APA YANG BEST DAN TAK BEST JOIN MK?



Ramai yang join Mary Kay ni sebab terpikat dengan iklan dari Beauty Consultant atau janji manis yang tak pasti (cehhhhwahhhh). Disebabkan ada beberapa orang yang tanya saya tentang apa yang best dan apa yang tak best bila join Pink Business ni. Perniagaan MK ni juga dikenali sebagai Pink Business, namun ada juga kaum lelaki yang berjaya dalam Pink Business ni tau.

Okeylah pada entri kali ni saya senaraikan beberapa perkara yang saya rasa anda patut tahu sebelum join Pink Business ni. Keseluruhan entri ini adalah berdasarkan pandangan saya sahaja. "BEST" atau "TAK BEST" itu adalah terpulang kepada pandangan dan pendirian anda sendiri.


1) KEISTIMEWAAN BEAUTY CONSULTANT BARU
Semua yang join Pink Business ni akan dikenali sebagai Beauty Consultant Mary Kay atau BCMK.
 

>>BEST<<
Dengan yuran pendaftaran RM70 (2020) dan yuran kelas ESRS RM47, anda akan diberi set starter kit dan voucher sebanyak RM285. Untuk menebus voucher tersebut, BC baru perlu berbelanja sebanyak:-

= 200 points dan keatas untuk menebus voucher RM85 dan dapat % diskaun 
= 350 points dan keatas untuk menebus Voucher RM200 -RM285 dan dapat % diskaun

*1 point = RM3.65 (anggaram)

BC baru juga akan diberi cabaran selama 3 bulan pertama. Setiap cabaran yang berjaya dilaksanakan akan mendapat hadiah (hadiah ni bukan suprice pun sebab nanti akan dapat email, apa hadiah yang BC baru dapat dalam 3 bulan pertama tu)

Nak tau hadiah saya untuk cabaran BC baru dalam 3 bulan tu boleh klik cabaran BC baru


>>TAK BEST<<
Anda sebenarnya tak tahu pun berapa voucher yang anda akan dapat, berapa lama expired voucher tu, macam man nak tebus voucher tu. Ada recruiter yang akan suruh anda tebus voucher RM85 sahaja terlebih dahulu untuk pembelian pertama, padahal anda boleh je terus tebus voucher RM285 dan lagi jimat. Untuk permulaan kalau tebus semua voucher tu, anda mungkin dapat beli banyak barang dengan kos yang lagi murah. Ada juga recruiter yang akan suruh anda beli 350 points terus. dan kalau anda mencapai 600 point pada 3 bulan pertama, anda akan dapat 2 hadiah dari kompeni dan diskaun yang lagi banyak. Atau hadiah dari leader anda.
*Semakin tinggi points, semaakin banyak diskaun yang anda akan dapat

Contohnya:
Untuk menebus voucher RM85 anda perlu berbelanja minimum sebanyak 200 points (anggaram RM730) dan beberapa % diskaun.

Untuk menebus voucher RM285 anda perlu berbelanja minimum sebanyak 350 points (anggaram RM1,277.50) dan beberapa % diskaun.

Anda perlu tahu bahawa voucher RM200 (kelas ESRS) dan voucher RM50 (e-ESRS) akan luput selepas 14 hari. 


[Semuanya terpulang kepada bajet anda dan tujuan anda join MK, kalau anda hanya join MK sebagai pengguna, saya cadangkan supaya anda tebus kesemua voucher pada pembelian pertama.]


2) DAPAT DISKAUN 
Disini ramai yang salah faham tentang diskaun


>>BEST<<
Ni memang best sangat sebab keuntungan sangat memuaskan bagi anda yang memang join MK sebab nak tambah pendapatan atau nak bekerja secara sepenuh masa sebagai BCMK. Lebih-lebih lagi bila waktu promosi tu ada produk best dan BC tetap akan mendapat diskaun yang lagi murah. Daaaannn sekiranya anda membuat pembelian minimum 150 point, anda akan dapat pengeposan secara percuma. 

Tak kisah lah anda pangkat apa pun dalam MK ni, % diskaun yang kompeni bagi tetap sama, yang penting dan perlu anda tahu, semakin tinggi points pada bulan tersebut anda semakin besarlah % diskaun yang anda akan dapat.

DANNNN setiap 1 haribulan diskaun semua orang akan kembali kepada 0%, semua orang akan bermula dengan 0% diskaun untuk bekerja keras lagi sehingga mencapai % diskaun yang maximum.


>>TAK BEST<<
Kalau anda hanya beli 1 produk sahaja dan points adalah bawah daripada 100 points (Tahun 2020), anda tidak akan dapat diskaun pun. Dah la tak dapat diskaun, lepastu kena bayar kos pengeposan pula tu. 

Contohnya: Anda hanya nak beli Set Botanical Effect F1 pada bulan tersebut, dan point bagi satu set Botanical Effect adalah 86 point dan harga adalah RM266. Ini bermakna anda tidak akan dapat diskaun dan tak dapat free postage. 

[Saya nasihatkan jangan join MK kalau sebab nak beli murah je, Join MK sebab nak jana pendapatan atau nak beli secara banyak. Anda nak dapat diskaun, anda beli je dengan BCMK dan kalau tak dapat diskaun pun, anda akan dapat free postage ]


3) DAPAT HADIAH DARI KOMPENI DAN LEADER
Setiap bulan kompeni akan ada hadiah untuk mereka yang mencapai target, kalau anda berjaya melaksanakan cabaran dari kompeni, anda mungkin akan dapat hadiah yang lebih menarik. Begitu juga hadiah dari leader anda, tapi tak semua leader akan bagi hadiah. macam leader saya memang dia akan buat cabaran setiap minggu. 


>>BEST<<
Kompeni akan menyediakan hadiah MOB (Month Of Bonus) yang berbeza setiap bulan, kadang-kadang dapat beg, skincare atau macam-macam lagilah. TETAPI anda perlulah mencapai target jualan yang ditetapkan. Ala, macam kita buat perniagaan juga perlu ada target nak dicapai. Dan yang paling bestnya siap boleh dapat percutian 5 stars, kereta, dan cincin berlian.


Hadiah dari leader pula, memang banyak jenis, bayangkan kalau seminggu tu 1 cabaran 200 point, sebulan ada 4 cabaran. lepastu ada yang jadi "Queen of sale" , "Queen of Sharing" , "Leader of success" . yang capai target bulanan pun dapat juga hadiah. Kalau anda ada leader yang pemurah, mungkin anda akan diberi penginapan hotel ke, tiket taman tema ke dan banyak lagi.


>>TAK BEST<<
Kompeni memang akan bagi percutian percuma, cincin percuma, kereta pecuma. Tetapi untuk hadiah yang mempunyai nilai yang besar ini memerlukan anda menjadi leader terlebih dahulu baru boleh capai semua cabaran tu. Kalau anda memang nak sangat dapat semua tu, anda perlulah berusaha dengan lebih gigih lagi untuk mencari orang yang nak join MK ni. Maksudnya memang anda layak sangat lah dapat hadiah tu setimpal dengan usaha anda mencari BC baru dan buat sale.


Hadiah dari leader? jangan lah expect hadiah untuk 200 points tu leader akan bagi cincin emas. Biasanya 200 points tu anda dapat lah hadiah yang beberapa hinggit je, atau yang dibeli kat DIY. Tetapi sekurang-kurangnya leader tu hargai jugalah usaha sekecil 100 points tu. Kalau leader saya pula, siapa yang jadi "Queen" tu memang hadiah dia blender, periuk nasi, jam, dan banyak lagi.

*Tak semua leader akan bagi hadiah tau, itu semua bergantung kepada team mana yang anda join.


4) SISTERHOOD YANG BAIK

MK sendiri memang mengamalkan perhubungan yang baik antara ahlinya.

>>BEST<<
Bagi yang baru berkenalan dengan BC MK ni mesti anda akan didedahkan dengan hubungan yang baik antara ahli kan. Berkongsi suka-duka dalam group anda. saling menyokong, boleh sembang-sembang, Boleh keluar lepak dengan team anda.


>>TAK BEST<<
Bila dah masuk group tu, jangan pandai nak memandai-mandai. Sebab group tu mungkin hanya terbuka untuk sembang tentang MK je, dan bukannya sembang tentang resipi, baju raya tahun ni, tempat makan yang best. Atau pun korang cuma buat kegembiraan yang fake bersorak untuk leader korang over show dia pergi bercuti sebab pencapai dia, atau dia akan cakap "Taniah semua, sekarang unit kita dah jadi unit PINK CAR, jom tengok gambar atau video sign dokumen PINK CAR". TETAPI kalau anda pun nak percutian percuma, PINK CAR percuma tu semua, anda pun sepatutnya berusaha untuk mencapai target anda.


5) UNTUK MEMBANTU MEMPERKAYAKAN LAGI KEHIDUPAN WANITA LAIN 
Dalam MK sebenarnya salah satu tujuan utamanya adalah untuk menggubah nasib wanita ke arah yang lebih baik. Tetapi ada juga lelaki yang berjaya dalam MK ni tau.


>>BEST<<
Kompeni akan sentiasa mencuba untuk menambahbaik sistem mereka, dan menyediakan hadiah yang terbaik untuk yang telah berjaya mencapai target. Leader (SSD saya) juga sentiasa memberi motivasi serta material yang selengkapnya untuk membantu BC. Semua material yang diberi akan di upload dalam group telegram mengikut kategori produk (kiranya macam katalog lah). Dah ada semua material kan, kita gunalah sebaik-baiknya. Usaha sendiri, leader dah berhempas pulas tolong kita cari material untuk kita UP setiap hari. Kalau anda "tersangkut" kat mana-mana, terus call atau whatsapp leader. Leader saya tak pernah pun tak reply setiap kali saya whatsapp walaupun soalan bodoh yang saya tanya. Haaaahhh terbaikan leader saya, dia tak akan cakap "saya sibuk ni, lain kali lah saya bagi tau". Ayat leader saya "jom lah kacau saya, tak ada orang ke nak kacau saya". Dalam 2 atau 3 hari, dia akan bagi material "weiii korang cepatlah UP UP UP, ni material untuk harini". Saya bangga juga ngan leader saya tu, dia berkerja sebagai Engineer, ada keluarga tapi dia tetap seorang yang hebat. 


>>TAK BEST<<
Anda pasti ke yang Leader anda (tak semua leader) tu membantu anda untuk memajukan kehidupan anda, atau anda rasa sebenarnya andalah yang membantu memajukan kehidupan Leader anda.  Ko ingat kalau ko tak buat sale tak dapat cari BC baru under ko, ko rasa leader ko tu pandang ko ke? ko ingat semua Leader tu betul-betul ke nak pimpin korang sampai sediakan semua material untuk korang (Tak semua leader)? Kalau anda takde sale takde recruit, korang ingat leader korang dapat gaji, dapat pink car, dapat percutian percuma ke??? Sebab itulah anda perlu "kacau" leader anda, bila tak ada material, bila tak tau nak pos apa, bila tak tau reply mesej customer. Dia dapat semua tu sebab adanya anda dalam unit dia.  

*Bila korang yang baca ni jadi leader, pastikan korang recruit orang bukan nak komisen atau nak capai target challenge dari kompeni semata-mata. Dah recruit, lepas tu anak buah tu terkapai-kapai, duit modal burn macam tu. Ayat yang tak boleh blah "modal serendah RM70 je, kalau rugi pun tak banyak sebab RM70 je", ko ingat tu, bagi ko RM70 tu tak bernilai, tapi ada orang RM70 tu lah duit makan duit susu anak dan sebagainya.


--------------------------

Cukup lah saya nyatakan 5 tajuk kecil ni sahaja. Ada banyak lagi yang anda perlu tahu yang best tentang MK ni. Nanti saya ceritakan dalam content lain.

Best atau tak best itu pandangan masing-masing. Berusaha, pasti anda akan berjaya dalam apa-apa jenis perniagaan.


Kalau ada yang berminat dengan produk MK atau nak menyertai perniagaan MK bolehlah hubungi saya di Link di bawah

WhatsApp : https://wasap.my/+60145798627

Link: https://linktr.ee/Chrissella

 

********************

Sekian sahaja diari Chrissella pada kali ini.

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Chrissella