanya mereka selesa tak bermalam dekat hotel Grand Margherita, mereka cakap okey ja selesa ja. Cuma bantal lembut sangat. Saya pilih hotel Grand Margherita ni sebab hotel ni antara yang terkenal jugalah di Kuching dan dekat dengan waterfront. Lagipun family saya tak pernah lagi menginap dekat hotel Grand Margherita ni. Lain kali menginap dekat hotel lain pula ya.


Haaaaaahhhh happy la, dapat main kat hotel

***********
Sekian sahaja cerita keluarga saya menginap di Hotel Grand Margherita.

BELI IKAN KELI SUNGAI KE???


Sudah hampir 30 tahun saya hidup, baru saya tahu ikan keli ni ada beberapa jenis. Pengalaman saya ni berlaku semasa cuti Chinese New Year (2019). Disebabkan saya bekerja di sebuah kompeni Cina, Jadi kompeni tu tutup selama seminggu. Saya pula macam biasa, pantang dapat cuti sikit, terus balik balik kampung.
Sumber: Google Image

Salah satu aktiviti yang saya suka kalau balik kampung adalah pergi ke pasar. Sebelum saya lanjutkan cerita, saya nak maklumkan “bahasa rasmi” di kampong saya adalah bahasa Iban (Sea Dayak’s Language). Tak kira la orang Cina ka, Orang Melayu ka semua pandai bahasa Iban. Kalau orang tu tak pandai bahasa Iban, ini bermakna orang tu bukan masyarakat tempatan di situ.

Saya sambung balik cerita ke pasar tadi. Sewaktu membeli sayur, saya ada ternampak seorang Auntie tu jual ikan keli, RM15 sebungkus. Auntie tu memang dah siap masukan ikan keli tu dalam plastik dan disusun dekat meja tempat Auntie berjual. Auntie tu nampak saya tengok-tengok keli tu yang masih hidup dalam plastik. Auntie tu pun cakap la “keli sungai nduk” (Miss keli sungai). Saya jawab la “auk, meri ku sebungkus” (Bagi saya sebungkus). Saya beli sebab keli tu nampak cantik dan saya memang suka makan ikan keli pun.

Sampai sahaja di rumah, saya bagi kat papa saya uruskan ikan tu. Diakan pakar bab “bunuh” ikan keli ni. Sebelum papa start siang ikan, papa cakap saya beruntung dapat beli ikan keli ni, sebab jarang orang jual (dalam hati saya cakap, ye ke bukan dekat area ikan memang ada seorang Uncle Melayu tu hari-hari jual ikan keli ka). Papa Tanya saya beli dekat mana, saya jawab la, beli dekat area orang yang jual sayur kampung.

Tak lama kemudian papa tanya lagi (aduiii interview la pula, bila la ikan tu nak kena masak)
Papa: Beli keli sungai ka?
saya: Ya keli sungai?
Papa: Macam mana tau ikan tu keli sungai?
Saya: Dah Auntie tu cakap keli sungai tadi.
Papa: Macam mana kau tau ni keli sungai? Lagipun sekarangkan ramai orang ternak keli kolam.
Saya: Pa takkan la saya mau pergi tanya itu ikan, “eh ikan kau asalnya dari sungai ka dari kolam renang?”, saya nampak rupa ikan keli, saya beli saja la.

Lepastu papa pun panggil saya ke singki tempat dia nak bersiang ikan (belum lagi di ”bunuh” ikan tu, sebab tengah di interview asal usulnya). Papa cakap betulah ikan keli yang saya beli tu. Ada dua bahagian yang mengesahkan asal ikan tersebut adalah keli sungai. PERTAMA, kulit ikan keli sungai tak berwarna gelap 100%, akan ada bintik-bintik kuning dekat bahagian kulit ikan tu. KEDUA, bahagian “dada” keli sungai pula berwarna kuning. Kalau keli kolam yang orang selalu jual dekat pasar tu,”dada” keli berwarna putih.

Cuba perhatikan dekat badan ikan keli sungai tu ada bintik-bintik kuning

"dada" ikan sungai berwarna kuning

Tetapi, papa cakap suatu hari nanti kita akan jumpa ikan keli sungai ni bercampur dengan ikan keli “biasa”, sebab orang boleh masukkan ikan keli sungai ni kedalam kolam. Jadilah ikan kacukan. Tapi saya tak tanya pula, kalau ikan tu bercampur di dalam kolam, tak “berperang” ke??? Hihihihihihi.

************
Sekian sahaja penulisan saya pada kali ini, lama dah tak berbual dengan papa macam ni (1 bulan lebih, bual dalam Whatsapp ja).