APA YANG BEST KALAU JOIN MARY KAY

Mesti ramai yang taknak join MK ni sebab ingat MK MLM kan. Nanti saya ceritakan MLM dalam MK ni. Dalam penulisan harini saya nak direct cerita tentang apa yang bestnya dalam MK dan apa yang korang patut tahu kelebihan seseorang itu join MK. Ini apa yang saya nampak dalam MK, mungkin orang lain nampak lebih lagi apa yang saya tahu.


1) Diskaun 
Semua yang join MK ni memang akan ada special diskaun dari kompani. Diskaun yang diberikan adalah sama tanpa mengira pangkat anda dalam MK, haaaaa bestkan. Semakin banyak yang anda beli atau borong, semakin tinggilah diskaun yang anda akan dapat. Alaaaa macam kita beli barang dengan stokis atau pasar borong, semakin banyak kita beli semakin tinggi diskaun dia kan.

Tak kisahlah anda join MK sebab nak guna sendiri atau nak jual, anda masih tetap akan dapat diskaun kalau anda mencapai T&C yang ditetapkan untuk diskaun.


2)Barang adalah direct beli dari HQ
Okey yang ni memang best, sebab kita tak beli barang dari stokis atau agent. Tetapi kita order direct dan bayar direct kepada HQ. Apa-apa yang berlaku dengan bungkusan anda tu seperti pos lambat atau barang rosak dan pecah, kita boleh direct tanya HQ.

Lepas tu, kalau kita nak suruh HQ Pos barang direct kepada customer pun boleh sangat. Kotak MK cantik tau, mesti customer happy je nampak abang CityLink hantar kotak MK. 


3)Kos postage murah
Kalau kita beli barang berat 10kg sekalipun, harga pos dia tetap sama (SM RM10, SS RM15). Nak free pos??? Kalau pembelian anda tu mencapai point yang ditetapkan oleh HQ, anda layak menerima Free Postage. Heyyyyy pembungkusan pun cantik tau, saya tak pernah lagi dapat kotak produk yang rosak.


4)Pengiktirafan atau Penghargaan
Setiap usaha yang berjaya dalam cabaran yang diberi oleh kompeni atau leader anda akan diberi pengiktirafan. Antara hadiah yang kompeni seperti perlancongan bertaraf 5 STARS percuma, cincin berlian percuma, PINK CAR percuma, handbeg percuma, dan banyak lagilah. Anda cuma perlu pastikan anda berjaya menyahut cabaran yang diberi oleh kompeni. 

Cincin


PINK CAR


5)Free Education dan ada convocation

Semua kelas  tentang produk, motivasi adalah percuma tau. Lepas tu kalau anda berjaya samapi ke satu level tu, anda akan masuk Red Jacket University (RJU), setelah selesai RJU, anda akan convocation. Memang meriah sangat. Bagi yang tak pernah naik pentas convocation, boleh berusaha melaksanakan tugasan dan cabaran RJU untuk melayakan anda naik pentas convocation. Haaaaa bayangkan anda naik pentas sambil lambai-lambai, ramai yang memerhatikan anda sambil bersorak untuk anda. Lepastu dapat ambil gambar dengan keluarga . Best kan.

Convocation


6)Masa yang flexible

Ini kerana anda adalah bos. Kalau anda rajin buka kedai, anda rajin promot dan anda rajin cari customer. Memang anda akan dapat hasil yang positif. Anda sendiri yang tentukan masa anda nak tutup atau buka kedai. Sambil rehat buat tugasan boleh buka kedai jap, sambil teman anak tengok TV boleh buka kedai jap. 


7)Mempunyai Aplikasi yang tersendiri.
Kesemua yang join MK ni akan dapat menggunakan aplikasi khas untuk membuat pesanan, menukar barang, download katalog, maklumat produk, dan banyak lagi yang anda boleh cari dekat applikasi yang disediakan.


Okeylah, saya pun dah penat menaip, kalau ada sebarang pertanyaan atau berminat dengan produk MK, nak saya bagi nasihat tentang kulit wajah anda, nak minta katalog MK, atau nak join MK, anda boleh terus hubungi saya. Nanti saya akan balas waktu saya ada masa okey


WhatsApp : https://wasap.my/+60145798627

Link: https://linktr.ee/Chrissella


****************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

PENGALAMAN: BAYI KERAP MENANGIS

Pada 10 April 2020 lahirlah anak saya yang ketiga. 

____________
Pada bulan pertama Baby saya tu saya rasa saya masih boleh control tabiat menangis dia. Dah masuk bulan yang kedua, saya dapati Baby saya tu menangis hampir setiap masa. Yang bestnya, waktu siang dia boleh pula tidur dengan lena. Jadi masa Baby tidur tu saya akan pastikan dalam masa 1 jam, saya akan siapkan semua kerja rumah, mandikan anak-anak, sediakan makanan anak-anak, cuci baju semua lah saya buat cepat dan pantas. Dah siap semua kerja, saya pun dah makan dan mandi. Saya pun tidur (saya masih dalam pantang lagi masa tu). Bagi saya, bila Baby tidur, saya pun kena tidur untuk rehat. Waktu malam pula, baby memang shift dia kot, menangiggis je. Susu dah lepas tu tido kejap, buai pun dah, semua dah. tapi  masih juga nak nangis je. Tapi saya layan je lah, fikir Baby kan masih nak menyesuaikan diri. Penat memang tak payah cakap lah.

Kemudian, cuti bersalin saya pun habis. Saya tinggalkan anak dekat rumah pengasuh. Dalam seminggu tu memang pengasuh complain je sebab Baby kerap menangis. Saya ada belikan pengasuh buai elektrik, sebab pengasuh susah nak jaga. Tetapi Baby tetap masih kerap menangis. 

Haaaaahhhhh pengasuh pun dah complain sebab dia tak boleh buat kerja lain. Saya memang dah bersedia nak berhenti kerja dah tu. Kalau hantar surat berhenti pun bukan boleh terus berhenti. Pengasuh tu mungkin kesian kat saya kot, dia cakap dia akan cuba jaga (sebulan untuk mengasuh Baby RM600, anak 2 tahun RM300, anak 7 tahun RM200. korang rasa dia nak reject jaga anak saya time isu COVID ni melanda dan semua orang duduk rumah je, pengasuh pun ramai yang tak ada anak asuhan). Lagipun pengasuh saya tu ramai anak mungkin banyak pengalaman (dah besar semua, tinggal kembar 2 orang tu baru nak SPM), jadi dia cakap akan cuba bantu saya.

Saya memang tak cukup rehat dan kadang-kadang Baby menangis je waktu malam, dah letak dalam buai, buai berhenti Baby pun nangis (time tu belum beli buai elektrik lagi), dah menyusu pun nangis, semua serba tak kena. Music untuk Baby tidur tu "White Noise" kalau tak silap, tak sampai 5 minit sambung nangis lagi. Memang rasa nak meroyan la, saya pun. First time merasa ada Baby yang High Demand ni.

Anak 2 orang tu, husband yang uruskan mandi, basuh berak, makan semua. Saya memang dah sediakan perlengkapan siap-siap, jadi husband cuma tinggal uruskan je. baju memang dah terlipat elok, makanan pun saya dah masak (kadang-kadang Grabfood juga, hihihihihihi), susu pun memang husband pandai buat. Bab kemas rumah tu, husband yang vacuum, mop dan cuci tandas sejak kami mula kahwin dulu. Cuma cuci pingan je husband saya tak buat.

Sumber: Google Image

BEDUNG
Pengasuh saya bedung Baby saya tu guna kain batik dia. Saya tau sebab waktu balik kerja, pengasuh bagi saya Baby yang dibedung tengah tidur. Memang nampak Baby tidur dengan lena. Sampai je dekat rumah, saya baringkan Baby dekat tilam, saya terus cepat-cepat mandi, masak semua lah dan uruskan 2 orang budak kecik tu. Aktiviti membiasakan bedung Baby ni tak sampai seminggu pun dan Baby memang menerima bedung tu. (2 orang anak saya tu memang tak pernah pakai bedung, cuma yang Baby ni macam ada tanda "High Demand".)

Baby memang ada menangis, saya bagi susu je. Tetapi kalau dekat rumah saya bedung guna kain lampin je, sebab nipis jadi Baby tak rasa panas sangat.Itu pun saya bedung dari bawah ketiak sampai kaki sahaja, tangan dia saya biarkan terkeluar. Waktu siang (cuti) saya akan bedung dan letak dalam buai, waktu malam memang saya letak dekat tilam dan peluk dia. 

Sesi membedung ni berlangsung selama berbulan juga, sampai umur Baby 6 bulan. Dan Baby memang tidur je, kalau dia merengek, saya bagi susu sampai kenyang, lepas tu dia tidur balik. Waktu malam pun macam tu. Memang rasa senang jaga sebab dia tidur je masa umur macam tu.

Baby nangis je saya check pampers dia dan bagi susu. lepas tu dia tidur balik 
***Jangan bedung kuat sangat

Sumber: Google Image

PUTING
Kisah puting ni pun rasanya ada je yang komen anak nanti anak jongang. Dulu pun saya tak bagi Baby saya puting, tetapi bila Baby saya dah menyusu, dah tukar pampers, badan pun tak berpeluh tak sejuk tak panas. Saya bagi je puting, dia terus diam dan tidur. Waktu Baby dah tidur dengan lena barulah saya tarik puting tu. Kalau jalan-jalan pun saya akan bawa sekali puting Baby tu, sebab senang nak tidurkan dia. kalau nak tidur malam pun, lepas menyusu je terus bagi puting, tak lama kemudian dia akan tidur.

Sumber: Google Image

DODOI
Semua orang ada cara mmasing-masing dodikan anak. Cara saya pula, kalau Baby nangis waktu saya dukung tu, saya buat bunyi "Shhhh shhhh shhhh" sambil tepuk-tepuk bontot dia. Kalau menangis tengah baring dekat tilam, saya bagi puting (kalau dah bagi susu) dan bagi Baby tidur mengiring dan tepuk bontot dia sambil buat bunyi "Shhhhhh Shhhhh Shhhhh".

Setelah masalah Baby saya yang kuat menangis tu selesai, memang saya rasa lega je. Pagi bangun tukar pampers, susu semua, pergi kerja, balik kerja, mandikan baby, jam 7.30 malam macam tu dia dah tidur. Menangis malam sebab nak susu je.

Ini adalah pengalaman saya sahaja, lain orang lain cara mengurus masalah anak masing-masing. 


****************
Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella

PENDAFTARAN AHLI BARU MARY KAY RM20

Ramai yang masuk ni sebab nampak "RM20" tu kan. Memang betul sekarang ni kita ada promosi untuk anda yang nak join MK ni dengan yuran pendaftaran RM20 sahaja. Promosi ini berlangsung pada 1 Januari 2021 sehingga 28 Februari 2021. Namun pendaftaran RM70 masih lagi berlangsung sekiranya anda berminat mendapatkan barang yang ada dalam starter kit secara fizikal.

SIAPA yang boleh menjadi sebahagian dalam MK? Lelaki dan Wanita yang berusia 18 tahun dan keatas. Menyertai MK sama ada hanya sebagai pengguna atau sebagai pengguna dan menceburi kerjaya dalam perniagaan MK.

APA PERBEZAAN  YURAN PENDAFTARAN RM20 DENGAN RM70?
Perbezaannya hanya Starter Kit je. Apa fungsi starter kit? Starter kit ni adalah maklumat peralatan untuk anda memulakan perniagaan,

Pilih RM20 atau RM70

Pendaftaran RM20 (eStart): anda akan mendapat starter kit secara digital sahaja. Stater kit digital yang anda boleh muat turun melalui aplikasi yang disediakan khas untuk semua beauty consultant Mary Kay.
Pendaftaran RM70: anda akan boleh dapatkan risalah atau katalog secara digital seperti yang terdapat pada yuran RM20. Tetapi yang specialnya anda akan mendapat starter kit secara fizikal seperti beg fail, sampel, lips SPA (boleh rujuk pada gambar pendaftaran RM70)

Voucher? Sama ada pendaftaran RM20 atau pendaftaran RM70, nilai voucher yang anda akan dapat adalah sama. Anda masih lagi perlu membayar yuran kelas ESRS sebanyak RM47. Keliru??? Okey, saya jelaskan secara terperinci mengenai modal yang anda perlu sediakan untuk mendapat kesemua voucher tersebut dan rumusan secara ringkas.
...................................

Pilihan Pertama (eStart): 1 Jan 2021 - 28 Feb 2021
Modal: RM20 (Pendaftaran) + RM47 (ESRS) = RM67
Starter Kit: Dapat secara digital
Voucher: RM285 (Rm20 new BC, Rm15 MOO, Rm50 E-ESRS, Rm200 ESRS CLASS)

Pilihan kedua: 
Modal: RM70 (Pendaftaran) + RM47 (ESRS) = RM117
Starter Kit: Dapat secara digital dan fizikal 
Voucher: RM285 (Rm20 new BC, Rm15 MOO, Rm50 E-ESRS, Rm200 ESRS CLASS)

Pilihan pertama itu sebenarnya untuk membantu mereka yang ingin menceburi kerjaya MK semasa negara kita sedang dilanda Covid ni.
Antara Pilihan Pertama dengan Pilihan Kedua, yang mana lebih berbaloi? Kedua-dua pilihan adalah bergantung kepada bajet anda. Voucher yang anda dapat juga sama nilai dan tempoh sah 14 hari sahaja (T&C).  Kalau anda hanya nak join sebab nak jadi pengguna sahaja, saya cadangkan anda untuk ambil pilihan pertama. Tetapi sekiranya anda berminat dengan Lips SPA (lips scrub & lips balm), saya cadangkan anda untuk ambil pilihan yang kedua. kerana harga asal Lips SPA adalah RM82

Ini adalah starter kit bagi pendaftaran RM70


Nak tau apa yang saya beli dengan Voucher RM285 tu dulu? Boleh Klik SINI
Apa yang best kalau join MK? Jom baca SINI

WhatsApp : https://wasap.my/+60145798627

Link: https://linktr.ee/Chrissella

 

********************

Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella