Featured Slider

PENGALAMAN: PERSIAPAN UNTUK INTERVIEW SPA SARAWAK PART 1 (N29)

Sejak akhir-akhir ni ramai yang whatsapp dan DM saya di FB. Tak sangka ramai pelawat datang ke diari saya. Dah 2 tahun buat diari ni, Sekali lagi saya ingatkan saya buat exam, ujian penilaian dan interview tu semua adalah N29 okey, BUKAN N41


Okey lah saya taknak cerita mengenai pengalaman saya terlebih dahulu. Sebab saya nak jelaskan sesuatu dalam penulisan interview tu nanti. Dan saya nak terangkan betapa bersungguh-sungguhnya saya membuat persiapan, sehingga masa interview tu saya terguris sedikit (psycho betul) sebab saya nak You (penginterview) tahu what I say was come true today (2020, ramai yang DIBERHENTIKAN kerja), open your eye & zip your mouth. (cehhhh wahhhhhh macam lah pegawai tu kesah nak sibuk-sibuk datang ke diari saya,).


Anak-anak, cucu-cucu, cicit-cicit ku, ini diari hidup saya untuk korang baca bila saya dah tiada nanti. Saya dah berusaha tapi ada yang lebih baik dari saya, cehhhhhh hihihihi.


Okey, mula-mula tu memang betul buat persiapan study mengenai jawatan, perkembangan dunia, fahami bidang kerja saya sekarang, imbas semula Tesis yang saya buat time dekat UNIMAS dulu. Ya seperti persiapan orang lain yang datang interview. semunya saya siapkan pada hari pertama saya dapat email jemputan untuk interview. Saya buat "kerja" awal.


Orang lain sibuk sediakan sijil cop-cop, susun-susun. Pertama sekali saya buat resume yang sesingkat boleh, secantik boleh. Perlu ke buat resume??? Sebenarnya tak perlu pun, Sebab dalam surat pangilan interview tu tak cakap pun nak kena buat resume. Tetapi nampak lebih professional kan kalau kita buat resume sendiri. Setiap orang ada cara dan personaliti yang tersendiri, dan inilah cara saya.

Resume
Resume yang saya buat tu macam ni lah rupa dia.


HHaaaaaaahhhhhh resume dalam bahasa Melaysia, iiiuuuuu takde kelas la. Hello dear, kalau rasa dirik  hebat gilak speaking owang putih why not kitak polah la resume speaking kitak. Kenapa saya buat bahasa Malaysia, menurut pengalaman orang lain yang saya kaji sendiri, kalau resume English nanti akan di interview English, kalau Bahasa Malaysia pula kita boleh berbudi bahasa Malaysia. PERINGATAN SEKALI LAGI, jawatan yang saya nak pergi interview tu N29. Kalau N41 mesti lah logiknya resume dalam English, You nak jadi PEGAWAI pada alaf baru 2020 takkan tak boleh speaking kannnnnn. Haaaahhhhh gituuuuu dear. 

Resume dah siap, saya buat surat permohonan kerja pula, kalau berminat nak tahu cara saya buat surat permohonan kerja. Sila-sila la bersabar ye. Nanti saya korek balik computer, rasanya ada lagi surat tu.

 

 

********************

Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

PENGALAMAN: CARA SAYA GUNA VOUCHER NEW BEAUTY CONSULTANT MARY KAY DAN CABARAN YANG PERLU SAYA CAPAI

Selepas selesai mendaftar sebagai BC, maka bermulalah cabaran yang khas untuk BC baru. Sebenarnya saya join Mary Kay ni pun mula-mula nak jadi pengguna sahaja, dan tiba-tiba gelaran Beauty Consultants Mary Kay ni menjadi kerja kedua saya. Nanti saya cerita macam mana boleh terjebak kerja part time sebagai BC Mary Kay ni.

Cabaran untuk BC baru berlangsung selama 3 bulan. Saya dah daftar dengan recruiter saya tengah bulan June, tetapi saya lambat beli starter kit yang RM70 tu. Jadi saya dapat starter kit tu pada 23 June 2020. Ini bermaksud saya ada lagi 7 hari untuk menempuh cabaran yang bertama. Dan selepas saya beli starter kit tu, pink voucher RM120 terus dikreditkan ke dalam aplikasi InTouch saya. Tapi pink voucher tu cuma boleh guna RM20 sebulan untuk pembelian 200 points sahaja.


CABARAN PERTAMA:200 POINTS FREE TW3D CLEANSER (BERJAYA)

Pada bulan pertama tu saya mula-mula rasa agak tertipu juga sebab saya ingatkan bayar je RM70 terus dapat voucher RM85. Rupa-rupanya tak semudah itu tau untuk dapatkan voucher dia. Saya ada juga pergi sound recruiter saya tu, tetapi nak buat macam manakan, dah bayar, starter kit pun dah dapat. Kemudian saya cuba untuk positif, nak mulakan perniagaan kenalah bermodal dan usaha lebih sikitkan. RM70 je untuk register.

Mula-mula, saya install 2 applikasi yang sangat pentuk untuk semua BC Mary Kay. Satu applikasi yang dikenali sebagai In Touch untuk membuat pembelian, semak stok, semak point, untuk hadiah-hadiah dan banyak lagilah. Memang menarik aplikasi dia. Yang kedua adalah applikasi eCollege. Dalam eCollege ni, semua BC boleh belajar mengenai semua produk secara terperinci.

Dah selesai install kedua-dua aplikasi tersebut, saya pun mulakan kelas ESRS di eCollege. Macam mana belajar di eCollege??? Semua pelajaran ada 3 modul, dalam setiap module akan ada video. Jadi tengok semua video yang ada tu. Lepas tengok video tu perlu jawab quiz pula. Dah siap jawab quiz, barulah voucher RM50 tu di kreditkan ke dalam InTouch. Voucher RM15 pula dapat daripada Mobile Online Ordering (MOO), kalau kita buat pembelian dekat applikasi InTouch tu akan terus dapat voucher RM15 tu. Kemudian Pink voucher RM20 untuk bulan pertama saya.

Jumlah kesemua voucher yang saya dapat kumpul pada bulan pertama tu adalah RM85 dan cuma sah laku selama 14 hari sahaja. Kemudian saya sempat lagi mendaftar untuk kelas ESRS pada bulan yang sama, tapi kena bayar RM47 dan selesai kelas je terus dapar voucher RM200. Wowwww best kan

1)    Pink Voucher RM20
2)    MOO Voucher RM15
3)    e-ESRS Voucher RM50
4)    ESRS Voucher RM200

Total semua voucher yang saya ada RM285, best kan. Apa yang saya beli? Berapa kos yang saya keluarkan pada bulan pertama??


CABARAN KEDUA: 350 POINTS FREE TW3D EYE CREAM (GAGAL)

Untuk cabaran bulan kedua ni, saya tak aktif sangat pada minggu pertama. Lagipun saya baru sahaja buat pembelian beberapa hari lepas untuk cabaran bulan pertama sebagai BC baru. Bulan kedua ni saya masih keliru dengan apa yang saya buat. Disebabkan Sale Director (SD) saya seorang yang hebat dan sentiasa push saya dan ajar saya macam-macam untuk buat sale.

Langkah pertama saya dipaksa rela untuk buat FB biz & IG Biz. Kedua saya dipaksa rela untuk bagitau semua keluarga, kawan-kawan, termasuklah kena buat pengumuman dekat FB & IG personal bahawa saya adalah Beauty Consultant Mary Kay. Opssssss rasa nak nangis pun ada, malu kot. Tapi malu-malu pun saya buat juga. Bukan saya ni buat benda tak baik pun. Sambutan perkenalan saya tu suam-suam kuku je. Tapi SD saya push lagi untuk saya show off bahawa saya memang betul-betul BC Mary Kay. (Stress tau kena push, tapi kalau tak push, saya tak buat)

Marah? Tak lah, saya merajuk je. Saya cakap dekat diri sendiri “Okey time to show off” pada minggu ke tiga saya beli clay mask je dan beli bekas kecil-kecil (2g) tu kat shopee. Dan pada 31 Julai 2020 bersempena Hari Raya Haji, saya bawa semua clay mask tu pergi rumah kakak ipar sebab keluarga semua berkumpul dekat sana. Hari tu pula adalah hari perlepasan rentas negeri, dah lama PKP tak keluar rumah, saya sekeluarga mengambil peluang ni untuk berkumpul.

Apa saya buat? Saya letak clay mask yang ada tu dekat atas meja dan isi dalam bekas (2g) dan bagi kepada semua ahli keluarga yang ada. Saya memang tak mengharapkan dorang beli pun time tu. Sebab saya tau semua orang nak guna duit sepanjang PKP ni.

Pada malam tu ada seorang Kak Ipar saya Whatsapp, dia cakap nak Gel Eye Mary Kay. Jadi tu lah custumer pertama saya. Memang saya tak buat sale pun untuk bulan kedua sebagai BC baru. Jadi saya tak dapatlah free TW3D eye cream. Lagipun memang saya tak minat eye cream.

 

CABARAN KETIGA: 600 POINTS FREE LUMIVIE INTENSIVE SERUM & BEG MARY KAY (BERJAYA)

Ini adalah cabaran terakhir saya sebagai BC baru. Memang nampak best sangat serum tu dengan bag Mary Kay. Saya target awal-awal beli 2 set Botanical Effect (1 set nak guna sebagai tester, 1 set sebagai stok). Haaahhhh ingat lagi time Hari Raya Haji, saya ada mempromosikan diri saya kepada keluarga bahawa sekarang saya dah join Mary Kay, kalau berminat dengan produk Mary Kay boleh lah cari saya.

Dan keluarga saya memang menyokong kerjaya saya sebagai BC Mary Kay. Rasa best sangat dan syukur, walaupun dorang tak beli banyak barang sangat, tetapi bagi saya sokongan tu memang sangat mengharukan. Saya juga memberanikan diri untuk mengiklankan produk Mary Kay di status Whatsaap & dalam group perniagaan kawasan setempat. Hasilnya, saya dapat seorang custumer untuk lipstick.

Selain itu, saya juga menghadiahkan mak saya set Timewise Repair. Bunyinya memang kedengaran mahal nak hadiahkan mak set Timewise Repair tu, tetapi dengan diskaun, saya rasa tak terbeban sangat lah.

Total kesemua yang saya bayar selepas tolak diskaun adalah RM1,213.20 (boleh tengok gambar dibawah ni, semua barang yang saya beli). Jimatkan, hampir dapat jimat 50% daripada harga asal. Dannnnnnn setelah tolak semua barang custumer, saya cuma keluarkan modal sebanyak RM590.20 sahaja. Itu pun sebenarnaya hadiah yang saya belikan hadiah Set Timewise Repair untuk mak. Saya punada dapat hadiah dari Mary Kay (bonus bulanan) lupa dah apa. Dan paling penting saya dapat capai target saya untuk dapat Bonus terakhir saya sebagai New Beauty Consultant.

Dah dapat hadiah dari Mary Kay, saya dapat lagi hadiah dari leader-leader saya. Best sangat-sangat. tak sabar nak tunggu van City-Link tu datang lagi.

Bayangkan kalau tiap-tiap bulan saya dapat jual produk sebanyak tu, wahhhhh lebih besar dari gaji saya sekarang. Padahal saya cuma join part time je & sebagai pengguna pada mulanya.

Okey boleh rujuk gambar dibawah ni untuk anda buat perbandingan harga.


Berminat nak sertai saya dalam perniagaan Mary Kay dengan pendaftaran RM70 sahaja atau nak beli produk Mary Kay atau nak tanya-tanya pun boleh. Jom hubungi saya segera melalui link di bawah ni

WhatsApp : https://wasap.my/+60145798627

Telegram: https://t.me/Stella_MK

Link: https://linktr.ee/Chrissella

 

 

 

********************

Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

SAYA PILIH UNTUK MENJADI BEAUTY CONSULTANT MARY KAY.

Pada 23 June 2020 saya telah membuat keputusan menyertai perniagaan Mary Kay. Saya start guna produk Mary Kay pada tahun 2019. Itu berpunca daripada muka saya breakout sebab pergi SPA kecantikan untuk mengecilkan pori-pori. Tapi memang lama dah minat dekat product Mary Kay ni, Cuma terasa mahal sangat, tu yang kumpul-kumpul duit.

Siapa sangka kan rupanya Mary Kay tu memang lama dah dekat dengan saya. Kawan saya sendiri adalah beauty consultant Mary Kay. Dia memang sangat baik sebab bagi saya peluang mencuba sendiri produk Mary Kay tu. Saya bayar secara beransur-ansur. Dah habis bayar barulah saya dapat produk tu. Time tu saya order Timewise 3D (Cleanser, day & night cream, mask).

Mula-mula pakai dalam 2 bulan, kulit wajah nampak kusam dan gelap. Disebabkan mahal, saya cuba bersabar dulu. Sampai satu masa ada kawan tegur kulit wajah saya nampak glowing la & nampak fresh walaupun pori-pori tu masih ada. Sedar- tak sedar dah 6 bulan guna, skincare pun tinggal lagi sikit. Bila difikirkan balik, Mary Kay ni tak adalah mahal sesangat pun, sebab satu skincare tu saya boleh guna 6 bulan (penggunaan saya lah). Jadi maksudnya, setahun saya Cuma 2 kali je beli skincare.

Disebabkan saya memang pengguna setia Mary Kay, saya buat keputusan untuk terus sign up menjadi Perunding Kecantikan Mary Kay. Lebih-lebih lagi nak dapat diskaun la kononnya.dannnnn dapat voucher free pula tu. 6 bulan saya kumpul duit untuk joint Mary Kay ni.

Starter Kit

Mula-mula saya register RM70 dan dapat la starter kit yang macam dalam gambar kat atas tu. Tetapi saya dalam starter kit tu saya tak dapat TimeWise Miracle Set 3D sample dengan TimeWise Moisture Renewing Gel Mask sample sebab tak ada stok katanya. Kemudian saya check dekat App Intouch (ni app untuk semua Beauty Consultant Mary Kay) dan tak nampak pun voucher seperti yang dijanjikan tu. Terkejut juga lah, rasa tertipu pun ada.

Okey lah next content saya adalah mengenai apa yang saya patut buat untuk dapatkan voucher saya, dan apa yang saya beli dengan voucher tu, sebab sekarang ni saya dah tamat cabaran sebagai New Beauty Consultant yang berlangsung selama 3 bulan. Lupa nak bagitau, semua yang dah mendaftar untuk menyertai Mary Kay akan dikenali sebagai Beauty Consultant (BC). Walaupun join hanya untuk menjadi pengguna sahaja.

Sesiapa yang rasa nak menjadi Beauty Consultant Mary Kay, tak kisahlah lelaki atau wanita, join sebab nak dapat diskaun, nak jual, atau nak berjaya dalam perniagaan Mary Kay ni, Jangan segan-segan untuk hubungi saya. Saya akan bantu anda.

 
 
 
********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

REVIEW: BETUL KE SUPERMAMA AIR BREAST PUMP SANGAT SENANG DIGUNAKAN???

Wahhh bestkan, kotak je pun dah rasa eksklusif 

Setelah sekian lama menyepi disebabkan cuti bersalin tambah berpantang lagi, memang tak terfikir pasal blog-blog, biznes-biznes semua. Posting pertama untuk blog selepas lama bercuti adalah nak buat review tentang AIR BREAST PUMP.


Beli sebab memang nak baby minum susu ibu je, walaupun susu tu tersangatlah kurang. Kedua sebab tertarik dengan iklan kat FB tu. Mana taknya Motor dicantum sekali dekat pump dan bentuknya pun macam best je. Nak beli 2 set (RM500) tapi takut tak sesuai pula, rugi nanti. Jadi saya beli 1 set (RM299) dulu lah untuk try test cuba.


Disebabkan ramai yang Pm Pm kat posting facebook supermama tu, tapi baca juga yang admin facebook tu lambat reply. Jadi saya pun buat keputusan untuk terus masuk kat website SuperMama LabApa yang bestnya kalau beli terus dari website SuperMama Lab tu??? Kita boleh tahu sama ada produk tu ada stok atau pre-order. Lepas tu boleh bayar secara ansuran selama 3 bulan tau. Tapi saya tak bayar ansuran la sebab kena bagi 3 number yang kat belakang kad atm kita tu. Dah selesai semua bayaran, nanti semua maklumat akan diterima melalui email kita sahaja.


Barang yang saya pesan tu mengambil masa selama 2 hari bekerja sahaja, kalau pengeposan ke Sabah atau Sarawak mungkin mengambil masa selama 4 hari ke atas kot. Cuma yang saya tak suka, barang tu di pos tak guna bubble wrap yang tebal jadi kotak dia ada kemek sikit.



Beli je memang dapat saiz 27. saya beli asing saiz 24




Dapat free alat ganti ni sekali

Nampak je dalam gambar ni kecil, tapi boleh muat 2 set AIR BREAST PUMP tau.  


__________________________Masa untuk mencuba _____________________

Mula-mula guna tu rasa sakit dekat puting, mungkin sebab terkena bahagian plastik yang keras tu. Lepas tu saya buat keputusan untuk beli silicone shield yang bersaiz 24 pula. Baru rasa selesa sebab plastik yang mencantumkan silicone shield dengan linker moto tu berada di bahagian luar silicone. Kalau saiz 27 tu pula, plastik keras (linker) tu berada di dalam dalam silicon jadi bila moto bergerak untuk pam, puting akan bergeser dekat linker tu dan rasa sakit. (faham ke tak tu???). Cuba tengok gambar yang kat bawah ni. tu lah rupa linker. Bahagian yang saya bulat merah tu lah yang saya maksudkan. Jadi sebab itulah saya tukar kepada silicone shield saiz 24.

Kuat ke moto pum tu??? Okey memang kuat, saya cuma guna sampai level 2 daripada 5. Memanglah tak terasa bila pam guna level 2 tu, tetapi ingat, sekiranya terasa sedutan pam tu kuat, susu akan kurang terhasil sebab puting tak selesa. Dan elakkan daripada mengepam lebih dari 30 minit. Saya akan guna push up bra yang tak ada dawai semasa menggunakan pam tersebut, memang terasa selesa dan melekat terus, mula-mula pernah cuba guna bra biasa atau singlet bra tu, tapi terasa longar dan senang jatuh. Sambil mengepam saya bolehlah buat kerja lain.  Tapi tak adalah buat kerja lasak sangat, nanti jatuh pula pump tu, cuma boleh buat kerja ringan-ringan je, macam makan. Hahahahahaha


Betul ke AIR BREAST PUMP SuperMama Lab ni tak kuat berbunyi??? Sebelum beli, saya pun ingatkan tak ada bunyi langsung. Rupanya kalau di tempat kerja, kawan yang duduk jarak 4 meter pun boleh dengar bunyi moto pum tu (betapa senyapnya tempat kerja saya kan, hihihihihi). Setiap kali saya guna breast pum memang kawan semua tau. TETAPI kalau pasal getaran moto tu, memang betul tak ada getaran langsung.


Lupa nak bagitau, setiap bahagian AIR BREAST PUMP SuperMama Lab ada dijual secara berasingan tau. Jadi setiap 3 hingga 4 bulan bolehlah tukar ye. Terus beli dekat website SuperMama Lab je. 


********************

Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella


TELEFILEM “TIADA LAGI” MEMANG BEST

Sumber: https://www.myinfotaip.com/2020/02/tiada-lagi.html

Saya memang jarang sangat tengok cerita Melayu. Tapi hari Sabtu tu (22 February 2020) sambil lipat pakaian tergerak hati pula nak on TV. Wahhh ada pelakon kegemaran saya yang cantik tu la, iaitu Rita Rudaini. Dari saya zaman sekolah dulu tengok Rita ni berlakon memang muka dia macam tu je cantiknya. Lepas tu ternampak pula Jay Iswazir pun berlakon sekali, sebab pernah tengok Jay ni berlakon dalam filem “Insan Terpilih (2019)”, memang best.

Dah cari cerita ni kat YouTube semua tapi tak jumpa pula.

PELAKON
Sebelum teruskan menaip. Kita kenali barisan pelakon dan watak-watak mereka.
1)  Datuk Nizar (Eizlan Yusof)
2)  Datin Nureen Azalea (Rita Rudaini)
3)  Iskandar (Jay Iswazir)
4)  Fatin (Dayang Areeda)

SINOPSIS MENURUT SAYA
Saya menonton filem ni mula dari rumah Datuk Nizar diserang oleh dua orang perompak. Perompak tu siap bawa seorang perempuan yang bernama Fatin dan tangannya turut diikat. Salah seorang perompak yang bernama Iskandar, memaksa Datuk Nizar menerangkan apakah hubungan Fatin dengan Datuk Nizar di hadapan Datin Nureen Azalea. Pada mulanya Datuk Nizar tidak memberi jawapan kepada Iskandar, sehinggalah Iskandar cuba melemaskan Fatin di dalam besen yang berisi air. Akhirnya, Datuk Nizar mengaku dihadapan Iskandar dan Datin Nureen bahawa Fatin adalah isteri kedua Datuk Nizar.

Perkara yang kedua pula, Fatin sebenarnya adalah bekas isteri kepada Iskandar. Mereka bercerai kerana Fatin curang dan dah taknak dekat Iskandar. Yelah Iskandar kan tak kaya cuma bekerja sebagai mekanik sahaja. Fatin pula bekerja dengan Datuk Nizar dan mereka selalu bersama.

Semua dah mengaku, perompak pun balik lah. Fatin pula bermalam dekat rumah Datuk Nizar dan Datin Nureen. Semasa di dapur, Datin Nureen berbual dengan Fatin, dan mengatakan Datin Nureen akan bercerai dengan Datuk Nizar kerana kecurangan datuk Nizar dan Datin Nureen tidak mahu bermadu dengan Fatin. Ayat yang bagus dilemparkan oleh Datin Nureen kepada Fatin “…Aku taknak bermadu dengan perempuan murahan macam kau… aku setia dekat suami aku tetapi dia curang. Kau ada suami tetapi kau curang”. Lebih kurang macam tu lah ayat dia. Tapi Datin Nureen tak menjerit-jerit pun, dia tetap bercakap dengan tenang dan cool.

Datuk Nizar tidak melaporkan kes rompakan tersebut kepada pihak polis kerana bimbang akan menjatuhkan air mukanya.

Keesokan harinya Datin Nureen awal-awal dah membawa dua orang anaknya pergi bercuti. Semasa percutian dengan anaknya, Datin Nureen ada terserempak dengan rakan lamanya. Rakan lamanya itu menerangkan sebab dia selalu mengelak daripada berjumpa dengan Datin Nureen. Rupanya ada cerita dibaliknya antara rakan lamanya dengan Datuk Nizar. Perkara tersebut membuat Datin Nureen lebih yakin dengan keputusan untuk bercerai dengan Datuk Nizar

Sekarang sesi proses nak cerai pula, Datuk Nizar sentiasa memberi alasan untuk Datin Nureen kesian dengan anak-anak sekiranya mereka bercerai. Namun Datin Nureen tetap dengan pendiriannya dan memecat Datuk Nizar daripada Syarikat sebab semua yang dimiliki oleh Datuk NIzar tu sebenar adalah milik Datin Nureen. Selepas perceraian, semasa Datin Nureen sedang menunggu kendaraannya, Datuk Nizar masih lagi memujuk Datin Nureen untuk kembali kepadanya kerana kesian dekat anak-anaknya. Namun, semasa kenderaan Datin Nureen sampai, Datuk Nizar sangat terkejut melihat Iskandar yang memandu kenderaan tersebut.

PLOT TWIST
Sebenarnya, Iskandar dengan Datin Nureen berkenalan semasa Iskandar menculik Datin Nureen dengan niat nak membunuh Datin Nureen kerana Fatin berkahwin dengan Datuk Nizar. Namun Niat Iskandar terbatal setelah menerima panggilan daripada ibunya dan mendengar nasihat ibunya. Setelah Iskandar melepaskan Datin Nureen, namun Datin Nureen kembali masuk ke tempat penculikan tersebut untuk menanyakan kenapa Iskandar menculiknya.
Jadi rompakan yang terjadi tu sebenarnya adalah rancangan Datin Nureen untuk mendengar sendiri pengakuan Datuk Nizar mengenai Fatin.

APA YANG SAYA SUKA TENTANG FILEM “TIADA LAGI”
Pertama: Datin Nureen mempunyai pendirian yang teguh dan tidak mudah terpengaruh dengan pujukkan manis Datuk Nazir. Datin Nureen juga seorang yang tenang menghadapi semua masalah dan tak adalah menjerit-jerit, terlolong-lolong.

Kedua: Rasa best bila part Datin Nureen mengambil semua harta miliknya daripada Datuk Nizar. Kerana Datuk Nizar sebenarnya seorang tidak ada apa-apa dan hanya menumpang harta kekayaan Datin Nureen dan telah menyalahgunakan kepercayaan dan kesetiaan Datin Nureen.

Ketiga: Watak Iskandar yang sentiasa menerima nasihat daripada orang lain dengan baik sehingga dia tidak menjadi penjenayah.

Keempat: “…Perempuan ni kalau dia cantik macam mana pun sekalipun, berhabis duit, jada badan, jaga itu, jaga ini, lelaki kalau dia nak cari lain dia tetap akan cari juga. Walaupun hidup dia banyak bergantung dengan kita…” Ayat Datin Nureen dalam filem Tiada Lagi.



********************
Sekian sahaja 
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

DIY DRY SHAMPOO MENGGUNAKAN BEDAK


Dry shampoo adalah shampoo rambut tanpa menggunakan air. Maksudnya tak perlu bilas dengan air. Memang betul dry shampoo ada dijual di Watson, Guardian, farmasi, dan sebagainya. Harganya pun boleh tahan juga tau.

Dalam keadaan yang terdesak dan anda tak jumpa pun kedai-kedai yang jual dry shampoo, tambahan lagi kulit kepala pun 3 hari tak cuci dan berminyak. Bagi yang ada internet yang laju tu, mestilah google atau tengok kat YouTube macam mana DIY dry shampoo kan. Kebanyakan di YouTube anda akan jumpa cara DIY dry shampoo menggunakan tepung + serbuk koko + essence bagai. Nak cari bahan-bahan tu pun kadang-kadang bukan senang.

Cara saya senang je, bahan-bahan yang saya gunakan cumalah bedak. Tak kisah lah bedak jenama apa sekali pun. Lagipun, saya rasa bedak senang nak cari dekat kedai runcit atau 7E pun ada jual bedak kan. Semua bahan dah ada??? Mula-mula selak rambut bermula dari bahagian tepi dahulu. Pastikan belahan rambut tu lurus la ye. Kemudian guna brush makeup yang tebal tu yang biasa orang guna untuk bedak makeup. Kalau tak ada berus makeup, sila guna tangan sahaja.

Terjumpa bedak ni kat rumah, guna ni je lah buat DIY

Selak rambut tu macam ni & letak bedak dekat kulit kepala tu sikit. lepas tu selak rambut yang seterusnya.

Taburkan bedak dekat setiap garisan belahan rambut. Buat lah seberapa banyak belahan yang anda suka. Kalau saya cuma 5 atau 6 kali selak dari kanan ke kiri. Kemudian, gosok lembut seluruh bahagian kulit kepala macam kita guna shampoo basah tu, tapi jangan garu ye. Tak perlu gosok lama-lama pun. Kemudian sikat rambut macam biasa.

Agak-agak la nak letak banyak mana di setiap garisan rambut tu, jangan banyak sangat.

Hasilnya, anda akan dapati kulit kepala yang sangat berminyak disebabkan tak cuci tu akan berkurangan. Kalau ada bawa minyak rambut, anda boleh la guna dekat bahagian hujung rambut tu macam biasa. Dannnn kalau ada mist seperti mist yang saya review haritu pun silakan guna, supaya lebih wangi. Nak tau mist apa yang saya review haritu???  Body Holic untuk Hair & Body Mist, kalau nak tau lebih lanjut bolehlah klik DISINI.

Pendapat saya, sekarang ni memang sangat memudahkan kalau melancong, masuk hospital atau pergi mana-mana bawa dry shampoo, tetapi lebih best kalau cuci rambut guna shampoo basah macam biasa tu, rasa lebih bersih dan puas hati sebab boleh garu-garu kulit kepala tu serta lebih yakin dengan tahap kebersihan kulit kepala.



********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

REVIEW: BODY HOLIC – SKY POTION

Sumber: Shoppee

Body Holic untuk Hair & Body Mist ni terdapat dalam beberapa variasi (saya tau sebab terjumpa dekat Shopee). Dalam diari kali ini, saya cuma akan buat review untuk variasi Sky Potion sahaja. Memang tak pernah tahu pun mengenai produk ni, yang Sky Potion ni saya dapat dalam goodies bag semasa menyertai workshop Underwater. Kalau nak tau apa yang saya buat dekat workshop Underwater tu bolehlah klik dekat SINI.

Kotak dia macam ni

saiz dia cuma 50ml, tapi sekali spray je dah cukup wangi

Dekat belakang botol ni dia ada tulisan Korea (Produk Korea la tu)

Body Holic Sky Potion ini mempunyai wangian Rose & Musk. Ia digunakan sebagai Mist untuk rambut dan badan. Haaaa jangan pula sembur kat baju. Bau dia memang sangat wangi.

Cara saya menggunakannya untuk Mist rambut. Mula-mula saya spray sekali sahaja pada rambut sebelah kanan dan spray sekali pada bahagian kiri pula. Kemudian gosok-gosok manja pada rambut supaya wangian nya menjadi sebati. Psssss, bagi yang DIY  sendiri dry shampoo tu bolehlah guna Body Holic ni sebagai pewangi rambut.

Harumannya memang sangat kuat, jadi jangan lah spray banyak sangat ye. Bagi yang nak bersukan dan risau rambut berbau, bolehlah guna Body Holic ni sebab wangian nya menyelamatkan rambut anda daripada berbau masam peluh. Lagipun saiz spray ni kecil sahaja (50ml) muat-muat dalam handbag.

Ooo saya tak cakap untuk spray dekat badan kan? Sebab saya suka guna minyak wangi nanti bercampur pula bau Body Holic dengan minyak wangi yang saya pakai tu.

********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

UNDERWATER WORKSHOP 2020


Pada 11 January 2020 saya menyertai satu workshop yang pertama pada 2020. Workshop tersebut bertemakan Underwater yang berlangsung di Bunch Cluster KL.  Terdapat empat jenama terkenal terlibat dengan workshop tersebut, antaranya DASHING DIVA, moonshot, peripera, dan CLIO.

Inilah workshop yang saya ikut tu

Jamuan ringan yang disediakan

Self service ye, kalau nak makan sila ambil sendiri

Keadaan di dalam ruang workshop, ramai peserta yang masih belum hadir


Acara bermula pada 11 pagi sehingga 2 petang, namun pendaftaran berlangsung sejak pukul 10 pagi. Semua peserta dihidangkan dengan pemanis mulut yang sangat sedap. Kemudian sesi demo solekan pun bermula. Selepas itu, sesi menghias kuku menggunakan kuku palsu atau sticker dari jenama Dashing Diva. Memang nampak sangat exsklusif sangat. Tak nak menaip panjang-panjang, silalah tengok gambar yang saya ambil sepanjang acara berlangsung.

 
Inilah peralatan yang digunakan untuk demo solekan

Kosmetik Peripera

Kosmetik CLIO

Kosmetik Merzy

Kosmetik moonshot

Dashing Diva

Kuku plastik

Menggunakan sticker kuku

Cenderahati untuk semua peserta


********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

TERIMA PANGGILAN DARIPADA SCAMMER


Baru masuk 8 hari tahun 2020 terus dapat panggilan daripada Jabatan kerajaan. Ingatkan panggil masuk kerja. Rupanya nak minta duit saya kot.

Pada 7 January 2020 saya ada transfer duit kat papa untuk renew lesen dan sewa kedai sekali. Pada 8 January 2020, pula saya transfer duit dekat saya punya Beauty Consultant produk Mary Kay.

Setelah selesai transfer duit Mary Kay tu, rasanya belum sampai 3 minit macam tu, tiba-tiba ada panggilan masuk. Tak tengok siapa yang call terus jawab. Mula-mula operator yang bercakap “Anda mempunyai 1 pesanan …… sila tekan 0 untuk berhubung dengan ….”, Tak syak apa lagi, dah tekan 0 tapi senyap je tiba-tiba ada seorang lelaki Cina yang bercakap.

Scammer: “Ye cik ada apa”
Saya:”Saya ada terima panggilan daripada encik tapi operator yang bercakap suruh tekan 0”
Scammer:”minta no IC”
Saya:”xxxxxxxxxxx”
Scammer:”Cik xxxxxx (nama penuh)” (tak sampai 10 saat dah dapat nama penuh)
Saya:”Ye saya
Scammer:”Anda didapati…… tidak membayar cukai… atas kompeni cik. Warisan Research PLT, dari Terengganu”

Saya kat Office dan depan komputer, terus je taip nama kompeni tu, sekali tengok google. Mmmmm sahhhh la orang ni nak bodohkan saya, kompeni tu berkaitan dengan kes 1MDB.

Saya:”ooo saya tak ada kompeni”
Scammer:”Kalau cik tak ada kompeni macam mana boleh ada rekod import? Ni semua dari LHDN dan cik gagal bayar cukai pendapatan, Cik kerja apa? Gaji berapa?” (Tadi cukai import sekarang cukai pendapatan pula, macam la LHDN tu tak ada rekod saya)
Saya:” okey terima kasih nanti saya pergi LHDN sebab say sibuk ni”
Scammer:”Kes ini telah diserahkan kepada pihak Jabatan SPRM jadi phak LHDN dah tidak ada urusan dengan cik.”
Saya:”Okey, thank you.”
Scammer:”Cik mesti datang ke SPRM Putrajaya sekarang, kalau tidak cik akan disenarai sebagai muflis, cik tau apa itu muflis, muflis itu bankrupt…. Menurut akta…..” (akta pun pun macam tak betul, sebab saya google semua yang dia cakap)
Saya:”Okey la encik, macam ni lah nanti saya akan pergi ke SPRM Putrajaya, saya akan cari pegawai di sana”
Scammer:”Cik perlu cari saya, Steven Ngui sebelum jam 4, cik sekarang di mana”
Saya:”Saya di Cybersouth sahaja”

Saya terus off dan baru perasan nombor telefon yang diguna tu adalah nombor Maxis dan bukannya nombor pejabat. Saya tau sebab saya ada App “Whose call”, cuma tak ada nama lagi, mungkin sebab nombor baru beli kot. Yelah scammer memang selalu tukar nombor baru. Ingat senang ka nak menubuhkan sesebuah syarikat besar. Biasa kalau komputer atau sistem robot yang buat panggilan saya terus letak ja, malas nak layan. Kecuali manusia ja saya layan. Jadi lain kali terus letak ja, tak payah layan. Lagipun, saya memang akan jawab semua panggilan, mana tau saya menang peraduan besar ke, tak pun client yang nak order barang Mary Kay ke. 

Peringatan untuk diri sendiri dan pada yang membaca. Scammer boleh menjadi sesiapa sahaja, dan mereka memang ada nama kita IC kita, serta nombor telefon kita, tetapi sila tanya pada keluarga atau rakan-rakan sebelum bertindak. Lagipun pihak kementerian atau jabatan bukan nya banyak masa sangat nak buat panggilan kepada semua orang. Kebiasaanya seseorang akan menerima surat atau email sahaja. Contoh nya, bila ada saman tertunggak, rasa-rasanya pihak JPJ dan seangkatan dengannya akan call kita dan bagi tau tak? setakat ni saya rasa belum pernah lagi la dapat panggilan macam tu. Waktu nak renew road tax & insurans kereta tiba-tiba terkejut ada saman tertunggak. Sama juga dengan peminjam tegar PTPTN. dah 10 tahun tak bayar, tak ada SPRM atau PDRM atau Mahkamah nak call, paling teruk pun anda akan dapat surat "cinta" dari mahkamah. itu pun disuruh hadir ke mahkamah yang terdekat, bukan mesti ke Putrajaya. Tak hadir ke mahkamah??? Tak ada juga mahkamah call, cuma nama terus disenaraikan CCRIS je (ni semua loan pun susah lah, jadi sila bayar PTPTN anda okey. Pandai pinjam, pandai lah bayar).  

Kecuali terdapat kes-kes tertentu memang pihak jabatan atau bank akan membuat panggilan kepada anda dan menggunakan nombor telefon pejabat yang mungkin anda boleh cari di google. Contohnya, pihak bank call cakap "Cik transaction anda harini sebanyak RMXXXX,  dan ada yang dibatalkan......  Pihak kami nak pastikan penggunaan akaun Cik adalah dari Cik atau pihak ketiga...." (lebih kurang macam tu lah, untuk keselamatan pengguna bankTetapi sila jangan bertindak secara terburu-buru seandainya mendapat panggilan yang meragukan, putuskan sahaja talian anda dengan scammer tu, tak payah cakap banyak, biar dia cakap sorang-sorang..



********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella