Featured Slider

FUN RUN: SHAPE YOUR TOTAL UP FITNESS

Sumber: Feminine Webpage

Event larian Shape Your Total Up Fitness ini dianjurkan oleh Majalah Feminine bersama Clinelle BodyFitness. Antara sponsor yang terlibat dengan aktiviti ini adalah Watsons, QBdeodorant, scseven, Jasmine Food Corporation, ClinelleShapeUp, BRANDS Mind And Body, Clearblue confirmed, Karihome, dan Betadine. Lokasi untuk aktiviti ini ialah Hotel Palace of the Golden Horses.

Kesemua peserta adalah wanita iaitu seramai 200 orang. Pendaftaran seawal 6.30 pagi pada 23 March 2019. Setelah selesai pendaftaran peserta diminta untuk bersarapan terlebih dahulu sambil menukar baju yang telah diberikan oleh pihak penganjur.

Kaunter pendaftaran dibuka seawal 6.30 pagi

Baju yang disediakan untuk semua peserta

Dewan makan

Dekat Hotel ni memang banyak Arca Kuda

Sebelum berlari, sudah tentulah aktiviti memanaskan badan iaitu zumba. Kemudian barulah semua peserta diminta berkumpul mengikut kumpulan masing-masing. Untuk menambah tenaga lagi, pihak penganjur memberi sebotol pati ayam Brands kepada semua peserta. DAN semua peserta diminta untuk menjaga sebiji telur ayam. Telur ayam tersebut perlu diserahkan semula kepada pihak penganjur  selepas tamat aktiviti larian.

Panaskan badan dengan berzumba

Adakah peserta memang perlu berlari untuk menang??? Jawapannya, “Yes”  tapi tak ada la lari pecut sampai garisan penamat. Terdapat 9 stesen yang memerlukan setiap kumpulan melakukan aktiviti yang telah ditetapkan oleh stesen tersebut. Dan peserta juga perlu mengejar masa yang ditetapkan untuk setiap stesen. Tak sempat ambil gambar untuk semua aktiviti.

Tepat jam 11 pagi, aktiviti larian pun tamat. Peserta diminta untuk kembali ke ruang dewan makan dan menjamu selera. Waktu yang dinantikan pun tiba, iaitu penyampaian hadiah kepada pemenang yang berupa wang tunai dan hamper, dan ada cabutan bertuah juga.  Aktiviti terakhir sebelum bersurai, peserta diminta beratur untuk mengambil “goodies bag” masing-masing.

Sumber: Sumber: Feminine Webpage
Juara untuk acara pada hari tersebut.

That me, dapat hadiah cabutan bertuah. hihihihihi 

Sebahagian hadiah cabutan bertuah saya

Saya gembira sangat menyertai aktiviti ini, kerana saya menang cabutan bertuah. Hihihihihihi. 
 
Sebelum balik, of course "selfie" dulu

********************
Sekian sahaja diari saya pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

TUTORIAL 32: MENGEMBALIKAN EMAIL “ARCHIVE” / “ARKID” KEDALAM “INBOX” (GMAIL)


Dalam Tutorial 31 yang lepas, saya ada menerangkan cara mencari email yang telah di”archive”. Pada tutorial kali ini, saya akan menjelaskan cara membawa email yang telah “archive” kembali ke dalam “Inbox” anda.

1) Mula-mula cari email yang anda dah “archive”, kalau tak tahu macam mana nak cari, sila ikut langkah-langkah dalam Tutorial 31 yang lepas.

2) Kemudian dah jumpa, sila klik email “archive” menggunakan butang kanan (right click) pada tetikus anda.

3) Seterusnya, anda akan nampak seperti yang saya tunjukkan dalam gambar 1 dibawah ini. Sila klik pada “Move to Inbox”.

Gambar 1
Setelah semua langkah-langkah di atas selesai, anda boleh pergi ke “Inbox” untuk mencari email tersebut kerana email tersebut telah masuk semula ke Inbox anda.


**************************

Sekian sahaja saya Tutorial Emel kali ini. Selamat mencuba.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

AKHIRNYA MENANG JUGA #INNERSHINECANTIKSEMULAJADI2019


Kalau nak tau lebih lanjut mengenai peraduan #InnerShineCantikSemulaJadi2019 yang lepas anda boleh klik DISINI. Kali ini saya Cuma nak bagitau yang saya happy sangat sebab dah menang peraduan tu. Nampak tak nama IG saya kat dalam gambar bawah tu, @chrissellaborneo.

Yang No.4 tu lah saya punya

Dari minggu pertama hantar penyertaan, selfie sekreatifnya. Sampai minggu ke tiga terus rasa nak meroyan sebab tak menang. Masuk minggu yang ke-4, saya nekad juga untuk submit penyertaan kat dalam IG setiap hari, sampai bos saya cakap saya paksa orang pilih saya untuk menang. Hihihihihihihi. Yelah saya tengok gambar saya kreatif tau, daripada peserta tu cuma pegang 1 botol InnerShine dan 1 pencuci muka lepastu selfie macam tu je pun boleh menang. Memang saya tak puas hati, dah tu caption pula 2/3 baris je.

Tapi pada minggu pertama tu memang salah saya sendiri sebab tak baca TAC. Last-last saya pun tiru la gaya pemenang berselfie pegang botol InnerShine. Hari-hari saya snap gambar yang sama ja, bezanya, cuma hari pertama pegang buih, hari kedua pegang pobling, hari ketiga pegang krim pelembab. Caption??? Memang hari-hari la caption saya berubah. Akhirnya saya tersenarai juga sebagai pemenang. Dah hampir penuh gambar saya kat hastag #InnerShineCantikSemulaJadi2019 minggu tu. Padan muka. Hihihihihihihi.

Okeylah, dah menang kan. Tiba masa menunggu hadiah pula. Dah sebulan tak ada respon, saya cuba mesej kat IG InnerShineClub tu, tapi tak dibalas. Tapi seminggu kemudian, abang posmen hantar hadiah InnerShine tu. Hadiah tu ada 1 kotak InnerShine Pati Prun (12 botol) dan 1 kotak lagi InnerShine Pati Beri (12 Botol).

Sekarang ni pula tengah menunggu hadiah Cash RM300 tu je. Dah cuba mesej kat IG, dan admin IG tu balas ”masih dalam proses”. Dah start cuti perayaan sekarang ni, mesti hadiah cash tu akan dapat selepas Hari Raya.

Perasaan tak puas hati tu memang la ada, lebih-lebih lagi kat FB dia dah buat contest baru, padahal hadiah untuk contest yang lama pun mereka tak setlekan lagi. Tapi pa-apa pun harap semua pemenang peraduan tu dapat la hadiah cash seperti yang telah dijanjikan tu walaupun lambat.

Pada 13 June 2019, akhirnya saya telah menerima hadiah cash dari InnerShine. Rasa happy sangat, lebih-lebih lagi Jun adalah Birthday Month saya.

Dia direct masuk akaun yang saya dah bagi tu.

********************
Sekian sahaja saya membebel pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

Giveaway SapsIbuBapa.net Di Mialiana.com

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telahpun menyediakan satu platform kepada kepada guru dan juga ibu bapa yang dipanggil sebagai SAPS Ibu Bapa.



SAPS Ibu bapa merupakan satu aplikasi secara atas talian yang digunakan oleh guru untuk "key in" markah peperiksaan pelajar. Manakala, ibu bapa pula boleh mengakses aplikasi ini untuk menyemak keputusan peperiksaan pelajar.



Semakan ini boleh dilakukan dengan melayari laman web seperti berikut :







Antaramuka SAPS IBUBAPA


Inisiatif kerajaan ini patut dipuji ini kerana ianya memudahkan banyak pihak untuk mengetahui markah peperiksaan pelajar/murid.






Giveaway ini dianjurkan oleh SapsIbuBapa.net dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM400 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.



APA ITU MANUAL PROSEDUR KERJA (MPK)

Manual prosedur kerja adalah sebuah dokumen rujukan yang terperinci bagi peringkat jabatan atau pejabat. Menerangkan mengenai prosedur dan sistem-sistem yang terdapat dalam sesebuah jabatan atau pejabat. Ia membantu sesebuah jabatan / pejabat berfungsi dengan cekap dan berkesan.

Perkara-perkara yang terkandung dalam manual prosedur kerja
1)    Latar belakang Jabatan / Pejabat
2)    Objektif Jabatan / Pejabat
3)    Carta Organisasi Jabatan / Pejabat
4)    Fungsi Utama Jabatan / Pejabat
5)    Aktiviti – aktiviti bagi setiap Fungsi Utama
6)    Proses kerja bagi setiap aktiviti
7)    Carta aliran kerja
8)    Senarai borang



********************
Sekian coretan saya pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

APA ITU FAIL MEJA (FM)


Fail meja biasanya akan disediakan atau digunakan oleh penjawat awam. Fail meja adalah dokumen rujukan untuk sesuatu jawatan di peringkat individu. Juga boleh diertikan sebagai “manual” untuk sesuatu jawatan di peringkat individu. Mengandungi panduan dan maklumat yang terperinci mengenai tugas harian yang dijalankan oleh seseorang individu untuk jawatan yang disandang.

Dengan adanya fail meja ini, individu sesuatu jawatan akan dapat menjalankan tugas dengan sempurna serta mengelakkan kelewatan dalam menyelesaikan sesuatu kerja

Perkara-perkara yang terkandung dalam fail meja
1)    Objektif jabatan / pejabat
2)    Objektif bahagian / unit
3)    Carta organisasi jabatan / pejabat
4)    Carta organisasi kedudukan pegawai
5)    Senarai tugas / kuasa / hubungan kakitangan
6)    Peraturan-peraturan pentadbiran
7)    Proses kerja
8)    Carta aliran kerja
9)    Senarai semak / Checklist
10) Senarai borang yang digunakan
11) Senarai undang-undang dan peraturan
12) Senarai jawatankuasa yang dianggotai
13) Norma kerja
14) Senarai tugas harian

********************
Sekian coretan saya pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

TUTORIAL 31: MENCARI EMAIL YANG TELAH “ARCHIVE” / ARKID (GMAIL)


Mungkin ada diantara anda pernah tak sengaja terklik “Archive”. Dimanakah email “Archive” tersebut??? Jangan risau kerana email tersebut tidak akan terpadam.

Kalau anda tak pasti yang manakah “archive” yang dimaksudkan, sila rujuk pada gambar 1 di bawah.

Gambar 1

Untuk mencari email yang anda telah klik “archive”, mula-mula anda perlu klik pada label “All Mail” seperti yang saya tunjukan dalam gambar 2 di bawah.

Gambar 2

Kemudian, kesemua email akan muncul, dan anda boleh mencari semula email yang anda telah klik “Archive”. Sekiranya anda tak jumpa label "All Mail" sila ikuti Tutorial DIINI.


Nak tahu cara pindahkan “Archive” email ke “Inbox” semula, sila ikuti Tutorial 32

**************************
Sekian sahaja saya Tutorial Emel kali ini. Selamat mencuba.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

MENJAMU SELERA DI CINNAMON COFFEE HOUSE @ ONE WORLD HOTEL


Pada 28 March 2019, saya ada event dekat Cinnamon Coffee House. Kalau nak tau event apa, boleh baca dekat konten DISINI.

Pemandangan di luar Cinnamon Coffee House

Pemandangan dari luar Cinnamon Coffee House


Inilah tempat saya semasa event tersebut

Saya suka buffet yang disediakan di Cinnamon Coffee House. Semuanya sedap-sedap. Macam-macam jenis makanan ada, dari makanan yang ringan-ringan sehingga makanan yang berat-berat. Jangan risau kerana semua makanan yang dihidangkan adalah HALAL. Antara gambar yang sempat saya ambil. 

Barisan pemanis mulut

Kek

kek

Barisan makanan yang berat-berat

Bun / Roti

Marshmello & strawberry untuk dicecah bersama coklat

Pencuci mulut

Rojak buah

Daging kambing

Sushi

Sushi

Nasi Ayam

Seafood

ABC

Pizza

Ais krim

Bubur kacang

Waktu beroperasi setiap hari bagi Cinnamon Coffee House ialah:
Buffet sarapan pagi bermula 6:00 am sehingga 10:30 am
Buffet makan tengah hari bermula 12:00 pm sehingga 2:30 pm
Buffet makan mala bermula 6:30 pm sehingga 10:30 pm
Weekend Hi-Tea bermula 12:00 pm sehingga 4:30 pm

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan, boleh hubungi talian +60 3 7681 1157

********************
Sekian coretan diari saya pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

DINNER BERSAMA JANNA NICK (DUTA NH COLLA PLUS 3)

Pada 28 March 2019, saya dapat berjumpa dengan Miss Janna Nick iaitu Duta NH Colla Plus 3 bagi tahun 2019 ini. Macam mana saya boleh berjumpa dengan Miss Janna Nick??? Saya menyertai satu contest yang bertajuk “Date with Janna Nick” yang dianjurkan oleh Watson Malaysia dan NH Colla-Plus3.

Sumber gambar: Facebook Watsons

Semua peserta yang menang dijemput menjamu selera di Cinnamon Coffee House di One World Hotel. Nak tau apa yang best dekat Cinnamon Coffee House, nanti saya akan ceritakan pada konten INI.

OOOyaaa lupa, semua peserta dibenarkan membawa seorang partner bersama. Jadi saya bawalah kawan yang sama kerja dengan saya. Macam-macam dia tanya mengenai Miss Janna Nick, saya cuma cakap Janna Nick tu artis Malaysia je, orangnya cantik, dan yang pastinya dia Duta NH Colla-Plus 3.

Tempat pendaftaran di depan Cinnamon Coffee House

Pendaftaran bermula pada 6PM. Pada 6.30PM  semua peserta dijemput masuk dan menjamu selera terlebih dahulu. Semunya makanan yang sedap-sedap, macam-macam ada. Tak rugi saya bawa kawan saya sorang ni, orangnya kurus, tapi hampir semua makanan buffet tu dia rasa.

Waktu makan yang diberi sangat panjang tapi rasa macam baru setengah jam je makan. Tepat jam 8pm Miss Janna Nick pun muncul. Wooowwwww sesiapa sahaja yang memandang memang terpukau dengan kejelitaan Miss Janna Nick. Kawan saya memang tak berhenti pandang kat Miss Janna Nick tu. “She very beautiful then the youtube that you send to me”.

Ketibaan Duta NH Colla Plus 3

Bukan sahaja dapat jumpa Miss Janna Nick dan berselfie, tetapi dapat juga goodies bag yang bernilai RM250, iaitu 3 kotak NH Colla Plus 3 (12 botol x 50ml). Saya bagilah dekat kawan 1 kotak je sebab dah teman saya datang ke Cinnamon Coffee House di One World Hotel.

Inilah goodies bag yang akan diberikan kepada peserta

Selfie Time

Berat juga

Pada jam 9PM, semua acara pun selesai, Miss Janna Nick pun pergi. Namun bagi peserta yang masih mahu terus makan boleh lagi lepak dekat Cinnamon Coffee House. Saya dan kawan saya pula terus balik sebab esok nak pergi kerja lagi.

********************
Sekian coretan diari saya pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

TUTORIAL 30: TIDAK JUMPA LABEL IMPORTANT, CHAT, ALL MAIL, SPAM, DAN TRASH (GMAIL)

Biasanya semua label akan berada di ruang sebelah kiri, iaitu bersama dengan label “Inbox” seperti yang ditunjukan dalam gambar 1 dibawah. Namun sekiranya anda baru mencipta gmail baru dan tidak pernah mengubah “setting” atau tetapan pada label gmail anda, kemungkinan besar, ada beberapa label yang anda tidak akan jumpa di bahagian kiri gmail anda. Seperti Label "Important", "Chat", "All Mail", "Spam", dan "Trash"

gambar 1

Untuk memunculkan atau menyembunyikan label pada gmail anda, sila ikuti tutorial ini. Jangan risau kerana gambar turut disediakan bersama.

Mula-mula sila klik dekat “setting” yang terletak disebelah kanan bahagian atas gmail anda. Kemudian klik lagi pada perkataan “setting”. Kalau tak faham, sila rujuk pada gambar 2 di bawah.

gambar 2

Seterusnya, sila rujuk pada gambar 3 dibawah. Terlebih dahulu anda perlu klik dekat “Labels” seperti yang saya tunjuk dekat bahagian “a” dalam gambar 3. Kemudian anda akan jumpa senarai kesemua label dan boleh pilih label mana yang anda nak “show” atau “hide” (rujuk gambar 3 bahagian “b”)

gambar 3

Kesemua label yang anda klik “show” akan muncul dekat sebelah kiri gmail anda (rujuk gambar 3 bahagian “c”)

**************************
Sekian sahaja saya Tutorial Emel kali ini. Selamat mencuba.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella