Featured Slider

LOKASI TRIP PERLANCONGAN PERCUMA MARY KAY 2021

Waktu yang ditunggu-tunggu telah tiba, memang setiap tahun semua Beauty Consultant Mary Kay akan berdebar-debar menunggu pengumuman destinasi percutian percuma adalah di mana???? Soooo pada 2021 ni akan dapat free trip pergi mana pula ye?

Taaaaadaaaaaaa destinasi percutian percuma yang ditaja oleh Mary Kay kali ini adalah BALI. Bestkan dapat percutian percuma setelah kita bekerja penat lelah. Cabaran trip percuma ke Bali ini bermula dari April 2021 sehinggalah September 2021. Walaupun time korang baca ni dah masuk bulan Ogos, korang masih boleh join challenge untuk percutian ke Bali ni tau. So berilah diri anda peluang untuk mencuba dan berusaha. Cehhhhhh betulah kan tak cuba kita tak tahu, jangan mengalah sebelum bertempur. haaaa gituhhhh

Sebelum tu jom cuci mata sikit tengok gambar Bali ni, best, cantik-cantik tempat dia kannnn. Alaaaahhhh korang boleh je search je kat google images haaahhhh semua gambar Bali yang tempat cantik-cantik yang korang akan jumpa.

Sumber: Google Image

Sumber: Google Image

Sumber: Google Image

Sumber: Google Image


Kes Covid belum selesai takkan lah dah boleh pergi melancong, pergi luar negara pula tu. Jangan risau sebab sekiranya kes semakin meningkat dan aktiviti sosial seperti melancong ni tidak dibenarkan atau dibatalkan, kompeni akan gantikan pakej percutian tu kepada CASH. Tak dapat bercuti tapi ganti pula dengan cash. best juga tu.


Nak tau lebih lanjut, jom lah chat-chat dengan saya atau beauty consultant yang berdekatan dengan anda. Nanti saya terangkan caranya dengan lebih terperinci. tak join tak apa sebab tak salah bertanya. Malu bertanya, sesat jalan. Haaaa gituhhhh


Hubungi saya melalui link ini: https://linktr.ee/Chrissella

PENGALAMAN: GEMBIRA BERSALIN TANPA "KOYAK" DAN JAHIT

Setiap orang ada pengalaman yang tersendiri semasa melahirkan anak. Kali ini saya hendak cerita tentang perjalanan kisah saya sepanjang mengandung sehingga saya melahirkan anak saya tanpa "koyak" dan jahit. 

TRIMESTER PERTAMA
Pada hari pertama saya tahu yang saya ni pregnant, saya rasa gembira sangat dan ada juga rasa sedih sebab si kakak dia baru sahaja genap setahun. Haaahhhh cepatkan dapat adik. 

Saya kira bertuah juga sebab mabuk sepanjang pregnant tu boleh dikatakan kurang lah. cuma rasa penat tu sahaja, rasa nak tidur je. Saya tak aktif sangat pada trimester pertama ni sebab nak jaga kadungan supaya memang betul-betul dah lekat kuat. 

Apa yang saya buat??? Saya Stop semua makanan manis (sebab semasa anak no.2 saya ada kencing manis) Saya berhenti ambil minuman 3 in 1, berhenti makan bread dengan kaya atau bun, kuarangkan nasi, minuman jus pun saya minum yang fresh sahaja tapi tengok jenis buah jugalah, ada buah tu memang manis dan boleh menyumbang kepada masalah kencing manis contoh nya tebu (gula kan diperbuat daripada tebu). Saya suka minum Milo tapi sejak pregnant ni, saya minum dalam sekali seminggu Milo kosong tanpa gula. 

Sepanjang kehamilan saya tak minum susu untuk Ibu pregnant pun, saya minum Marigold HL Low Fat Milk je. Makan pula, kalau saya mabuk-mabuk tu, husband akan belikan saya bubur.  Saya sarapan pun makan Oat atau nestum. Saya makan je semua yang tidak ada gula atau memang kurang manis. Saya memang target nanti bila minum air gula semasa kandungan berusia 16 minggu, keputusan gula saya tu cantik je. 


**Yang penting saya nak pastikan saya tidak ada kencing manis atau darah tinggi. Saya tak nak ulang alik klinik untuk check gula lah check darah lah. Penat tau lepas tu kalau darah tak keluar kita ketip lagi jari sebelah, bukan sekali, tapi test berkali-kali.

TRIMESTER KEDUA
Saya dah mula bersenam. Disebabkan saya ni pemalas nak bersenam dan kadang-kadang tu lupa, Jadi setiap hari saya akan jalan kaki pergi pasar pagi. Belakang office saya memang tiap-tiap pagi ada pasar pagi. Senaman juga tu kan hihihihihihihi. 

Pada waktu malam pula sebelum tidur, saya buat senaman kagel dan senaman malas iaitu saya baring di lantai kemudian kedua-dua kaki saya pula disandarkan kedinding, pastikan bontot tu rapat ke dinding, jadilah bentuk L (senaman ni bagus untuk meredakan sakit belakang tau). 

Sambil senaman saya tengok handphone. Kalau rasa rajin nak buat senaman lebih, saya akan buat beberapa lagi lagi senaman macam dalam gambar dibawah ni. Tapi kalau malas sangat memang saya buat senaman "L" tu je lah.

Inilah senaman "L" yang saya cakap tu
(sumber google Images)


Saya memang sediakan bantal untuk letak kepala, kaki tu je turun naik
Dah 20 kali kaki kiri, tukar kaki kanan pula
(sumber google Images)


Saya ulang untuk beberapa minit
(sumber google Image)


Ni pun best kalau rajin buat
(sumber google Image)


Setiap hujung minggu saya akan cuci bilik air secara mencangkung. Husband saya kerja setengah hari pada hari Sabtu, jadi setiap hari Sabtu jam 9.30 pagi atau 10 pagi saya dah terpacak dekat mall (Naik Grab Car, senang tak paya cari parking). Haaaaahhhh sebab husband saya cakap saya ni malas bersenam jadi dia suruh saya bersenam di dalam mall. Saya ingat lagi husband saya cakap, semalas-malas mana pun wife dia ni, tetapi kalau dah masuk mall mmmmm masuk mall subuh, keluar mall belum tentu petang. (Perli saya la tuuu, cakap la masuk Watson subuh keluar Watson lunch time). Tapi saya tak adalah betul-betul balik dari mall tu petang. Saya dah st alarm siap-siap, jam 12.30 tengah hari saya kena keluar dari mall dan jam 1 tengah hari dah depan pintu office husband saya.  Kami pun balik sama-sama, makan tu dah confirm la tapau.

Haaaaahhh kalau korang memang malas sangat nak bersenam, boleh cuba bersenam di mall, cuci-cuci mata tengok barang cantik-cantik, memang confirm korang tak akan perasan yang korang dah berjalan 3-4 jam dalam mall tu. Rumah saya memang dekat dengan mall pun, saya selalu pergi IOI mall Puchong (sebelah Office husband je) dan Sunway Pyramid. Kedua-dua mall tu dah cukup luas untuk saya berjalan. Bagi yang ada anak kecil yang hyper pula, saya tak galakkan untuk bersenam dekat mall, sebab ibu pregnant nak bawa perut pun penat, inikan nak kejar anak dekat mall.

Ahad pula, memang husband akan joging setiap pagi dekat Taman Bukit Jalil. Malas tak malas saya pun kena join sekali sebelum dia jogging dengan orang lain hahahahahaha (itu satu ugutan untuk wife yang malas nak join jogging).

**Saya dah minum air gula dan keputusannya sangat bagus, dan saya teruskan diet yang sihat untuk pastikan gula saya tak naik sebab nati akan ada sesi minum gula yang ke-2. Cuma sedih sebab saya ada masalah HB Low.


TRIMESTER KETIGA
Disebabkan saya dah bermalas-malas sangat sepanjang trimester kedua tu, jadi semasa trimester kediga ni saya dah kena rajin lah buat semua senaman yang saya abaikan semasa di trimester kedua tu.

Setiap kali mandi dan gosok gigi, saya akan mencangkung. Lama saya gosok gigi, lamalah saya mencangkung. Disebabkan sakit belakang semakin kerap menyerang, dan saya dinasihatkan oleh mak mentua saya (Bidan ni tau) supaya buat "senaman malas" dan kagel tu lama sikit. Agak-agak dalam 1 jam macam tu. Kalau anda yang baca ni nak tau senaman lain untuk ibu mengandung, boleh je cari dekat Google Images, banyak senaman yang kita boleh ikut dekat situ, tapi saya ni cuma senaman yang dekat atas tu jelah saya rajin buat. 

Saya dah tak larat nak jogging, tetapi husband saya akan temankan saya berjalan-jalan (Jalan kaki okey, bukan jalan-jalan naik motorcar). Semangat husband saya ni, dia memang selalu sokong saya dan tolong saya. haaahhh bertuahkan saya.

Semasa usia kandungan saya masuk 36 minggu macam tu, bermulalah PKP yang pertama pada March 2020 dan semua orang tak boleh keluar. Husband pun tak pergi kerja (terkandas dikampung sebab husband teman saya balik kampung naik flight, nak bersalin di kampung). Saya memang control makan saya dengan ketat sebab musim PKP ni lah selera semua orang meningkat, saya tengok je keluarga makan. Sampai ayah saya pesan suruh saya makan je tak payah diet sangat. 

Ada juga yang tanya, saya ni ada minum air selusuh ke, minyak kelapa dara ke? Jawapan saya tak ada, saya cuma minum air kelapa muda bermula kandungan berusia 38 minggu, segelas dua tiga hari sekali je. Mana nak cari air kelapa muda time PKP ni, Tu pun saya minta dekat Auntie saya yang tinggal di hujung simpang tapi sebaris dengan rumah Bapa saya lah. Tak jauh sangat sebab Auntie tanam pokok kelapa yang pendek tu depan rumah jeeee. 

Saya tak makan apa-apa supplement pun, cuma sepanjang saya mengandung, saya makan ubat yang nurse bagi sahaja.  

Last sekali mestilah kena kerap bersama suami, nurse pun ajar saya macam tu, dan saya rasa mak buyung yang lain pun ada diajar benda yang sama kannnnn.

Sentiasa positif dan jaga emosi. 

Ini adalah pengalaman saya sendiri, lain orang lain cara dia. Mungkin cara ni sesuai untuk saya dan tak sesuai untuk anda yang membaca ni.


Kalau nak tau kisah manis semasa saya bersalin pada 2020 boleh baca dan KLIK DISINI.


****************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

CERAHKAN WAJAH DAN PUDARKAN JERAGAT DENGAN LUMIVIE SKINCARE

 


LumiVie Skincare ini adalah khas untuk mereka yang ingin mencerahkan atau memudarkan jeragat. Bahan utama dalam Lumivie ini adalah Mutiara Hitam, Opti-BrightTM Complex, dan Samphire dengan teknologi Korea yang dapat meningkatkan daya kekuatan, kecerahan, dan kelembapan kulit. 

BAHAN-BAHAN UTAMA"

Sumber Google Image

1) Mutiara Hitam (Hydrolyzed Pearl)

Meningkatkat daya tahan kulit untuk membantu pemulihan kulit dan meningkatkan ketahanan kulit. Ia juga dapat mencerahkan kulit wajah.


Sumber Google Image

2) Opti-BrightTM Complex (Ekstrak akar Angelica Acutiloba, Asid Amino sayuran, dan Niacinamide)
Dengan campuran bahan yang berpotensi untuk menghalang proses kulit menjadi kusam dan tona kulit yang tidak sekata. Bahan ini terdapat dalam LumiVie Serum dan Krim Pelembab. Ia juga telah diuji secara klinikal dan menunjukkan kebolehan untuk mencerahkan kulit dan tona kulit secara sekata. 


Sumber Google Image

3)Sampire (Ekstrak Salicornia Herbacea) 
Merupakan salah satu bahan dalam produk penjagaan kulit, dan mempunyai kebolehan unik untuk meningkatkan daya pemulihan dan kelembapan kulit.

**********

Seperti gambar pertama di atas  terdapat 5 produk dalam set Lumivie ni.

LumiVie Foaming Cleanser, 100G RM125
Pencuci yang berfungsi menjadikan wajah bersih dan segar, serta bebas dari segala habuk kotoran dan juga kesan solekan 


LumiVie Essence Water, 100ML RM129
Membantu melembabkaan kulit di samping meningkatkan kecerahan kulit dan luminositi.


LumiVie Intensive Serum, 30ML RM264
Meningkatkan keceraahan kulit dan memantapkan regimeen penjagaan kulit anda dengan sentuhan konsentrasi tinggi diperbuat dari bahan-bahan yang berkesan.


LumiVie Moisturizing Cream, 30ML RM179
Rasakan kelembapan kulit wajah yang luarr biasa apabila pelembab ini mula menyerap ke dalam kulit anda agar kulit wajah terhidrat sepanjang hari.


LumiVie Black Sheet Mask, 5 keping RM245
Manjakan kulit wajah anda dengan masker serat arang binchotan yang meningkatkan kelembapan kulit wajah. Lihatlah kesan pencerahan dan keserian pada wajah anda apabila menanggalkan masker tersebut. Sekeping LumiVie Black Sheet Mask bersamaan dengan sebotol LumiVie Intensive Serum 30ml. 


Sekiranya anda berminat dengan Skincare LumiVie ini, anda boleh hubungi Beauty Consultant anda atau sekiranya anda belum pernah mengenaali mana-mana Beauty Consultant Mary Kay, anda boleh terus hubungi saya. 

Hubungi saya melalui link ini:https://linktr.ee/Chrissella


****************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

 

AWAS!!! LUMIVIE SKINCARE BOLEH MENYEBABKAN KULIT KERING DAN BERJERAWAT.



Mary Kay Lumivie ini sebenar khas untuk mereka yang ingin mencerahkan kulit wajah dan memudarkan jeragat (Baca betul-betul MEMUDARKAN bukan menghilangkan jeragat ye). Yang wowwww nya Lumivie ni dikilangkan di Korea. Siapa yang berminat dengan glass skin bak artis korea tu, bolehlah guna Lumivie ni.


Namun, kenapa selepas pakai 1 set Lumivie ni, kulit jadi kering dan ada yang tumbuh jerawat??? Haaaahhhh takut tak. Cuba tengok balik anda beli dekat mana dan dengan siapa produk Lumivie Mary Kay tu. Kalau dengan Beauty Consultant Mary Kay, anda boleh cari balik Beauty Consultant korang tu untuk penerangan lebih lanjut atau tukar dengan produk lain. Boleh tukar ke??? Boleh saja sebab kita ada product warranty (nanti saya cerita mengenai warranty tu okey). TETAPI kalau anda beli dekat Shopee atau Lazada, saya tak pasti anda boleh tukar atau tak lah.


Berbalik kepada cerita asal kita, cehhhhhh hihihihi. Kenapa kulit wajah menjadi kering dan kadang-kadang sampai mengelupas. Paling teruk tumbuh jerawat???


1) SALAHKAN PENCUCI WAJAH.
Amboi tajuk kecil tu macam nak cari gaduh. Disini, bagi anda yang tak tahu tekstur pencuci wajah Lumivie ni macam mana kan. saya nak bagi tahu lah yang pencuci wajah dia jenis yang berkrim dan berbuih. Bagi mereka yang berkulit kering, tolonglah kurangkan untuk guna pencuci yang berbuih atau terlalu berbuih. Bukan setakat itu sahaja, anda yang berkulit kering tidak boleh guna pencuci wajah yang berbentuk gel. 


Disebabkan kulit wajah kita dah kering, ia akan menaktifkan kelenjar minyak pada kulit wajah sehingga tumbuhnya jerawat. Korang rasa kalau anda yang memang sedia ada jerawat merah tu guna pencuci jenis mengeringkan wajah, bayangkan jerawat anda akan menjadi semakin aktif berjemaah dekat muka tu.


Haaaaaaaa dah tau kan sebabnya, masih nak guna guna pencuci Lumivie ni? Boleh saja tetapi kurangkan kuantiti pencuci wajah Lumivie tu, picit pencuci tu 0.5cm sahaja dah cukup untuk seluruh wajah anda, jimat (ehhh betul lah, anda boleh guna 4 bulan dan keatas). Sebab itu pentingnya ada Beauty Consultant untuk terangkan cara penggunaan produk Lumivie ni.


Dah cuci wajah tu, cepat-cepatlah guna pelembab atau juga dikenali moisturizer atau hydrate. Jangan tunggu dah setengah jam baru sibuk nak guna toner lah pelembab lah, serum lah. Pori-pori masih segar dan persih selepas mencuci wajah, jadi teruslah guna skincare yang seterusnya. 


2) TAK SESUAI GUNA PELAMBAB LUMIVIE
Kita kena faham bahawa kulit semua orang adalah tidak sama dan kesan pelembab Lumivie ini juga berbeza untuk setiap orang. Macam mana nak tahu sesuai atau tak??? 
>>> Rasa pedih dan terbakar
>>> Rasa gatal-gatal dan kulit wajah "tertarik"
>>> Breakout (kena tahu beza Breakout dengan Purging
>>> Munculnya Milia
Kalau setakat sekali dua kali guna ada rasa macam keadaan diatas itu adalah biasa. Tetapi kalau dah 10 kali guna pun ada rasa teruk macam tu, please stop.


Perlu diingatkan bahawa Pelembab Lumivie ini mengandungi bahan ascorbyl glucoside iaitu ada sedikit kandungan vitamin C didalam produk ini. Haaaa jerawat sangat sensitif dengan vitamin C ye. Kalau anda rasa jerawat tu sekejap ada sekejap tak ada, anda gunalah vitamin C semasa jerawat tu tak timbul.


3) TAK SESUAI GUNA ESSENCE WATER ATAU SERUM
Seperti yang diterangkan atau panduan yang kita baca essence water lumivie memberi kelembabpan yang cukup kepada kulit wajah, namun begitu masih ada yang akan rasa pedih bila guna essence water tersebut, jadi itu tandanya anda tidak sesuai menggunakan essence water Lumivie. Apa yang perlu anda buat??? Cuba bagitahu dekat beauty consultant anda tentang masalah anda dan minta tukar kepada Timewise Softener atau Botanical Effect Freshen. (Boleh tukar kalau tak sesuai tetapi kalau dah tamat warranty tu tak boleh lah tukar


Saya ada kawan yang tak boleh guna serum Lumivie, dia rasa terbakar kat kulit wajah dia. Maksudnya kalau anda dah tau yang anda tak sesuai menggunakan serum Lumivie, please lah jangan nak try try testing gatal nak cuba sheet mask Lumivie pula ye. Kenapa??? Sebab sekeping sheet mask Lumivie bersamaan sebotol serum lumivie (30ml). Haaaahhhh kalau dah setitik serum pun rasa terbakar, macam mana pula nak guna sekali gus sebotol tu. 


Ada juga yang guna serum Lumivie ni, jeragat semakin terang. Untuk permulaan nak memudarkan jeragat, anda hanya perlu sapukan serum Lumivie pada bahagian jeragat sahaja. Sampailah jeragat anda tu ada nampak perubahan atau pudar-pudar, barulah anda sapu ke seluruh wajah. Kenapa??? Bila anda terus sapu ke seluruh wajah, kulit yang sememangnya tak ada jeragat tu akan jadi lebih cerah dan menyebabkan jeragat anda nampak semakin gelap disebabkan kontra dengan kulit cerah anda tu. 


4) PASTIKAN ANDA GUNA SUNSCREEN
Kita guna produk untuk mencerahkan kulit wajah, tetapi kulit wajah masih kusam. Sila check balik rutin atau cara penggunaan skincare anda. Adakah anda ada buat exfoliate  untuk buang sel kulit mati setiap minggu??? Adakah anda pergi kerja di luar rumah tanpa menggunakan sunscreen??? 


Sekarang dah terjawab sedikit tanda tanya mengapa muka naik jerawat atau kusam kan. Haaaaahhhh sebab itulah anda perlu ada Beauty Consultant untuk anda tanya bila anda ada masalah dengan produk tu. Saya pasti Beauty Consultant anda akan mencadangkan untuk menyelesaikan masalah jerawat terlebih dahulu sebelum menggunakan produk mencerahkan kuli wajah.


Apa-apa pun set Lumivie ni memang terbaik untuk mereka yang sesuai menggunakannya, sebab kulit anda boleh menjadi glass skin, parut jerawat  dan jeragat pun boleh pudar, kulit wajah menjadi semakin cerah dan sekata. Nanti saya cerita tentang bahan-bahan yang ada dalam Lumivie ni ye.


Hubungi saya melalui link ini:https://linktr.ee/Chrissella


****************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

 


PENGALAMAN: MENCABARNYA BERSALIN SEMASA 2020

Ini adalah pengalaman saya yang ke-2 bersalin tak kena gunting. Start tahu saya ni pregnant 1 bulan, saya terus stop semua benda manis, masin. Sebab takut kena kencing manis, lagipun banyak dengar cerita kalau kencing manis baby besar. Woooowww macam mana nak teran, saya ni dah lah kurus kering. Happy juga sebab dapat baby tahun 2020, yelah semasa saya kecik-kecik dulu, memang banyak berangan tentang 2020 ni (cuma tinggal angan-angan jelah). Siapa sangka number yang cantik "2020" tu ialah semua orang kena duduk kat rumah dan tidak boleh keluar sesuka hati. 

Cabaran dia ialah bersalin waktu PKP yang musim pertama tu. Memang kecoh hospital kat kampung, lebih-lebih lagi bila tahu yang saya ni datang dari Kuala Lumpur. Nurse memang tanya saya ni ada pergi dekat dengan perhimpunan Masjid Petaling Jaya (kalau tak silap lah).  Ada juga yang heran macam mana saya boleh terlepas naik Flight sebab perut dah membuyung 34 - 35 minggu macam tu lah. Nanti saya cerita pengalaman naik flight masa pregnant tu.

10 hari sebelum bersalin, perut saya memang dah turun sangat, kepala baby gerak pun rasa macam dah kat hujung-hujung je. Sepanjang duduk berkurung dan menunggu hari bersalin tu, saya memang paksa diri untuk banyak bergerak dan mencangkung. Yang bestnya adik saya bersalin 1 April 2020, baby adik terpaksa lahirkan baby dia awal sebab adik ada ketumbuhan dalam rahim (lupa apa nama dia) dan adik ada kencing manis sekali gus menyumbang "tumbesaran" baby yang montel. Hihihihihihi . Wahhhh saya pula masih menghitung hari. 

Cehhhh saya buat rajin masak untuk orang berpantang. Padahal diri sendiri tengah meenunggu hari. Saya masak ikan bakar, ayam kacang "mo", ayam halia, bawang goreng, ikan bilis goreng, tumbuk kunyit muda, ikan steam, ikan goreeng lada hitam, mmmm banyak la menu orang berpantang ni sebenarnya. Makan je tapi ingat, makan dalam kuantiti sedikit je tetapi kerap. Tu yang memang nak jaga badan macam saya la. Tapi adik mmmmmmmm makan selagi boleh. hahahahaha.

Jom saya mulakan kisah bersalin 2020 saya. 

Pada malam 9 April 2020 hari Khamis, saya rasa perut macam dah selalu mengeras daripada hari-hari lain, sakit tu tak datang lagi lah dan belum ada "spotting" lagi. Mood saya memang nak duduk dan baring je. tak selesa sebab perut tu selau mengeras, pergerakkan baby adalah normal, jadi tak rasa risau. Anak-anak saya semua husband yang jagakan, saya pula berehat je, sebab dalam hati ni rasa waktu bersalin tu dah nak dekat sangat.


Pada pagi 10 April 2020 hari Jumaat, saya rasa perut memulas sedikit sahaja  pada jam 6 pagi, tapi masih boleh tahan lagi. Saya suap anak saya makan sarapan, husband pula sediakan sarapan untuk anak sulung saya. Jam 7 lebih, saya rasa sakit perut tu terasa lebih kuat dan 10 minit sekali. saya terus susun semua barang yang nak dibawa ke hospital dekat ruang tamu. 

Mula jam 8 pagi, sakit dia terasa memang tak boleh bawa bincang. Saya bagitau husband yang saya nak mandi dulu sebelum pergi hospital. Husband saya terus masak air panas (kat kampung tak ada water heater) untuk saya mandi. Setiap kali sakit tu datang, saya akan terus duduk macam kucing tu, kaki tu macam posisi melutut dan tapak tangan sentuh lantai. Husband pula, akan urut (gosok sedehana laju kat pinggang) dari tengah belakang tolak sampai ke bawah pinggang. Memang rasa sakit tapi tindakan husband macam tu dapat mengurangkan rasa sakit tu.

Air suam dah tersedia, saya duduk dekat kerusi, husband saya yang mandikan saya (cuci rambut sekali), kalau sakit tu datang pula husband akan tolong urut pinggang saya tu. Memang mandi cepat-cepat lah sebab selalu je rasa sakit tu datang.

Dah siap mandi, husband tanya nak terus pergi hospital tak? saya cakap belum lagi ni sebab belum keluar "spotting".  Saya cadangkan pergi hospital jam 11 pagi sebab pengalaman saya dulu memang nak tunggu laluan tu buka sampai 6 jam menahan sakit tu. Kalau dekat rumah, husband ada tolong apa yang patut time sakit menyerang, lagipun waktu tu PKP memang husband tak dibenarkan teman isteri dalam wad bersalin. 

Anak-anak saya memang sangat memahami waktu saya sakit, dorang diam je tengok saya tahan sakit. Jam 8.35 macam tu, saya pergi tandas lagi (memang akan sentiasa rasa nak kencing je). Saya nampak ada "spotting" sikit. Saya bagitau husband yang saya nak pergi hospita lah sebab dah mula keluar "spotting". 

Jam 9 pagi lebih, saya sampai hospital dan terus pergi ke wad bersalin. Saya memang suruh husband saya balik terus sebab risau anak-anak saya tu nakal dan tak terkawal nanti. 

Waktu dah sampai hospital tu, saya berjalan nak pergi wad dan memang rasa sakit tu datang saya terus buat posisi merangkak. dah kurang sakit, saya akan cepat melangkah menuju wad. Dan sakit tu menyerang lagi, ada seorang kakak cleaner datang dan papah saya pergi wad. Sampai depan wad, seorang nurse keluar dan saya bagi buku pink dekat dia. Dia tanya soalan dan saya tak sempat jawab sebab saya tengah menahan sakit."dari mana, macam mana boleh sampai sini, anak keberapa, dah buat test covid, dah scan suhu dekat depan......" banyak lagi lah soalan, semua saya tak jawab. Sakit ni kau tanya macam-macam pula. Rasa sakit datang saya terus cepat-cepat cakap"Saya dari Bukit Jalil, sampai sini pada 14 March 2020, saya tak scan suhu lagi" tu je saya boleh jawab dan sakit pun datang lagi. Nurse suruh saya pergi ke pintu utama yang ada kinopi tu untuk scan suhu dulu untuk mengesahkan saya ni tak demam dan sihat. Kesian kakak cleaner yang tolong tu kena marah sebab sentuh saya.

Taktau lah Nurse tu takut sebab saya dari Bukit Jalil atau dia gementar apa. Yang saya tahu kat depan wad bersalin tu, abang security yang jaga situ dah scan suhu saya pun. Tak apalah, saya dengan perut sakit tu menuju ke pintu utama, sakit dah kurang, saya terus cepat-cepat berjalan menuju ke pintu utama (50 meter kot). Namun baru 10 langkah je sakit tu datang lagi, dan saya pun buat la posisi merangkak dan rasa macam nak meneran, time tu semua orang (security, cleaner dan nurse tu nampak). sorang Nurse tu datang papah saya dan seorang security pergi ambil kerusi roda. Kemudian 3 orang Nurse yang dah bersiap pakai baju plastik semua tu pun datang tolong saya. Dorang tolak saya sampai kinopi yang depan pintu utama. Perasaan saya macam saya ni akan menyebabkan malapetaka je. hihihihihi sakit tau.

Sampai dekat kinopi tu, saya pun kena scan suhu sahaja macam yang security tu scan depan wad bersalin tadi. Lepastu masuk dekat dalam kinopi tu sebab ada tempat khas untuk kecemasan. Sekali masuk, nurse pun terpinga-pinga, semua barang tak ada, yang ada katil sahaja. Dorang bising sesama dorang lah sebab dorang dah setup semua kelengkapan dekat situ tetapi dah hilang licin cuma tinggal katil sahaja. Seorang Nurse minta maaf dekat saya dan suruh saya tukar pakaian Pink (pakaian untuk ibu yang masuk wad bersalin tu). Saya disuruh baring diatas katil terlebih dahulu untuk berehat sementara dokter sampai. Tak sampai 5 minit, datang seorang nurse suruh masuk wad bersalin, sebab dekat kinopi tu kosong tak ada apa-apa termasuklah air. Nurse minta maaf lagi dekat saya, saya okey-okey tak apa, sambil menahan sakit. dan rasa macam ada benda dah nak terkeluar sangat-sangat dah. 

Sampai dekat Wad bersalin, saya disuruh kencing untuk check air kencing. Tapi saya bagitau Nurse yang kencing saya tak keluar. Nurse okey je, dia suruh saya baring dekat bilik bersalin sebab dia nak check bukaan laluan baby. Seorang Nurse tu dah sediakan baju untuk bersalin. Sekali Nurse selok, dah luas sangat bukaan dia, tapi Nurse cakap belum pecah air ketuban. Saya bagitau nurse yang semua anak saya memang Nurse yang tolong pecahkan air ketuban dan ketuban saya berlayer. Nurse pun terus minta kebenaran untuk pecahkan air ketuban. Saya dah sedia untuk meneran, Air ketuban dah pecah dan nurse dah angkat "mangkuk" ke apa benda tu untuk tadah air ketuban. Saya pun terus teran. Nurse cakap saya pandai teran, sekejap je dah keluar kepala. Haaaaaahhhh lega. Saya bersalin dan tak sempat tukar pakaian untuk bersalin yang oakaian operation ke apa tu yang guna tali je.

Siap keluarkan apa yang patut dan bersihkan saya, Nurse cakap yang saya tak perlukan jahitan sebab tak koyak. Wahhhhh saya suka saya suka, senanglah waktu berpantang nanti. Dah siap semua, dokter pun sampai, Nurse kat situ kacau dokter tu. Spotting dokter dia, buat tak tau je Nurse membebel. Sebelum pergi ke katil saya, ada seorang Nurse baju biru tu cakap-cakap tapi yang saya ingat cuma "Jangan tunggu sampai nak terkeluar dah baru pergi hospital.........." Dalam hati saya, saya ada pengalaman yang buruk sangat sebab jadi budak baik datang hospital awal. Tetapi saya tak menjawab kat Nurse tu, saya cuma ucapkan terima Kasih jak. Sebab saya tak sabar nak jumpa my little angle.


Makanan dia sedap tau



Inilah pengalaman bersalin pada 2020 saya. 

Apa yang sedihnya baby girl saya ada G6PD, saya tak risau sangat sebab kawan saya pun ada G6PD dan pantang dia tak boleh makan KACANG PARANG. Dan G6PD Baby adalah kanak-kanak yang sihat seperti kanak-kanak normal, mereka hanya pantang KACANG PARANG. Alaaaaa banyak lagi kacang lain yang mereka boleh makan. Cuma yang lebih menyedihkan bila saya dan baby kena tinggal di wad kanak-kanak selama 5 hari untuk pemantauan takut demam kuning. Memang tak best pun duduk wad kanak-kanak tu dengan Nurse yang bajet lebih, sikit-sikit perli orang, saya yang diam-diam je pun ada je gosip dorang, malas cerita nanti ada spam masuk sini mengomen baik sangat, dorang tak terfikir ke kalau ada orang yang berniat jahat pergi kejar dorang waktu balik kerja. 

Kesimpulannya kita kena tahu kemampuan kita sebelum bertindak, macam saya memang dah jaga kesihatan sejak hari pertama saya tahu yang saya pregnant. Dan saya amalkan diet ibu mengandung senaman malas (ni memang senang kalau tak buat juga tu mmmmmm). Nanti saya nak buat content tentang cara saya untuk mudah bersalin, atau tentang G6PD kot. hihihihihi

Nak tau aktivi saya sepanjang saya mengandung boleh baca DISINI

p.s Mak mentua saya bidan, dan ada 11 orang anak, saya banyak belajar dari dia termasuklah masakan sedap untuk ibu berpantang. Jadi tak heranlah husband saya boleh jaga saya semasa saya pregnant, bersalin dan berpantang semua tu dalam PKP time, siap tolong urut-urut belakang dan kepala yang dia pandai lah. Bertuah saya hihihihihihihi.


****************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

APA YANG BEST KALAU JOIN MARY KAY

Mesti ramai yang taknak join MK ni sebab ingat MK MLM kan. Nanti saya ceritakan MLM dalam MK ni. Dalam penulisan harini saya nak direct cerita tentang apa yang bestnya dalam MK dan apa yang korang patut tahu kelebihan seseorang itu join MK. Ini apa yang saya nampak dalam MK, mungkin orang lain nampak lebih lagi apa yang saya tahu.


1) Diskaun 
Semua yang join MK ni memang akan ada special diskaun dari kompani. Diskaun yang diberikan adalah sama tanpa mengira pangkat anda dalam MK, haaaaa bestkan. Semakin banyak yang anda beli atau borong, semakin tinggilah diskaun yang anda akan dapat. Alaaaa macam kita beli barang dengan stokis atau pasar borong, semakin banyak kita beli semakin tinggi diskaun dia kan.

Tak kisahlah anda join MK sebab nak guna sendiri atau nak jual, anda masih tetap akan dapat diskaun kalau anda mencapai T&C yang ditetapkan untuk diskaun.


2)Barang adalah direct beli dari HQ
Okey yang ni memang best, sebab kita tak beli barang dari stokis atau agent. Tetapi kita order direct dan bayar direct kepada HQ. Apa-apa yang berlaku dengan bungkusan anda tu seperti pos lambat atau barang rosak dan pecah, kita boleh direct tanya HQ.

Lepas tu, kalau kita nak suruh HQ Pos barang direct kepada customer pun boleh sangat. Kotak MK cantik tau, mesti customer happy je nampak abang CityLink hantar kotak MK. 


3)Kos postage murah
Kalau kita beli barang berat 10kg sekalipun, harga pos dia tetap sama (SM RM10, SS RM15). Nak free pos??? Kalau pembelian anda tu mencapai point yang ditetapkan oleh HQ, anda layak menerima Free Postage. Heyyyyy pembungkusan pun cantik tau, saya tak pernah lagi dapat kotak produk yang rosak.


4)Pengiktirafan atau Penghargaan
Setiap usaha yang berjaya dalam cabaran yang diberi oleh kompeni atau leader anda akan diberi pengiktirafan. Antara hadiah yang kompeni seperti perlancongan bertaraf 5 STARS percuma, cincin berlian percuma, PINK CAR percuma, handbeg percuma, dan banyak lagilah. Anda cuma perlu pastikan anda berjaya menyahut cabaran yang diberi oleh kompeni. 

Cincin


PINK CAR


5)Free Education dan ada convocation

Semua kelas  tentang produk, motivasi adalah percuma tau. Lepas tu kalau anda berjaya samapi ke satu level tu, anda akan masuk Red Jacket University (RJU), setelah selesai RJU, anda akan convocation. Memang meriah sangat. Bagi yang tak pernah naik pentas convocation, boleh berusaha melaksanakan tugasan dan cabaran RJU untuk melayakan anda naik pentas convocation. Haaaaa bayangkan anda naik pentas sambil lambai-lambai, ramai yang memerhatikan anda sambil bersorak untuk anda. Lepastu dapat ambil gambar dengan keluarga . Best kan.

Convocation


6)Masa yang flexible

Ini kerana anda adalah bos. Kalau anda rajin buka kedai, anda rajin promot dan anda rajin cari customer. Memang anda akan dapat hasil yang positif. Anda sendiri yang tentukan masa anda nak tutup atau buka kedai. Sambil rehat buat tugasan boleh buka kedai jap, sambil teman anak tengok TV boleh buka kedai jap. 


7)Mempunyai Aplikasi yang tersendiri.
Kesemua yang join MK ni akan dapat menggunakan aplikasi khas untuk membuat pesanan, menukar barang, download katalog, maklumat produk, dan banyak lagi yang anda boleh cari dekat applikasi yang disediakan.


Okeylah, saya pun dah penat menaip, kalau ada sebarang pertanyaan atau berminat dengan produk MK, nak saya bagi nasihat tentang kulit wajah anda, nak minta katalog MK, atau nak join MK, anda boleh terus hubungi saya. Nanti saya akan balas waktu saya ada masa okey



Hubungi saya melalui link ini:https://linktr.ee/Chrissella


****************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

PENGALAMAN: BAYI KERAP MENANGIS

Pada 10 April 2020 lahirlah anak saya yang ketiga. 

____________
Pada bulan pertama Baby saya tu saya rasa saya masih boleh control tabiat menangis dia. Dah masuk bulan yang kedua, saya dapati Baby saya tu menangis hampir setiap masa. Yang bestnya, waktu siang dia boleh pula tidur dengan lena. Jadi masa Baby tidur tu saya akan pastikan dalam masa 1 jam, saya akan siapkan semua kerja rumah, mandikan anak-anak, sediakan makanan anak-anak, cuci baju semua lah saya buat cepat dan pantas. Dah siap semua kerja, saya pun dah makan dan mandi. Saya pun tidur (saya masih dalam pantang lagi masa tu). Bagi saya, bila Baby tidur, saya pun kena tidur untuk rehat. Waktu malam pula, baby memang shift dia kot, menangiggis je. Susu dah lepas tu tido kejap, buai pun dah, semua dah. tapi  masih juga nak nangis je. Tapi saya layan je lah, fikir Baby kan masih nak menyesuaikan diri. Penat memang tak payah cakap lah.

Kemudian, cuti bersalin saya pun habis. Saya tinggalkan anak dekat rumah pengasuh. Dalam seminggu tu memang pengasuh complain je sebab Baby kerap menangis. Saya ada belikan pengasuh buai elektrik, sebab pengasuh susah nak jaga. Tetapi Baby tetap masih kerap menangis. 

Haaaaahhhhh pengasuh pun dah complain sebab dia tak boleh buat kerja lain. Saya memang dah bersedia nak berhenti kerja dah tu. Kalau hantar surat berhenti pun bukan boleh terus berhenti. Pengasuh tu mungkin kesian kat saya kot, dia cakap dia akan cuba jaga (sebulan untuk mengasuh Baby RM600, anak 2 tahun RM300, anak 7 tahun RM200. korang rasa dia nak reject jaga anak saya time isu COVID ni melanda dan semua orang duduk rumah je, pengasuh pun ramai yang tak ada anak asuhan). Lagipun pengasuh saya tu ramai anak mungkin banyak pengalaman (dah besar semua, tinggal kembar 2 orang tu baru nak SPM), jadi dia cakap akan cuba bantu saya.

Saya memang tak cukup rehat dan kadang-kadang Baby menangis je waktu malam, dah letak dalam buai, buai berhenti Baby pun nangis (time tu belum beli buai elektrik lagi), dah menyusu pun nangis, semua serba tak kena. Music untuk Baby tidur tu "White Noise" kalau tak silap, tak sampai 5 minit sambung nangis lagi. Memang rasa nak meroyan la, saya pun. First time merasa ada Baby yang High Demand ni.

Anak 2 orang tu, husband yang uruskan mandi, basuh berak, makan semua. Saya memang dah sediakan perlengkapan siap-siap, jadi husband cuma tinggal uruskan je. baju memang dah terlipat elok, makanan pun saya dah masak (kadang-kadang Grabfood juga, hihihihihihi), susu pun memang husband pandai buat. Bab kemas rumah tu, husband yang vacuum, mop dan cuci tandas sejak kami mula kahwin dulu. Cuma cuci pingan je husband saya tak buat.

Sumber: Google Image

BEDUNG
Pengasuh saya bedung Baby saya tu guna kain batik dia. Saya tau sebab waktu balik kerja, pengasuh bagi saya Baby yang dibedung tengah tidur. Memang nampak Baby tidur dengan lena. Sampai je dekat rumah, saya baringkan Baby dekat tilam, saya terus cepat-cepat mandi, masak semua lah dan uruskan 2 orang budak kecik tu. Aktiviti membiasakan bedung Baby ni tak sampai seminggu pun dan Baby memang menerima bedung tu. (2 orang anak saya tu memang tak pernah pakai bedung, cuma yang Baby ni macam ada tanda "High Demand".)

Baby memang ada menangis, saya bagi susu je. Tetapi kalau dekat rumah saya bedung guna kain lampin je, sebab nipis jadi Baby tak rasa panas sangat.Itu pun saya bedung dari bawah ketiak sampai kaki sahaja, tangan dia saya biarkan terkeluar. Waktu siang (cuti) saya akan bedung dan letak dalam buai, waktu malam memang saya letak dekat tilam dan peluk dia. 

Sesi membedung ni berlangsung selama berbulan juga, sampai umur Baby 6 bulan. Dan Baby memang tidur je, kalau dia merengek, saya bagi susu sampai kenyang, lepas tu dia tidur balik. Waktu malam pun macam tu. Memang rasa senang jaga sebab dia tidur je masa umur macam tu.

Baby nangis je saya check pampers dia dan bagi susu. lepas tu dia tidur balik 
***Jangan bedung kuat sangat

Sumber: Google Image

PUTING
Kisah puting ni pun rasanya ada je yang komen anak nanti anak jongang. Dulu pun saya tak bagi Baby saya puting, tetapi bila Baby saya dah menyusu, dah tukar pampers, badan pun tak berpeluh tak sejuk tak panas. Saya bagi je puting, dia terus diam dan tidur. Waktu Baby dah tidur dengan lena barulah saya tarik puting tu. Kalau jalan-jalan pun saya akan bawa sekali puting Baby tu, sebab senang nak tidurkan dia. kalau nak tidur malam pun, lepas menyusu je terus bagi puting, tak lama kemudian dia akan tidur.

Sumber: Google Image

DODOI
Semua orang ada cara mmasing-masing dodikan anak. Cara saya pula, kalau Baby nangis waktu saya dukung tu, saya buat bunyi "Shhhh shhhh shhhh" sambil tepuk-tepuk bontot dia. Kalau menangis tengah baring dekat tilam, saya bagi puting (kalau dah bagi susu) dan bagi Baby tidur mengiring dan tepuk bontot dia sambil buat bunyi "Shhhhhh Shhhhh Shhhhh".

Setelah masalah Baby saya yang kuat menangis tu selesai, memang saya rasa lega je. Pagi bangun tukar pampers, susu semua, pergi kerja, balik kerja, mandikan baby, jam 7.30 malam macam tu dia dah tidur. Menangis malam sebab nak susu je.

Ini adalah pengalaman saya sahaja, lain orang lain cara mengurus masalah anak masing-masing. 


****************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

PENDAFTARAN AHLI BARU MARY KAY RM20

Ramai yang masuk ni sebab nampak "RM20" tu kan. Memang betul sekarang ni kita ada promosi untuk anda yang nak join MK ni dengan yuran pendaftaran RM20 sahaja. Promosi ini berlangsung pada 1 Januari 2021 sehingga 28 Februari 2021. Namun pendaftaran RM70 masih lagi berlangsung sekiranya anda berminat mendapatkan barang yang ada dalam starter kit secara fizikal.

SIAPA yang boleh menjadi sebahagian dalam MK? Lelaki dan Wanita yang berusia 18 tahun dan keatas. Menyertai MK sama ada hanya sebagai pengguna atau sebagai pengguna dan menceburi kerjaya dalam perniagaan MK.

APA PERBEZAAN  YURAN PENDAFTARAN RM20 DENGAN RM70?
Perbezaannya hanya Starter Kit je. Apa fungsi starter kit? Starter kit ni adalah maklumat peralatan untuk anda memulakan perniagaan,

Pilih RM20 atau RM70

Pendaftaran RM20 (eStart): anda akan mendapat starter kit secara digital sahaja. Stater kit digital yang anda boleh muat turun melalui aplikasi yang disediakan khas untuk semua beauty consultant Mary Kay.
Pendaftaran RM70: anda akan boleh dapatkan risalah atau katalog secara digital seperti yang terdapat pada yuran RM20. Tetapi yang specialnya anda akan mendapat starter kit secara fizikal seperti beg fail, sampel, lips SPA (boleh rujuk pada gambar pendaftaran RM70)

Voucher? Sama ada pendaftaran RM20 atau pendaftaran RM70, nilai voucher yang anda akan dapat adalah sama. Anda masih lagi perlu membayar yuran kelas ESRS sebanyak RM47. Keliru??? Okey, saya jelaskan secara terperinci mengenai modal yang anda perlu sediakan untuk mendapat kesemua voucher tersebut dan rumusan secara ringkas.
...................................

Pilihan Pertama (eStart): 1 Jan 2021 - 28 Feb 2021
Modal: RM20 (Pendaftaran) + RM47 (ESRS) = RM67
Starter Kit: Dapat secara digital
Voucher: RM285 (Rm20 new BC, Rm15 MOO, Rm50 E-ESRS, Rm200 ESRS CLASS)

Pilihan kedua: 
Modal: RM70 (Pendaftaran) + RM47 (ESRS) = RM117
Starter Kit: Dapat secara digital dan fizikal 
Voucher: RM285 (Rm20 new BC, Rm15 MOO, Rm50 E-ESRS, Rm200 ESRS CLASS)

Pilihan pertama itu sebenarnya untuk membantu mereka yang ingin menceburi kerjaya MK semasa negara kita sedang dilanda Covid ni.
Antara Pilihan Pertama dengan Pilihan Kedua, yang mana lebih berbaloi? Kedua-dua pilihan adalah bergantung kepada bajet anda. Voucher yang anda dapat juga sama nilai dan tempoh sah 14 hari sahaja (T&C).  Kalau anda hanya nak join sebab nak jadi pengguna sahaja, saya cadangkan anda untuk ambil pilihan pertama. Tetapi sekiranya anda berminat dengan Lips SPA (lips scrub & lips balm), saya cadangkan anda untuk ambil pilihan yang kedua. kerana harga asal Lips SPA adalah RM82

Ini adalah starter kit bagi pendaftaran RM70


Nak tau apa yang saya beli dengan Voucher RM285 tu dulu? Boleh Klik SINI
Apa yang best kalau join MK? Jom baca SINI


Hubungi saya melalui link ini:https://linktr.ee/Chrissella

 

********************

Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

APA YANG BEST DAN TAK BEST JOIN MK?



Ramai yang join Mary Kay ni sebab terpikat dengan iklan dari Beauty Consultant atau janji manis yang tak pasti (cehhhhwahhhh). Disebabkan ada beberapa orang yang tanya saya tentang apa yang best dan apa yang tak best bila join Pink Business ni. Perniagaan MK ni juga dikenali sebagai Pink Business, namun ada juga kaum lelaki yang berjaya dalam Pink Business ni tau.

Okeylah pada entri kali ni saya senaraikan beberapa perkara yang saya rasa anda patut tahu sebelum join Pink Business ni. Keseluruhan entri ini adalah berdasarkan pandangan saya sahaja. "BEST" atau "TAK BEST" itu adalah terpulang kepada pandangan dan pendirian anda sendiri.


1) KEISTIMEWAAN BEAUTY CONSULTANT BARU
Semua yang join Pink Business ni akan dikenali sebagai Beauty Consultant Mary Kay atau BCMK.
 

>>BEST<<
Dengan yuran pendaftaran RM70 (2020) dan yuran kelas ESRS RM47, anda akan diberi set starter kit dan voucher sebanyak RM285. Untuk menebus voucher tersebut, BC baru perlu berbelanja sebanyak:-

= 200 points dan keatas untuk menebus voucher RM85 dan dapat % diskaun 
= 350 points dan keatas untuk menebus Voucher RM200 -RM285 dan dapat % diskaun

*1 point = RM3.65 (anggaram)

BC baru juga akan diberi cabaran selama 3 bulan pertama. Setiap cabaran yang berjaya dilaksanakan akan mendapat hadiah (hadiah ni bukan suprice pun sebab nanti akan dapat email, apa hadiah yang BC baru dapat dalam 3 bulan pertama tu)

Nak tau hadiah saya untuk cabaran BC baru dalam 3 bulan tu boleh klik cabaran BC baru


>>TAK BEST<<
Anda sebenarnya tak tahu pun berapa voucher yang anda akan dapat, berapa lama expired voucher tu, macam man nak tebus voucher tu. Ada recruiter yang akan suruh anda tebus voucher RM85 sahaja terlebih dahulu untuk pembelian pertama, padahal anda boleh je terus tebus voucher RM285 dan lagi jimat. Untuk permulaan kalau tebus semua voucher tu, anda mungkin dapat beli banyak barang dengan kos yang lagi murah. Ada juga recruiter yang akan suruh anda beli 350 points terus. dan kalau anda mencapai 600 point pada 3 bulan pertama, anda akan dapat 2 hadiah dari kompeni dan diskaun yang lagi banyak. Atau hadiah dari leader anda.
*Semakin tinggi points, semaakin banyak diskaun yang anda akan dapat

Contohnya:
Untuk menebus voucher RM85 anda perlu berbelanja minimum sebanyak 200 points (anggaram RM730) dan beberapa % diskaun.

Untuk menebus voucher RM285 anda perlu berbelanja minimum sebanyak 350 points (anggaram RM1,277.50) dan beberapa % diskaun.

Anda perlu tahu bahawa voucher RM200 (kelas ESRS) dan voucher RM50 (e-ESRS) akan luput selepas 14 hari. 


[Semuanya terpulang kepada bajet anda dan tujuan anda join MK, kalau anda hanya join MK sebagai pengguna, saya cadangkan supaya anda tebus kesemua voucher pada pembelian pertama.]


2) DAPAT DISKAUN 
Disini ramai yang salah faham tentang diskaun


>>BEST<<
Ni memang best sangat sebab keuntungan sangat memuaskan bagi anda yang memang join MK sebab nak tambah pendapatan atau nak bekerja secara sepenuh masa sebagai BCMK. Lebih-lebih lagi bila waktu promosi tu ada produk best dan BC tetap akan mendapat diskaun yang lagi murah. Daaaannn sekiranya anda membuat pembelian minimum 150 point, anda akan dapat pengeposan secara percuma. 

Tak kisah lah anda pangkat apa pun dalam MK ni, % diskaun yang kompeni bagi tetap sama, yang penting dan perlu anda tahu, semakin tinggi points pada bulan tersebut anda semakin besarlah % diskaun yang anda akan dapat.

DANNNN setiap 1 haribulan diskaun semua orang akan kembali kepada 0%, semua orang akan bermula dengan 0% diskaun untuk bekerja keras lagi sehingga mencapai % diskaun yang maximum.


>>TAK BEST<<
Kalau anda hanya beli 1 produk sahaja dan points adalah bawah daripada 100 points (Tahun 2020), anda tidak akan dapat diskaun pun. Dah la tak dapat diskaun, lepastu kena bayar kos pengeposan pula tu. 

Contohnya: Anda hanya nak beli Set Botanical Effect F1 pada bulan tersebut, dan point bagi satu set Botanical Effect adalah 86 point dan harga adalah RM266. Ini bermakna anda tidak akan dapat diskaun dan tak dapat free postage. 

[Saya nasihatkan jangan join MK kalau sebab nak beli murah je, Join MK sebab nak jana pendapatan atau nak beli secara banyak. Anda nak dapat diskaun, anda beli je dengan BCMK dan kalau tak dapat diskaun pun, anda akan dapat free postage ]


3) DAPAT HADIAH DARI KOMPENI DAN LEADER
Setiap bulan kompeni akan ada hadiah untuk mereka yang mencapai target, kalau anda berjaya melaksanakan cabaran dari kompeni, anda mungkin akan dapat hadiah yang lebih menarik. Begitu juga hadiah dari leader anda, tapi tak semua leader akan bagi hadiah. macam leader saya memang dia akan buat cabaran setiap minggu. 


>>BEST<<
Kompeni akan menyediakan hadiah MOB (Month Of Bonus) yang berbeza setiap bulan, kadang-kadang dapat beg, skincare atau macam-macam lagilah. TETAPI anda perlulah mencapai target jualan yang ditetapkan. Ala, macam kita buat perniagaan juga perlu ada target nak dicapai. Dan yang paling bestnya siap boleh dapat percutian 5 stars, kereta, dan cincin berlian.


Hadiah dari leader pula, memang banyak jenis, bayangkan kalau seminggu tu 1 cabaran 200 point, sebulan ada 4 cabaran. lepastu ada yang jadi "Queen of sale" , "Queen of Sharing" , "Leader of success" . yang capai target bulanan pun dapat juga hadiah. Kalau anda ada leader yang pemurah, mungkin anda akan diberi penginapan hotel ke, tiket taman tema ke dan banyak lagi.


>>TAK BEST<<
Kompeni memang akan bagi percutian percuma, cincin percuma, kereta pecuma. Tetapi untuk hadiah yang mempunyai nilai yang besar ini memerlukan anda menjadi leader terlebih dahulu baru boleh capai semua cabaran tu. Kalau anda memang nak sangat dapat semua tu, anda perlulah berusaha dengan lebih gigih lagi untuk mencari orang yang nak join MK ni. Maksudnya memang anda layak sangat lah dapat hadiah tu setimpal dengan usaha anda mencari BC baru dan buat sale.


Hadiah dari leader? jangan lah expect hadiah untuk 200 points tu leader akan bagi cincin emas. Biasanya 200 points tu anda dapat lah hadiah yang beberapa hinggit je, atau yang dibeli kat DIY. Tetapi sekurang-kurangnya leader tu hargai jugalah usaha sekecil 100 points tu. Kalau leader saya pula, siapa yang jadi "Queen" tu memang hadiah dia blender, periuk nasi, jam, dan banyak lagi.

*Tak semua leader akan bagi hadiah tau, itu semua bergantung kepada team mana yang anda join.


4) SISTERHOOD YANG BAIK

MK sendiri memang mengamalkan perhubungan yang baik antara ahlinya.

>>BEST<<
Bagi yang baru berkenalan dengan BC MK ni mesti anda akan didedahkan dengan hubungan yang baik antara ahli kan. Berkongsi suka-duka dalam group anda. saling menyokong, boleh sembang-sembang, Boleh keluar lepak dengan team anda.


>>TAK BEST<<
Bila dah masuk group tu, jangan pandai nak memandai-mandai. Sebab group tu mungkin hanya terbuka untuk sembang tentang MK je, dan bukannya sembang tentang resipi, baju raya tahun ni, tempat makan yang best. Atau pun korang cuma buat kegembiraan yang fake bersorak untuk leader korang over show dia pergi bercuti sebab pencapai dia, atau dia akan cakap "Taniah semua, sekarang unit kita dah jadi unit PINK CAR, jom tengok gambar atau video sign dokumen PINK CAR". TETAPI kalau anda pun nak percutian percuma, PINK CAR percuma tu semua, anda pun sepatutnya berusaha untuk mencapai target anda.


5) UNTUK MEMBANTU MEMPERKAYAKAN LAGI KEHIDUPAN WANITA LAIN 
Dalam MK sebenarnya salah satu tujuan utamanya adalah untuk menggubah nasib wanita ke arah yang lebih baik. Tetapi ada juga lelaki yang berjaya dalam MK ni tau.


>>BEST<<
Kompeni akan sentiasa mencuba untuk menambahbaik sistem mereka, dan menyediakan hadiah yang terbaik untuk yang telah berjaya mencapai target. Leader (SSD saya) juga sentiasa memberi motivasi serta material yang selengkapnya untuk membantu BC. Semua material yang diberi akan di upload dalam group telegram mengikut kategori produk (kiranya macam katalog lah). Dah ada semua material kan, kita gunalah sebaik-baiknya. Usaha sendiri, leader dah berhempas pulas tolong kita cari material untuk kita UP setiap hari. Kalau anda "tersangkut" kat mana-mana, terus call atau whatsapp leader. Leader saya tak pernah pun tak reply setiap kali saya whatsapp walaupun soalan bodoh yang saya tanya. Haaaahhh terbaikan leader saya, dia tak akan cakap "saya sibuk ni, lain kali lah saya bagi tau". Ayat leader saya "jom lah kacau saya, tak ada orang ke nak kacau saya". Dalam 2 atau 3 hari, dia akan bagi material "weiii korang cepatlah UP UP UP, ni material untuk harini". Saya bangga juga ngan leader saya tu, dia berkerja sebagai Engineer, ada keluarga tapi dia tetap seorang yang hebat. 


>>TAK BEST<<
Anda pasti ke yang Leader anda (tak semua leader) tu membantu anda untuk memajukan kehidupan anda, atau anda rasa sebenarnya andalah yang membantu memajukan kehidupan Leader anda.  Ko ingat kalau ko tak buat sale tak dapat cari BC baru under ko, ko rasa leader ko tu pandang ko ke? ko ingat semua Leader tu betul-betul ke nak pimpin korang sampai sediakan semua material untuk korang (Tak semua leader)? Kalau anda takde sale takde recruit, korang ingat leader korang dapat gaji, dapat pink car, dapat percutian percuma ke??? Sebab itulah anda perlu "kacau" leader anda, bila tak ada material, bila tak tau nak pos apa, bila tak tau reply mesej customer. Dia dapat semua tu sebab adanya anda dalam unit dia.  

*Bila korang yang baca ni jadi leader, pastikan korang recruit orang bukan nak komisen atau nak capai target challenge dari kompeni semata-mata. Dah recruit, lepas tu anak buah tu terkapai-kapai, duit modal burn macam tu. Ayat yang tak boleh blah "modal serendah RM70 je, kalau rugi pun tak banyak sebab RM70 je", ko ingat tu, bagi ko RM70 tu tak bernilai, tapi ada orang RM70 tu lah duit makan duit susu anak dan sebagainya.


--------------------------

Cukup lah saya nyatakan 5 tajuk kecil ni sahaja. Ada banyak lagi yang anda perlu tahu yang best tentang MK ni. Nanti saya ceritakan dalam content lain.

Best atau tak best itu pandangan masing-masing. Berusaha, pasti anda akan berjaya dalam apa-apa jenis perniagaan.


Kalau ada yang berminat dengan produk MK atau nak menyertai perniagaan MK bolehlah hubungi saya di Link di bawah


Hubungi saya melalui link ini:https://linktr.ee/Chrissella

 

********************

Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

PENGALAMAN: PERSIAPAN UNTUK INTERVIEW SPA SARAWAK PART 2

Dekat Part 1 haritu saya dah buat resume kan. jadi kali ni pula saya nak tunjuk yang saya buat surat permohonan ke surat sokongan ke surat pendahuluan ke, tak tau apa nama surat tu. Alaaaa surat tu macam surat kita mohon kerja. Nak tau rupa surat tu macam mana, boleh tengok dekat gambar dibawah ni,

 

Surat temuduga

Pendek sahaja coretan saya kali ni (musim PKPB ni sibuk part time, kenalah cari rezeki lebih), sabar ya adik-adik, saya tau semua nak direct baca mengenai pengalaman Interview saya kan. Tengah cari file sijil-sijil saya tu. Interview masa 2019 dan sekarang dah 2020. Haaaaahhh rasa-rasa mana la tikus sembunyikan file tu. Dekat Part 3 nanti saya cerita tentang file sijil saya tu okey. CANTIK tau file saya tu tersusun indah. Hihihihihihihi.

 

Bagi yang taknak tau mengenai persiapan saya nak pergi interview tu, tak payah la baca. Sebab pengalaman setiap orang, persiapan setiap orang tak sama.

 

 

********************

Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella