PENGALAMAN MENGINAP DI HILTON GARDEN INN, PUCHONG



Saya telah memenangi peraduan yang dianjurkan oleh Hilton Garden Inn, Puchong pada bulan September 2019. Pihak hotel telah memberi saya voucher melalui email. Dalam voucher tersebut menyatakan saya telah memenangi penginapan selama 2 hari 1 malam termasuk sarapan pagi, dan voucher tersebut haruslah ditebus sebelum 31 December 2019.

Disebabkan sibuk, jadi saya menebus voucher tersebut pada saat akhir. Itu pun nasib baik ada kekosongan pada tarikh yang saya pilih tu (December 2019).

Pada hari yang saya sepatutnya menginap di hotel Hilton, saya boleh terlupa mengenai tempahan yang saya dah buat tu. Nasib baik ada orang yang tolong ingatkan, tu pun check- in sebelum malam, dan syukur tak dibatalkan. Masa untuk check-in di Hilton Garden Inn Puchong ni

Mula-mula sampai di kawasan parking hotel, saya tak tau pun jalan nak menuju ke parking tu. Nasib baik ada seorang security tu nampak saya ni macam sesat kot. Jadi security tu suruh terus menuju ke parking LB2. Dah siap parking, kena naik lif menuju ke tingkat 6. Dekat tingkat 6 tu la sebenarnya lobi tempat untuk mendaftar “check-in / check-out”.

Jumpa pun tempat parking

Ada 3 lif

Semasa urusan check-in hotel tu, saya pilih penyambut tetamu perempuan sebab saya rasa lebih senang nak bercakap. Setelah selesai register semua, voucher pun dah tunjuk kat kaunter tu. Tiba-tiba penyambut tetamu tu tanya “Puan nak berus gigi dan pencukur ke?” saya tanya balik “berapa kena tambah?”, penyambut tetamu tu cakap “Free je ni”. Kalau dah free takkanlah saya taknak kan. Jadi penyambut tetamu tu bagi saya berus gigi, pencukur, dan cap untuk mandi tu.

Kaunter lobi

Ni semua saya dapat dekat kaunter tadi

Tiba masanya naik ke bilik penginapan, nak naik kena sentuh kad hotel tu dekat screen kad dalam lif baru dapat tekan butang naik. Kalau tak memang tak boleh naik la, cuma boleh turun je. Nak masuk bilik hotel pun kena sentuh kad dekat dengan screen yang berada atas tombol pintu, baru boleh buka pintu (ni sama macam hotel lain juga lah).

Dah masuk bilik hotel saya, apa lagi kita check lah semua tempat. Memang cantik design bilik ni, view pun saya dapat yang bahagian menghadap tasik. Okey lah malas nak taip panjang-panjang pasal bilik dia, silalah tengok dekat gambar yang saya sediakan dibawah ni ye.

Saya dapat pemandangan "Lake view", cantik waktu matahari nak terbit

Ni lah tempat saya tidur malam ni

Meja tempat saya lepak sambil menikmati "lake view"

Tea time

Peti sejuk

Bilik saya ni tak ada tab mandi ye

Ada air panas untuk mandi

Shampoo semua ada disediakan

dekat kawasan singki pun ada sabun dan tisu serta suis untuk "Hair dryer"

Almari

"Hair dryer" ada dalam almari

Meja solek terletak di sebelah TV, besar betul cermin.

Terdapat juga kemudahan gym, kolam renang, mesin pencuci & pengering (ni kena guna duit syiling) dan kedai mini (untuk membeli makanan ringan).

Swimming pool untuk dewasa dan kanak-kanak

Gym ni kena masuk dan buka pintu guna access card bilik kita sahaja

Sarapan pagi bermula dari pukul 6 pagi sehingga lah pukul 10 pagi. Sarapan pagi yang disediakan tak adalah semewah mana tapi memang boleh mengenyangkan. Antara menu sarapan yang ada ialah nasi lemak, bubur, salad, roti, mee, nasi goreng, dan lain-lain. Rasa pun boleh tahan.

Sarapan yang menyelerakan

Roti

Saya pilih berserapan di luar

Boleh menikmati pemandangan tepi kolam

Masa untuk check out pula adalah pukul 12 tengah hari. Memang Pengalaman yang sangat menyeronokan kerana kemudahan hotel sangat mesra bagi semua peringkat umur.


********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

SATAY SRI MELAKA DI KUALA LUMPUR



Satay adalah salah satu makanan kegemaran saya. Tak perlu pergi jauh sampai ke Melaka untuk merasa satay Melaka, sebab dekat Kuala Lumpur ni pun ada gerai Satay Sri Melaka. Setiap kali nak makan satay, saya akan pergi ke Satay Sri Melaka yang terletak berdekatan dengan Giant Taman Permata. Satay Sri Melaka biasanya beroperasi pada waktu malam sahaja, bermula dari jam 4.30 petang sehinggalah larut malam.


Terdapat juga hidangan lain yang dijual di gerai-gerai berhampiran, tetapi saya memang datang jauh-jauh untuk makan Satay Sri Melaka dan nasi impit. 5 cucuk satay dan 1 nasi impit pun dah cukup mengenyangkan, sebab secucuk satay tu bukannya sikit. Rasa kuah kacangnya juga sangat sedap. Antara menu lain yang saya suka dekat sini ialah laksa dan soto.


Alamat:


********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

PANTAI YANG CANTIK DI CEMPAKA BEACH RESORT, KUANTAN PAHANG



Pada Hujung bulan September 2019, saya secara tak sengaja dan tanpa dirancang telah pun berada di Cempaka Beach Resort, Kuantan. Ceritanya bermula pada pagi hari Sabtu sebelum subuh, ada orang tu kejutkan saya suruh teman pergi outstation, urgent katanya. Dengan pantasnya saya bersiap dan berkemas sebab sejam lagi dah nak bertolak.

Perjalanan dari KL ke Kuantan mengambil masa dua jam lebih kalau tak silap. Dalam kereta saya sambung tidur, hahahahaha. Ada juga singgah sekejap dekat R&R (lupa nama tempat tu).

Buka je pintu terus boleh nampak kolam renang

Cempaka Beach Resort ni betul-betul berhadapan dengan pantai. Waktu kami sampai, terdapat sekelompok kambing tengah lalu di hadapan resort yang kami nak bermalam tu. Rehat sekejap dalam bilik.

Agak-agak dah petang dan tak panas, kami terus pergi berjalan-jalan di tepi pantai, ala tak jauh pun, cuma seberang jalan je dari resort. Wahhh, bersih betul pantai dekat sini. Ada yang mandi air pantai, ada yang main pasir. Angin pantai pun sangat kuat, memang cantik untuk berselfie.

Air baru nak pasang

Dah siap mandi air pantai, kami terus pergi semula ke resort dan bilas badan dekat pili air yang memang dah disediakan di tepi kolam. Ye, Cempaka Beach Resort ni ada 3 kolam renang tau. 2 kolam yang berbumbung khas untuk kanak-kanak, tengah hari pun boleh mandi kolam sebab ada bumbung khas disediakan. 1 lagi kolam yang tak berbumbung untuk golongan yang lebih dewasa.

2 Kolam untuk kanak-kanak, dan 1 kolam untuk yang dewasa.

Mula-mula kami pun ada rasa bersalah sebab tepi kolam jadi berpasir, yelah balik dari mandi pantai terus mandi dekat kolam pula. Tetapi pemilik resort tu senyum je cakap tak apa sebab mereka memang selalu akan cuci kolam tu pada waktu pagi. Takut juga mula-mula bayangkan muka pemilik tu akan jadi macam Hulk dalam cerita Marvel tu. Memang sangat selesa menginap dekat Cempaka Beach Resort, pemiliknya sangat peramah.

Menu kami malam tu adalah masakan seafood di restoran yang berdekatan. Dah duduk dekat tepi pantai memanglah banyak seafood, besar-besar pula tu. Semasa kami nak keluar makan malam tu, pemilik resort ada pesan yang pagar resort akan ditutup dalam pukul 11 malam sebab risau sekelompok lembu akan masuk ke kawasan resort tersebut. Tapi jangan risau sebab pagar tu tak dikunci pun, kalau balik lebih dari pukul 11 malam, boleh tarik sendiri je pagar tu dan kemudian tutup balik.

Dah malam baru teringat nak ambik gambar bilik penginapan kami, dalam 1 bilik tu saya kongsi bertiga. sebab ada 2 katil luas. Sila lah tengok gambar bilik yang saya sempat ambil tu. Ni kira bilik keluarga.

Ada dua katil size Queen, Ion & Ion boat ada dalam almari tu.

Bilik Air

View bilik kami betul-betul menghadap pantai, boleh nampak kambing atau lembu lalu.

Suasana pagi dipenuhi dengan bunyi ombak pantai, bunyi kambing, lembu dan segala macam ternakan dekat kawasan tu lah. Setelah check out, kami singgah sebentar di Pasar Nelayan Kepadang Kuantan. Semasa kami sampai tu memang dah tinggal sedikit je hasil laut, yelah dah tengah hari kan. Menurut kakak yang jadi pemandu arah kami, biasa dalam pukul 7 pagi atau pukul 8 pagi bot nelayan baru sampai dekat jeti, memang semua hasil laut segar bugar. Udang pun masih melompat-lompat lagi. Tapi kami tak beli apa-apa pun dekat pasar nelayan, sebab tak ada bekas, risau sampai KL ikan, sotong semua dah busuk.

Pasar Nelayan Kepadang, Kuantan Pahang

Sekian sahaja cerita mengenai percutian saya yang tak dirancang kali ini. Tak dapat snap banyak gambar, sebab betri handphone dah nak habis, charger lupa, power bank tinggal. Mmmmm kelam kabut bersiap jadi macam tu lah. Memang seronok berada di 
Cempaka Beach Resort.

<Facebook: Cempaka Beach Resort >

********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

CARA SIGN OUT GMAIL PADA HANDPHONE ANDROID

Google Image

Selalu lupa cara nak sign out gmail dekat handphone, jadi taip je kat sini, nanti senang nak cari. Mungkin lain
handphone, lain cara untuk sign out. Saya guna handphone jenama Samsung.

Sign out gmail sangat penting apabila nak tukar handphone baru atau nak bagi handphone sendiri dekat orang lain. Kalau tak sign out, orang lain boleh tau banyak benda yang tak sepatutnya, contoh password FB, password online banking, dan sebagainya. Jadi sebelum trade in atau bagi handphone dekat orang lain atau buang handphone tu ke, jangan lupa sign out gmail dan akaun yang lain terdapat dalam handphone tersebut.

 Langkah 1: Sila pergi ke gmail dalam handphone tu dan klik dekat "Setting"
Langkah 1

Langkah 2: klik dekat 3 titik seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah
Langkah 2

Langkah 3: Pilih "Manage Accounts
Langkah 3

Langkah 4: Klik mana-mana akaun gmail yang nak di "sign out"
Langkah 4

Langkah 5: Akhir sekali klik "Remove Account"
Langkah 5

Dah siap, semoga berjaya, lain jenis handphone mungkin lain display untuk sign out.

********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

BERKUNJUNG KE SKYTROPOLIS GENTING.



Saya memenangi tiket Skytropolis ni dekat contest facebook. Pada 10 March 2019 awal-awal pagi lagi dah gerak ke Genting sebab taknak bersesak nak naik gondola.

Tiket yang saya dapat tu macam ni.

Harga gendola RM16 untuk return

Mula-mula tu pusing-pusing tengok apa yang special dekat brand outlet.  Banyak juga sale time tu. Tak panas sangat sebab awal lagi dan baru je lepas hujan.

Singgah jap kat pakcik ni

Destinasi pertama yang saya pergi terlebih dahulu ialah Genting Bowl. Best juga main bowling dekat sini sebab tak sesak sangat. Pergi ke kaunter untuk dapatkan cop dan sewa kasut. Macam tempat bowling lain, kat sini pun kena sewa kasut bowling juga. Cuma main 1 game je sebab tiket tu untuk 1 pusingan sahaja. Okey la tu, 1 round pun banyak juga.

Welcome to Genting Bowl

Kita tukar kasut dulu.

Destinasi kedua ialah Senikome Peng Heng. Lokasi Senikome ni betul-betul dekat bawah Genting Bowl. Turun 1 tingkat je guna lif. Senikome ni rupanya adalah mini muzium negeri Pahang. Tak lah besar mana pun, nama pun mini muzium kan. Tapi banyak juga benda yang berkaitan dengan negeri Pahang boleh dilihat disini.

Gambar sebagai kenangan

Alat muzik tradisional.

Wau

Congkak

Mesin tenun

Wayang kulit

Panggung wayang kulit

Destinasi terakhir iaitu Skytropolis Indoor Theme Park. Dari lokasi Senikome tadi, gunakan lif turun sampai ke level bawah sekali. Haaaahhh dah sampai, ramai juga orang pada hujung minggu macam ni. Rupanya dah start summer holiday ye, tu yang ramai orang luar datang ke sini. Nak main pun kena beratur lama-lama. Mmmmm malas nak menaip panjang-panjang, boleh terus lihat gambar yang saya sediakan kat bawah.

Pintu gerbang Skytropolis

Harga Tiket mengikut package

Harga Tiket




















Tak main pun kesemua permainan tu, sebab terlalu ramai orang dan rasa malas nak beratur panjang-panjang. Tempat dia memang sangat cantik. Turun dari Genting tu dalam pukul 3 petang, jalan pun jem juga sebab hujan kot. Hari minggu yang memenatkan,tapi seronok dapat jalan-jalan.

********************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella